Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PRIMA_PECE_20 Zdravý životní styl – alternativní medicína Téma sady: Přímá péče a osobní asistence Obor, ročník:Sociální činnost, 3. ročník Datum vytvoření:srpen 2013 Anotace:Zdravý životní styl – alternativní medicína, energie Metodický obsah:Výklad nového učiva, opakování učiva

2 Zdravý životní styl – alternativní medicína Alternativní medicína Stoupá popularita (veřejnost, lékaři) – návrat k přírodě (západní svět). Jeden ze tří pacientů se k ní obrací (výzkum WHO). Původ v asijských státech (Čína, Indie, Japonsko...).

3 Zdravý životní styl – alternativní medicína Tradiční čínská medicína Souhrnné označení pro metodu prevence, vyšetření i léčby. Mezi metody patří například: akupresura, akupunktura, masáže, změna stravy, podávání bylin... Na rozdíl od západní medicíny vnímá tělo jako vysoce provázaný celek, v němž stav jednoho orgánu ovlivňuje druhý.

4 Zdravý životní styl – alternativní medicína Čínské pojetí ki Ki = energie, univerzální zdroj, rozdělují na jin a jang. Tyto síly ovlivňovány pěti základními prvky – z nichž se skládají všechny živé organismy:  oheň  země  kov  voda  dřevo.

5 Zdravý životní styl – alternativní medicína Čínské pojetí ki - Hluboké dýchání – mnoho lidí špatné dechové návyky → oslabení organismu, náchylnost k nachlazení, chřipkám. - Energie z potravy se uvolňuje v žaludku, slezina ji pak transformuje a rozvádí do všech důležitých tělesných orgánů. - Obecně platí: potraviny s vysokým energetickým nábojem → vypěstovány přírodním způsobem, ve správný čas sklizeny, konzumujeme buď syrové nebo jen lehce upravené.

6 Zdravý životní styl – alternativní medicína Meridiány Síť dvanácti kanálů, nejsou viditelné, ale mohou být elektricky změřeny. Uloženy pod kůží, korespondence s orgány. Po celé délce meridiánu – akubody → lze regulovat průtok ki v kanálcích, buďto tlakem prstů, či akupunkturou (jehly).

7 Zdravý životní styl – alternativní medicína Meridiány - energii lze také regulovat cvičením Obr. č. 1. - Cvičenec na obrázku cvičí t‘ai chi – v překladu „nejvyšší nejzazší“ – ucelený systém cvičení, založený na uvolněném dýchání ladných a rytmických pohybech, udržování rovnováhy a fyzické kontrole. - Lze považovat za jednu z forem „pohybové meditace“. - V Číně mnoho lidí provádí t‘ai chi časně ráno ve volné přírodě (zvláště v blízkosti stromů), protože věří, že externí ki je zde mohutnější a snáze se absorbuje.

8 Zdravý životní styl – alternativní medicína Meridiány Obr. č. 2 - Meridiány různých orgánů

9 Zdravý životní styl – alternativní medicína Energie dle japonské tradice V Japonsku kladený důraz na harmonii a vyváženost (vztahu jedince a prostředí). Nejstarší japonské náboženství šinto (bohové mohou přebývat ve všech věcech – včetně lidí, zvířat, stromů, skal a hor – úcta k přírodě).

10 Zdravý životní styl – alternativní medicína Šiatsu „Tlak prstů“ – jedna z forem terapeutické masáže a napravování. V Japonsku se praktikuje zhruba 100 let. K presuře lze použít různé části těla: konečky prstů, palce, dlaně, lokty, kolena a chodidla.

11 Zdravý životní styl – alternativní medicína Indické představy o energii Tělesné zdraví závislé na toku prány – „životní energie“. Založeno na víře, že vesmír, je ztělesněním jediné absolutní reality – vědomí známého jako brahma.

12 Zdravý životní styl – alternativní medicína Hathaj ό ga Jedna ze škol j ό gy – na západě nejvíce rozšířena. Nástroj k vyrovnání pozitivní a negativní energie v těle. Největší důraz kladen na účinné dýchání a synchronizaci dechu a pohybu. Při j ό ze je třeba dýchat nosem. Obr. č. 3 - Mudra

13 Zdravý životní styl – alternativní medicína Pozdrav slunci - Tradičně se praktikuje za ranního rozbřesku směrem ke Slunci. - Cílem je zahřátí a oživení (protažení) těla. - Je-li prováděn pravidelně, zlepšuje ohebnost, především páteře a pomáhá zlepšit dýchání a krevní oběh. Obr. č. 4 a 5 -Pozdrav Slunci -7.,8. pozice z 12

14 Zdravý životní styl – alternativní medicína Opakování nového učiva Diskuze. Máte nějaké zkušenosti s alternativní medicínou? Praktikujete některé metody vy nebo členové vaší rodiny k upevnění zdraví? Podělte se s třídou o své zážitky s touto tématikou a o své názory.

15 Použitá literatura: Mitchell, E. Energie tvého těla. Praha: Ikar. 1999. ISBN 80- 7202-431-0 Obrazové zdroje: 1.,2., Mitchell, E. Energie tvého těla. Praha: Ikar. 1999. ISBN 80-7202-431-0 3.-5. Microsoft obrázková sada – www.office.microsoft.com Použitá literatura a zdroje

16 Autor: Bc. Martina Jeřábková Název díla: Zdravý životní styl – alternativní medicína Datum vzniku: červenec 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému právu, prezentace je autorským dílem. Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google