Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236 Tematická oblast: Bankovnictví Autor: Ing. Iveta Kubistová Téma: Finanční trh Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_EB_03_FINANCNI TRH Datum tvorby: 01.02.2013 Klíčová slova: trh, finance, kapitál, peníze Anotace: Prezentace určena k procvičení tématiky finančního trhu

2 Finanční trh 1.) Peněžní Předmětem obchodu jsou krátkodobé finanční nástroje se lhůtou splatnosti do 1 roku (krátkodobé vklady a úvěry) 2.) Kapitálový Předmětem obchodu Jsou střednědobé a dlouhodobé finanční nástroje se lhůtou splatnosti delší než 1rok (akcie, dlouhodobé vklady, stavební spoření…)

3 Finanční trh - definice Na finančním trhu se střetává nabídka peněz, cenných papírů a dalších forem kapitálu s poptávkou po nich. Subjekty, které mají dočasně volné prostředky a snaží se je zhodnotit a subjekty, které jich mají nedostatek a snaží se je zde získat.

4 Příklad: Paní Janečková zdědila 200 000 Kč. Jak může s touto částkou naložit, jestliže ji momentálně nepotřebuje? Peníze může vložit na spořící účet. Peníze může dlouhodobě zhodnocovat ve stavebním spoření či v penzijním fondu…

5 Zdroje: Klínský, Münch, Chromá : Ekonomika, Ekonomická a Finanční gramotnost pro střední školy, 2010, Eduko ISBN: 978-80- 87204-21-4 Vlastní zápisky autorky


Stáhnout ppt "Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google