Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV:VY_32_INOVACE_10B_11_Křivka_deformace TEMA:Molekulová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV:VY_32_INOVACE_10B_11_Křivka_deformace TEMA:Molekulová."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV:VY_32_INOVACE_10B_11_Křivka_deformace TEMA:Molekulová fyzika a termika ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY:29.07.2013

2 ANOTACE Tento materiál slouží k vysvětlení křivky deformace a je připraven pro hodiny fyziky ve 3. ročníku šestiletého gymnázia a pro 2. ročník čtyřletého gymnázia. První část této prezentace se věnuje teorii tohoto problému a je doplňována výkladem učitele. Studenti sledují výklad učitele a mohou mu klást dotazy. Další část prezentace se věnuje řešení příkladu, kde je využita výše vysvětlená látka. Učitel řešení slovně popisuje a vysvětluje. Studenti příklad zapisují do sešitu. Studenti navrhují jeho řešení. Jeden ze studentů nebo učitel řešení zapisuje do promítaného zadání pomocí světelného pera na interaktivní tabuli, nástrojem „pero“ (nástroj programu PowerPoint) nebo fixem na tabuli. Materiál je určen pro interaktivní výuku.

3 Křivka deformace

4 Prodloužení

5 Hookův zákon

6 Křivka deformace

7 Mez úměrnosti Mez pružnosti Mez kluzu Mez pevnosti

8 Příklady 1.Ocelové lano je vytvořeno z 20 drátů, z nichž každý má průměr 2mm. Jakou silou se lano přetrhne, je-li mez pevnosti v tahu pro ocel na lana 1 000 MPa?

9 Řešení 1.63000 N

10 Křížovka

11 Otázky 1) jednotka el. odporu 2) je část mechaniky, která studuje vztahy mezi deformacemi těles a vnějšími silami, které na toto těleso působí 3) jednotka optické mohutnosti 4) Slavný český vynálezce obloukové lampy, elektrotechnik 5) Svítivost zdroje se udává v následujících jednotkách (doplň) 6) "Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou..." Jak se jmenuje tento zákon? 7) Slavný český vynálezce hromosvodu 8) XXX 9) Nositel Nobelovy ceny a objevitel rozdvojení spektrálních čar v magnetickém poli. 10) Fyzikální veličina, která vyjadřuje velikost schopnosti působit elektrickou silou. 11) Fyzikální veličina, obvykle označovaná symbolem p, vyjadřující poměr velikosti síly F, působící kolmo na rovinnou plochu 12) Dánský vědec, známý svým modelem atomu 13) Jednotka délky používaná v astronomii. Střední vzdálenost Země od Slunce.

12 Řešení

13 Zdroje Archiv autora


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV:VY_32_INOVACE_10B_11_Křivka_deformace TEMA:Molekulová."

Podobné prezentace


Reklamy Google