Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cestovní náklady podnikatele. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno firemní vozidlo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cestovní náklady podnikatele. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno firemní vozidlo."— Transkript prezentace:

1 Cestovní náklady podnikatele

2 Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno firemní vozidlo (max pro 3 vozidla).  U paušálu neuplatňujeme výdaje za pohonné hmoty a parkovné, ale můžeme uplatnit tyto výdaje:  - u vozu vlastního, který jsme zařadili do obchodního majetku (většinou proto, abychom jej mohli odpisovat), můžeme navíc uplatnit v prokázané výši výdaje na opravy a údržbu, pojistné, odpisy apod.  - u vozu pronajatého prokázané výdaje na pronájem vozu, pojistné a výdaje na opravy a údržbu  Pokud užíváme auto i pro soukromé účely, uplatníme paušál jen 4 000 Kč měsíčně, výdaje navíc krátíme na 80%. Když jsme použili vozidlo i soukromě jen v některých měsících, krátíme jen v konkrétních měsících.

3  Výdaje spojené s provozem vozidla jsou rozdílné v případě vozidla zahrnutého a nezahrnutého do obchodního majetku podnikatele.

4 Dokladované Výdaje na vozidlo v obchodním majetku  výdaje na spotřebované pohonné hmoty,  výdaje na údržbu a opravy vozidla,  odpisy automobilu,  havarijní pojištění,  povinné ručení,  dálniční známka,  Silniční daň.

5 Výdaje na vlastní vozidlo nezahrnuté v obchodním majetku Sazba základní náhrady za 1 km pro rok 2016: - u osobních silničních motorových vozidel 3,80 Kč. Nelze uplatnit výdaje na opravy, náhradní díly, údržbu, havarijní pojištění či povinné ručení. Všechny výdaje jsou shrnuty do základní náhrady. Mimo základní náhrady lze do cestovného zahrnout výdaje za spotřebované pohonné hmoty, a to buď:  doložením ceny pohonných hmot dokladem o nákupu,  průměrnou cenou pohonných hmot, kterou každoročně stanoví ministerstvo financí.

6 Kniha jízd  Pro uznání cestovních nákladů vedou podnikatelé, kteří používají automobil k podnikatelským účelům tzv. Knihu jízd Obsah knihy jízd:  identifikace vozidla,  datum jízdy,  trasa jízdy (odkud – kam),  cíl a účel jízdy,  počet ujetých km,  stav tachometru v případě, že se nejedná o soukromé vozidlo podnikatele či zaměstnance.

7 Stravné podnikatele  U tuzemské služební cesty může uplatnit podnikatel stravné v případě, že jeho cesta trvala déle než 12 hodin.  Při delší pracovní cestě má podnikatel stravné ve stejné výši jako zaměstnanci – viz níže.

8 Stravné tuzemské (2016) Za každý kalendářní den pracovní cesty poskytne zaměstnavatel zaměstnanci stravné:  69 Kč – 82 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,  106 Kč – 127 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,  166 Kč – 198 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

9 Stravné je rozdílené podle země – vyhl. 309/2015 - Základní sazby zahraničního stravného pro rok 2016 : http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-309


Stáhnout ppt "Cestovní náklady podnikatele. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno firemní vozidlo."

Podobné prezentace


Reklamy Google