Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Kladky TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles. Síla ČÍSLO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Kladky TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles. Síla ČÍSLO."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Kladky TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles. Síla ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.0882

2 KLADKA

3 Pevná kladka  Pevná kladka neušetří sílu.  Aby byla pevná kladka v rovnováze, musí na oba konce provazu působit stejně velká síla.  Výhodou je změna směru síly, např. zvedání břemene taháním provazu směrem dolů, nikoliv nahoru.  kolečko je upevněné, v ose, kolem které se otáčí, provaz je provlečený přes kladku  na jednom jeho konci je zavěšeno těleso, na druhý konec působí síla člověka nebo stroje.

4 Volná kladka  Volná kladka ušetří asi polovinu síly.  Aby byla volná kladka v rovnováze, musí na provaz působit síla o poloviční velikosti, než je F g břemene a kladky.  Nevýhoda: směr působící síly  jeden konec provazu je upevněný,  na provaze se pohybuje kolečko na jehož ose je zavěšeno těleso,  na druhý konec provazu působí síla člověka nebo stroje.

5 Kladkostroj nejjednodušší kladkostroj je jednoduchý stroj, který vznikne spojením pevné kladky a volné kladky, příp. více kladek. Kladkostroj kombinuje výhody volné kladky – ušetření polovinu síly pevné kladky - změna směru síly Např. těleso o hmotnosti m zvedneme jednoduchým kladkostrojem silou asi Fg/2 směřující dolů.

6 Kladky v technické praxi  V technické praxi používají kladky různé strojní mechanismy  kladky a kladkostroje používají pro napínání drátů elektrického vedení, vypínání plachtoví na jachtách,  při stavbách drátěných ohrad či plotů apod. Nejběžnějšími a nejznámějšími stroji jsou :  vrátek- nejčastěji používaný na stavbách (kupř. při hloubení kopaných studen či opravách střech domů apod.)  Napínák drátů a lan

7 Použité materiály: Vlastní zdroje Učebnice fyziky pro 7. ročník, PROMETHEUS www.sborovna.cz www.pepinator.tym.cz www.fyzika7.tym.sk http://cs.wikipedia.org/wiki/Kladka www.fyzweb.cuni.cz http://www.techmania.cz/edutorium/data/fil_0889.gif http://www.fyzika7.tym.sk/obrazky/kladkan.jpg http://pepinator.tym.cz/images/stroje/kladka-pevna.png http://pepinator.tym.cz/images/stroje/kladkostroj.png http://pepinator.tym.cz/images/stroje/kladka-volna.png


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Kladky TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles. Síla ČÍSLO."

Podobné prezentace


Reklamy Google