Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací."— Transkript prezentace:

1 Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací motory zážehové - prezentace Jméno autora: Ing. Klára Valouchová Vytvořeno dne: 20. 10. 2012 Metodický popis, (anotace): Seznamuje s principem činnosti zážehových spalovacích motorů Číslo materiálu VY_32_INOVACE_58Va Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0153 Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164

2  přeměňují chemickou energii na mechanickou práci,  ve válci motoru se spaluje směs benzínu a vzduchu,  uvolněnou energií dojde k prudkému zvýšení tlaku a objemu plynů ve válci,  vlivem vysokého tlaku dochází pomocí klikového mechanismu k přeměně posuvného pohybu pístu na rotační,  válec je v horní části uzavřen hlavou válce, ve které jsou umístěny ventily, zapalovací svíčka a kanály pro přívod vzduchu nebo směsi a pro odvod spalin.

3  použití:  benzínové motory – osobní automobily, lehké pracovní stroje, ruční motorové nářadí,  plynové motory – palivo (propan butan, zemní plyn, vodík), upravené spalování,  rozdělení:  2-dobé – pracovní oběh proběhne za jednu otáčku klikového hřídele 2-dobé  4-dobé – pracovní oběh proběhne za dvě otáčky klikového hřídele = 4 zdvihy pístu, poté se opakuje. 4-dobé

4 1. sání a komprese – píst jde nahoru, směs je nasávána sacím kanálem do prostoru pod píst a současně je stlačována nad pístem, 2. expanze a výfuk - před horní úvratí přeskočí jiskra, nastává zážeh a expanze, při které je píst tlačen dolů, dochází k otevření výfukového kanálu, odchodu spalin a současně k přepouštění směsi z klikové skříně do prostoru nad píst. [1][1]

5 1.sání - píst jde dolů, sání směsi přes sací ventil, 2.komprese – píst se pohybuje nahoru, sací i výtlačný ventil jsou uzavřeny, dochází ke stlačení směsi (zvětšuje tlak i teplotu), těsně před horní úvratí je směs zapálená elektrickou jiskrou, 3.expanze – oba ventily jsou uzavřené, směs shoří, vzniklé plyny expandují – píst jde dolů, 4.výfuk – píst se pohybuje nahoru, výfukový ventil je otevřený a spaliny jsou vytlačeny.

6  dopravuje nebo vstřikuje přesně stanovené množství paliva do válce motoru,  přípravu směsi zajišťuje karburátor nebo vstřikovače: karburátor – kapalné palivo je rozprášeno v proudu vzduchu nasávaného motorem, vstřikovače – dopravuje palivo přímo do vstřikovacího válce, před sací ventil nebo do sacího potrubí.

7  k mazání motorů se používá olej, který: zabraňuje zadření třecích ploch součástí motoru, odvádí teplo z motoru, chrání součásti motoru proti korozi, odvádí nečistoty z mazaných míst, zvyšuje těsnost součástí (u pístních kroužků zabraňuje pronikání plynů ze spalovacích motorů).

8  k odvádí část tepla, které vzniká spalováním paliva v motoru,  rozeznáváme chlazení: kapalinové – teplo se odvádí prostřednictvím kapaliny proudící okolo stěn spalovacího motoru, vzduchové – teplo se odvádí z motoru přímo vzduchem chladícími žebry (pevná část hlavy a válce).

9 1. SCHIERWAGEN, A.. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License, Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Two-Stroke_Engine.gif odvádí část tepla, které vzniká spalováním paliva v motoru. 2. AUTOR NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 4.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:4-Stroke-Engine.gif?uselang=cs


Stáhnout ppt "Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací."

Podobné prezentace


Reklamy Google