Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:"— Transkript prezentace:

1 Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 30.12. 2015

2 1. Možná příčina Část vědců vidí za přímou příčinu globálního oteplování zvyšování koncentrace skleníkových plynů v atmosféře. Jako skleníkový plyn je označován oxid uhličitý,(který vzniká např. spalováním ropy nebo uhlí) metan, vodní pára, ozón nebo oxid dusný. Funkcí skleníkových plynů je udržování stálé teploty v atmosféře. Lidskou činností se ale množství skleníkových plynů v atmosféře zvětšuje, což vede k ohřívání povrchu planety – tzv. skleníkovému efektu.

3 2. Možná příčina Někteří vědci vidí v globálním oteplování přirozený proces, jimž v současnosti Země prochází a lidská činnost na něj nemá žádný vliv. Příčinou v tomto případě může být např. změna sluneční aktivity nebo drobné odchylky v rotaci zemské osy.

4 Můj pohled na věc Osobně si myslím, že je tento proces ovlivněný člověkem, ale děje se i bez jeho pomoci. Každá ze zde zmiňovaných hypotéz má, dle mého názoru, pravdu. Ke globálnímu oteplování přispívá, jak zvyšování skleníkových plynů, tak i drobné odchylky v rotaci zemské osy a změna sluneční aktivity.

5 Důsledky Asi největším problémem globálního oteplování je tání ledovců. Ledovce pro nás hrají velkou roli, jsou pro nás totiž největším zdrojem pitné vody. Jejich táním se zvyšuje hladina a ředí se slaná voda v oceánech. Někteří vědci také v souvislosti s globálním oteplováním varují před rozšířením některých nemocí jako je malárie a další.

6 Změny klimatu Změny klimatu ovlivňují:Skleníkové plyny Vodní pára Příjem Sluneční energie Vodní pára: 65% tepla, které zadrží nad zemí skleníkové plyny, je totiž zachyceno právě vodní párou. Vyskytuje se většinou ve formě mraků. Momentálně panují dohady o tom, jestli vodní pára Zemi otepluje či nikoliv. Příjem Sluneční energie: Změna množství sluneční energie, která dopadá na Zemi, může být zapříčiněna různou excentricitou oběžné dráhy Země, změnou sklonu zemské osy, či samotným snížením či zvýšením slunečního výkonu.

7 Dopady na pobřeží Tání ledovců uvolní obrovské množství dříve zmrazené vody do oceánů. Za posledních 100 roků se hladina oceánů zvyšovala asi o 1,0-2,5 mm za rok a nejpravděpodobněji stoupne hladina do roku 2100 o 80 cm, až 1 m. To klade pobřežní oblasti pod značné riziko, nízko položené ostrovy, jako jsou Maledivy, budou ztraceny pod stoupající hladinou moře. Největší kontinentální ledovcové štíty, Antarktický a Grónský, obsahují tolik ledu, že v případě jejich roztátí by se zvýšila hladina oceánů o 70 metrů.

8

9 Zdroje Nalezeno.cz Blackstonegv.com


Stáhnout ppt "Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:"

Podobné prezentace


Reklamy Google