Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková."— Transkript prezentace:

1 Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková

2 Obsah 1.Druhy vod 2.Obsah 3.Dělení vod 4.Pitná voda 5.Užitková voda 6.Destilovaná voda 7.Minerální voda 8.Slaná voda 9.Měkká voda 10.Tvrdá voda 11.Odpadní voda 12.Mapy + Obrázky 13.Otázky 14.Zdroje

3 Dělení vody Způsob použití Pitná, Užitková, Destilovaná, Minerální, Odpadní Podle slanosti Sladká, slaná Podle obsahu minerálních látek Měkká, tvrdá Podle výskytu Povrchová, podzemní Podle skupenství Voda, led, pára

4 Pitná voda Výroba pitné vody je průmyslový proces, na který jsou kladeny přísné kvalitativní požadavky. Srovnání s jinými průmyslovými procesy ukazuje, že výroba pitné vody je zdaleka největším odvětvím co do množství produkce výrobku v tunách. Zdroji pitné vody jsou buď povrchové vody (vodní toky, nádrže, jezera) nebo vody podzemní.Podzemní vody jsou často tím nejlepším zdrojem pitné vody, protože byly přirozeným způsobem filtrovány. V závislosti na kvalitě zdroje surové vody je nezbytné i podzemní vodu různými způsoby upravovat a čistit.

5

6 Destilovaná voda Destilovaná voda je čirá, bezbarvá, bez chuti a zápachu. Používá se především v laboratořích. Neobsahuje minerální látky.

7 Minerální voda Minerální voda obsahuje značné množství minerálních látek, rozpuštěných plynů, zejména oxidu uhličitého. Má léčebné účinky.

8 Užitková voda Užitková voda se čerpá z podzemních i povrchových zdrojů, neobsahuje látky poškozující zdraví. Nesmí se používat k pití, přípravě potravy a k mytí nádobí. Můžeme ji použít k mytí, koupání, praní a napájení zvířat.

9 Minerální ložiska v ČR

10 Odpadní voda Odpadní voda je voda vypouštěná z domácností a z průmyslových podniků. Voda je po použití více či méně znečištěná. Městské odpadní vody se liší stupněm znečištění a svým složením a to především v závislosti na typu sídla, druhu průmyslu a rovněž stupně naředění srážkovými vodami, které vstupují do systému. Objem a složení odpadních vod ve stejném místě se liší v průběhu času a to jak v průběhu dne, týdne, tak i let.

11

12 Měkká voda Měkká voda je voda dešťová a voda v potocích, která obsahuje jen málo rozpuštěných látek.

13 Tvrdá voda Tvrdá voda je voda která prochází vrstvami zemské kůry a obsahuje větší množství rozpuštěných látek.

14 Tvrdost vody v ČR

15 Slaná voda Slaná voda tvoří většinu hydrosféry. Obsahuje průměrně 3,5 % rozpuštěných látek, hlavně sodné a hořečnaté soli.

16 Otázky Co je to destilovaná voda? Jaká je tvrdost vody v Olomouckém kraji? K čemu se využívá užiková voda? Co je to odpadní voda?

17 Zdroje http://www.vodni-kamen.cz/images/mapa-tvrdosti- vody.jpghttp://www.vodni-kamen.cz/images/mapa-tvrdosti- vody.jpg http://is.muni.cz/th/79451/pedf_m/diplomka.doc http://cs.wikipedia.org/wiki/Voda#Rozd.C4.9Blen.C3.AD_ vodyhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Voda#Rozd.C4.9Blen.C3.AD_ vody http://www.kiss98.cz/data/obrazky/clanky/390.jpg http://www.cleansymag.com/cs_CZ/img/korozja01.jpg http://www.prokrasnetelo.cz/data/userfiles/image/vyziva/ sklenice_vody.jpghttp://www.prokrasnetelo.cz/data/userfiles/image/vyziva/ sklenice_vody.jpg http://www.h2o.howto.cz/solt/soltindex.jpg http://www.ekobydleni.eu/obrazky/toxic-waste-water- thailand.jpghttp://www.ekobydleni.eu/obrazky/toxic-waste-water- thailand.jpg http://zelenykompas.cz/portals/0/Images/InformaceOZivo tnimProstredi/Voda/Miner%C3%A1ln%C3%AD%20pram eny%20v%20%C4%8CR.jpghttp://zelenykompas.cz/portals/0/Images/InformaceOZivo tnimProstredi/Voda/Miner%C3%A1ln%C3%AD%20pram eny%20v%20%C4%8CR.jpg


Stáhnout ppt "Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková."

Podobné prezentace


Reklamy Google