Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_02.02.12 – Úvěry občanům a podnikatelům Autor Ing. Hana Sůvová Tematická oblast Ekonomika pro 3. ročník OA (Bankovnictví) Ročník Třetí Datum tvorby Březen – srpen 2013 Anotace Materiál je určen pro výuku tematického celku bankovnictví včetně zvládnutí výpočtů o úrokování a propočty o valutách a devizách. Metodický pokyn Materiál obsahuje jak teoretickou část, tak i příklady k procvičování, otázky a úkoly k jednotlivým kapitolám a závěrečný opakovací test.

2 Anotace: Tento materiál vysvětluje základní členění úvěrů pro podniky a občany.

3 12. Úvěry občanům a podnikatelům

4 Podnikatelské úvěry = jsou poskytovány na financování provozních a investičních potřeb jako krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé, např. úvěr na zásoby (když velké zásoby mohou vyvolat v podniku nedostatek finančních prostředků) úvěr na pohledávky za odběrateli do lhůty splatnosti i po splatnosti (vyrovnán úhradou pohledávek) úvěr na investice (na nákup staveb, strojů, zařízení) úvěr na mzdy, na platby dodavatelům (v případě, že podnik nemá přechodně dostatek finančních prostředků na platby svým zaměstnancům a dodavatelům)

5 Úvěry občanům = jsou poskytovány jako krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé na nákup nemovitého i movitého majetku Účelové úvěry – např. na pořízení či modernizaci bytu, na výstavbu rodinného domu, nákup automobilu, zařízení bytu a ostatního zboží dlouhodobé spotřeby. Neúčelové – např. na překlenutí dočasného nedostatku finančních prostředků.

6 Osobní půjčka, rychlá půjčka – poskytuje se do určité výše, a to buď v hotovosti nebo převedením částky na účet, lze ji získat rychle – stačí předložit doklady totožnosti a někdy i potvrzení o příjmu, úvěr lze získat i telefonicky nebo prostřednictvím internetu. Kreditní karty – touto kartou lze čerpat prostředky z úvěrového účtu, např. při placení v obchodech nebo při výběru z bankomatu.

7 Jiné možnosti půjček: Splátkový prodej – úvěr neposkytují banky, ale jiné společnosti (např. Home Credit), lze sjednat přímo u prodejců spotřebního zboží, nebo i u banky. Půjčka od nebankovních finančních společností - riskantní způsob půjčení peněz, tvrdé podmínky při nesplácení. Zastavárny – půjčují peníze v hodnotě věci, kterou přineseme do zástavy, po uplynutí sjednané doby lze získat věc zpět, pokud uhradíme částku a dohodnutou přirážku.

8 Otázky a úkoly Co je to americká hypotéka? Téma pro referát: Jaké druhy úvěrů občanům a podnikům poskytuje např. Komerční banka. Jaká je výše úrokových sazeb?

9 Použité zdroje 1)KLÍNSKÝ, Petr a MÜNCH, Otto. Ekonomika 3 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 4., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2011. 239 s. ISBN 978- 80-7373-002-4. 2)KIPIELOVÁ, Ivana a kol. Bankovnictví pro střední školy a veřejnost. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 1995. 207 s. ISBN 80-7168-273-X. 3)KLÍNSKÝ, Petr a MÜNCH, Otto. Ekonomika 3 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 2002. 247 s. ISBN 80- 7168-826-6.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google