Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_57_Podmet Autor: Mgr. Dana Hatašová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_57_Podmet Autor: Mgr. Dana Hatašová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_57_Podmet Autor: Mgr. Dana Hatašová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

2 ZÁKLADNÍ VĚTNÉ ČLENY podmět

3 CO UŽ ZNÁME: Otázka: Bývá vyjádřen: Druhy: KDO,CO? RŮZNÝMI DRUHY SLOV a)VYJÁDŘENÝ b)NEVYJÁDŘENÝ c)VŠEOBECNÝ

4 VYHLEDEJ VE VĚTÁCH PODMĚTY A URČI JEJICH SLOVNÍ DRUHY: Někdo za vámi přišel. Čtyři ze třídy se nezúčastní lyžařského kurzu. Při bouřce uhodil do našeho ořešáku blesk. Hrát na hudební nástroj se ti může hodit. Asi je spojka nebo částice? Naše ahoj se ozvěnou odráželo od okolních skal. Kouření zdraví neprospívá. Našim se něco porouchalo na autě. Každé proč má své proto.

5 Přísloví roztřiď na ta, která mají podmět vyjádřený a na ta, která ho mají nevyjádřený. Jedná se v nich o podmět nevyjádřený nebo všeobecný? Urči i slovní druhy podmětů. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Nekupuj zajíce v pytli. I mistr tesař se utne. Sytý hladovému nevěří. Štěstí se trousí, neštěstí se sype. S poctivostí nejdál dojdeš. Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. Ranní ptáče dál doskáče. Jak si kdo ustele, tak si také lehne. V nouzi poznáš přítele. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Nekupuj zajíce v pytli. I mistr tesař se utne. Sytý hladovému nevěří. Štěstí se trousí, neštěstí se sype. S poctivostí nejdál dojdeš. Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. Ranní ptáče dál doskáče. Jak si kdo ustele, tak si také lehne. V nouzi poznáš přítele.

6 Vzpomeneš si na přísloví, v nichž jsou věty bez podmětu? Dokážeš vymyslet dvě věty s podmětem vyjádřeným(aby byl jiným slovním druhem než podstatným jménem? Vymysli dvě věty s podmětem nevyjádřeným a dvě s podmětem všeobecným.

7 http://www.knihovna.plzen.eu/fotky/vinice/remesla2.jpg http://weblog.clovicek.net/data/images/ostatni/smajlik.gif http://symboly.xrs.cz/img/mini/smajlik.png


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_57_Podmet Autor: Mgr. Dana Hatašová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro."

Podobné prezentace


Reklamy Google