Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu."— Transkript prezentace:

1 Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu Rozloha - 496 km² počet obyvatel - 1 246 780 (1. 1. 2013) Hustota zalidnění – 2 601,2 obyvatel/km² 21.3. 2014

2 Založení měst a Praha vznikla v 2. polovině 9. století, kdy byl založen Pražský hrad. Poté se rozdělila na mnoho dalších měst. Tehdy byla Praha 3. největším městem v Evropě (po Římu a Konstantinopoli).

3 Přírodní podmínky Praha leží na členitém území. Jednou z rozhodujících podmínek pro založení Prahy byla blízkost řeky Vltavy. Nadmořská výška Prahy se pohybuje okolo 230 m. n. m.

4 Obyvatelstvo Pro obyvatelstvo Prahy je charakteristické neustálé zvyšování průměrného věku, který dnes přesahuje celostátní průměr. Ze všech krajů ČR se obyvatelé Prahy dožívají nejvyššího věku.

5 Hospodářství Praha se stala atraktivním cílem mnoha domácích i zahraničních podnikatelů. Zemědělství není ve městě rozšířeno, v přilehlých částech se pěstují květiny a jídlo pro městskou spotřebu.

6 Staré město Srdcem Prahy je staré město. Jeho centrem je Staroměstské náměstí, kde se nachází Staroměstská radnice s orlojem. Do roku 1784 bylo Staré Město samostatným městem, které se od téhož roku stalo součástí Královského hlavního města Prahy.

7 Zajímavosti Praha je díky svým památkám nejnavštěvovanějším místem v republice. Převážnou většinu návštěvníků tvoří cizinci. Pro svou výjimečnou architekturu je historické centrum Prahy zapsáno na seznamu UNESCO. Karlův most Staroměstská mostecká brána Staroměstský orloj

8 Shrnutí Praha byla založena při postavení Pražského hradu Rozloha - 496 km² počet obyvatel - 1226 697 Hustota zalidnění – 496 km² Je to 15. největší město Evropské unie sídlo prezidenta, vlády, parlamentu

9 Použité zdroje informací Wikipedie Google RnDr. Daniel Borecký, CSc Vypracoval Jakub Staňka 8.A

10 Konec


Stáhnout ppt "Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu."

Podobné prezentace


Reklamy Google