Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina"— Transkript prezentace:

1 Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina
Jednoduché stroje Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina

2 Páka

3 Páka Páka je jednoduchý stroj, jehož 3 nejdůležitější části jsou osa otáčení, rameno břemene a rameno síly. Páka se otáčí kolem osy otáčení, rameno břemene působí na těleso (břemeno), na rameno síly působí člověk nebo stroj. Páka se využívá nejčastěji pro zmenšení síly, protože velikost síly závisí na délce ramene. Čím delší rameno, tím menší je působící síla. V obecnějším případě může na páku působit více sil. Páka může mít různé tvary - od rovné tyče podepřené v jednom místě (páčidlo), přes dvě páky spojené kloubem (kleště), přes zahnutý tvar (klika), k tvaru kola (volant). Páka je skrytá i v kladce a kole na hřídeli.

4 Volná kladka

5 Volná kladka Volná kladka je druh kladky, kdy je upevněný jeden konec provazu, na provaze se pohybuje kolečko, na jehož ose je zavěšeno těleso (břemeno), na druhý konec provazu působí síla člověka nebo stroje. Volná kladka ušetří asi polovinu síly. Aby byla volná kladka při zvedání břemene v rovnováze, musí na provaz působit síla o poloviční velikosti, než je tíha břemene a kladky. Nevýhodou volné kladky při zvedání je, že je nutné zvedat samotnou kladku a působit směrem vzhůru stejně jako bez kladky. Toto lze odstranit spojením volné a pevné kladky do kladkostroje

6 Pevná kladka

7 Pevná kladka Pevná kladka je druh kladky, kdy je upevněné kolečko, a to v ose, kolem které se otáčí, a provaz je provlečený přes kladku, na jednom jeho konci je zavěšeno těleso (břemeno), na druhý konec působí síla člověka nebo stroje. Pevná kladka neušetří sílu, na rozdíl od volné kladky. Aby byla pevná kladka v rovnováze, musí na oba konce provazu působit stejně velká síla. Výhodou je změna směru síly, např. zvedání břemene se děje táhaním provazu směrem dolů, nikoliv nahoru.

8 Kladkostroj Soustava pevných a volných kladek vytvářejících spolu se zdvihacím lanem nebo řetězem dvojnásobný převod, čímž se sníží tah v laně proti tíži břemene. Převod záleží na systému (druhu) kladkostroje. V technické praxi se kladkostrojem rozumí lanové nebo řetězové zdvihadlo s ručním nebo elektrickým pohonem, s hákem na zavěšování břemen, vestavěné do ruční nebo elektrické pojíždějící kočky, popřípadě nahoře opatřené hákem na zavěšení. Podle konstrukce a uspořádání jsou například kladkostroje diferenciální, šroubové a řetězové.

9 Kladkostroj Kladkostroj je jednoduchý stroj, který vznikne spojením pevné kladky a volné kladky, příp. více kladek. Kladkostroj kombinuje výhody volné kladky - ušetření poloviny síly - a pevné kladky - změna směru síly. Např. těleso o tíze G lze zvednout kladkostrojem s 1 volnou a 1 pevnou kladkou silou asi G/2 směřující dolů. Při použití více kladek se potřebná síla F vypočte: F = G / n , kde G je tíha břemene + volných kladek, n je počet provazů, na kterých volné kladky visí. zpět - Mechanika - Jednoduchý stroj

10 Nakloněná rovina

11 Kladkostroj Soustava pevných a volných kladek vytvářejících spolu se zdvihacím lanem nebo řetězem dvojnásobný převod, čímž se sníží tah v laně proti tíži břemene. Převod záleží na systému (druhu) kladkostroje. V technické praxi se kladkostrojem rozumí lanové nebo řetězové zdvihadlo s ručním nebo elektrickým pohonem, s hákem na zavěšování břemen, vestavěné do ruční nebo elektrické pojíždějící kočky, popřípadě nahoře opatřené hákem na zavěšení. Podle konstrukce a uspořádání jsou například kladkostroje diferenciální, šroubové a řetězové.


Stáhnout ppt "Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina"

Podobné prezentace


Reklamy Google