Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací oblast: Stavba a provoz strojů – Mechanismy Název učebního materiálu: Ostatní kinematické mechanismy Jméno autora: Ing. Ivana Dušánková Datum vytvoření: 4. 5. 2013 Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0627

2 Klíčová slova: nůžkový mechanismus, maltézský kříž, pákový mechanismus Anotace: Prezentace je určena žákům 2. ročníku oboru Strojírenství. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané problematiky. Metodické pokyny: - pro posun snímku klikněte šipkou

3 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY PÁKOVÝ MECHANISMUS NŮŽKOVÝ MECHANISMUS MALTÉZSKÝ KŘÍŽ

4 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY PÁKOVÝ MECHANISMUS -je soustava tuhých pák spojených klouby -každá páka má 2 nebo více kloubů. Každý z nich má různý počet stupňů volnosti umožňujících pohyb pák. -Páka je strojní součást otočná na čepu -Páky slouží k převodu pohybu nebo síly z jednoho hřídele na druhý, tj. ke změně směru, smyslu, ale také ke změně otáčivého pohybu na přímočarý a naopak -Páky se vyrábějí - ze šedé litiny a ocelí na odlitky – odlitky - z konstrukčních ocelí – kované, lisované, svařované

5 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY DRUHY PÁK a)Jednoramennác) úhlová b)Jednoramenná, s rozříznutým nábojemd) dvouramenná a) b) c) d)

6 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY POUŽITÍ PÁKOVÉHO MECHANISMU  Brzdy  Otevírání skleníků

7 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY

8 NŮŽKOVÝ MECHANISMUS Nůžkový mechanismus má díky své jednoduché konstrukci uplatnění v různých odvětvích lidské činnosti. Jeho výhodou je nenáročná údržba, vysoká spolehlivost a kompaktní rozměry. Nůžkový mechanismus se používá nejčastěji u zdvihacích pracovních plošin, ale také u automobilových zvedáků a pracovních stolů. V současné době mají zdvihací plošiny využití např. při manipulaci s břemeny ve skladech a expedicích, při řešení bezbariérového přístupu do budov a prostranství pro občany se sníženou pohyblivostí a také při náhradě výtahů. Ovládání takovéto plošiny je poměrně snadné a díky řadě bezpečnostních prvků bezpečné.

9 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY Nůžková zdvihací plošina může být vybavena základním rámem s pojezdovými koly umožňující snadné přemístění nůžkové zdvihací plošiny. Nebo může být základní rám pevně připevněn k rámu např. nákladních automobilů. Takovéto automobily mají široké uplatnění. Např. při opravách elektrické sítě, při opravě a servisu semaforů apod.

10 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY NŮŽKOVÝ MECHANISMUS PLOŠINY

11 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY NŮŽKOVÝ MECHANISMUS PRO PŘIBLÍŽENÍ A ODDÁLENÍ PŘÍSTROJŮ

12 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY NŮŽKOVÝ MECHANISMUS PRO OVLÁDÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU

13 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY NŮŽKOVÝ MECHANISMUS - ZÁBRANY, MŘÍŽE

14 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY MALTÉZSKÝ KŘÍŽ Je základem mechanického řešení strhovacího mechanismu, který převádí plynulý posun filmového pásu na pohyb po jednotlivých okénkách s minimalizací doby na jejich výměnu. Je tak nejdůležitější součástí profesionálních promítacích strojů, vyskytuje se i u filmových kopírek, skenerů a kamer. Své jméno získal podle znaku maltézského kříže.

15 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY MALTÉZSKÝ KŘÍŽ K – KOTOUČ MK – MALTÉZSKÝ KŘÍŽ Maltézský kříž má 4 zářezy, do kterých postupně zapadá čep upevněný na kotouči. Kotouč koná rovnoměrný otáčivý pohyb, Maltézský kříž koná přerušovaný otáčivý pohyb Při jedné otáčce kotouče zůstává MK po ¾ otáčky v klidu a ¼ v pohybu.

16 OSTATNÍ KINEMATICKÉ MECHANISMY POUŽÍTÍ

17 Použité zdroje Kříž, R. – Weigner, K. – Svoboda, J., Stavba a provoz strojů III – Mechanismy. Praha: SNTL, 1979, s. 28 – 30, s. 88 http://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1473&bih=890 &q=p%C3%A1kov%C3%BD+mechanismus&oq=P%C3%81KOV%C3%9D&gs_l http://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1473&bih=890 &q=p%C3%A1kov%C3%BD+mechanismus&oq=P%C3%81KOV%C3%9D&gs_l http://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1473&bih=890 &q=n%C5%AF%C5%BEkov%C3%BD+mechanismus&oq=n%C5%AF%C5%BEkov%C3%BD+mec hanismus&gs_l http://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1473&bih=890 &q=n%C5%AF%C5%BEkov%C3%BD+mechanismus&oq=n%C5%AF%C5%BEkov%C3%BD+mec hanismus&gs_l http://www.3csystems.cz/mobilni-kovova-zabrana-save-max-barrier-110x30-400/d-70300/ http://www.elseremo-stage.com/cz/zoom-podesta-zp750/ http://www.lefaservis.cz/mrize-nuzkove.html http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malt%C3%A9zsk%C3%BD_k%C5%99%C3%AD%C5% BE_kresba.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malt%C3%A9zsk%C3%BD_k%C5%99%C3%AD%C5% BE_kresba.jpg http://www.kinema.ic.cz/kamery_druhy.html


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google