Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 6 - 9. ročník III2-13-19.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 6 - 9. ročník III2-13-19."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 6 - 9. ročník III2-13-19

2 Informatika Počítačová myš Mgr. Vilém Nejezchleb http://www.wayfarer.cz/produkt/mys-opticka-ferrari

3 Počítačová myš Počítačová myš je malé polohovací zařízení, které převádí informace o svém pohybu po povrchu plochy (např. desce stolu) do počítače, což se obvykle projevuje na monitoru jako pohyb kurzoru.

4 Počítačová myš Nachází se na ní jedno či více tlačítek a může obsahovat jedno nebo více koleček pro usnadnění pohybu v dokumentu. Na spodní straně se nachází zařízení snímající pohyb.

5 Počítačová myš Myš byla vynalezena Douglasem Engelbartem ve Stanfordském výzkumném institutu v roce 1963.

6 Douglas Engelbart

7 Počítačová myš V komerčním prostředí pak myš prosadila jako první kalifornská firma Apple v roce 1982. Po myši s optomechanickými senzory, kterými pohybovala kulička, vycházející z původního Engelbartova vynálezu, přišla myš optická s LED technologií. Optická myš spatřila světlo světa kolem roku 1980. Vynalezl jí Steve Kirsch. Vyžadovala však speciální kovovou podložku s natištěnou mřížkou, bez níž nefungovala. První myši byly hranaté a nepohodlné. Ty novější jsou ergonomicky tvarovány pro pohodlné držení

8 Počítačová myš - mechanická Z počátku se vyráběly i čistě mechanické myši využívající kuličku, která otáčela kruhem s kontakty. Mechanické snímání pohybu bylo nahrazeno bezkontaktním řešením založeným na výše popsaném optickém snímání, které je mnohem přesnější a spolehlivější

9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Souris_ordinateur.png

10 Počítačová myš - optická Optická myš využívá LED jako zdroj světla, které je snímáno fotodiodami nebo dokonalejším optickým snímačem. První optické myši využívaly pro snímání pohybu speciálně potištěný podklad (podložku pod myš). Moderní optické myši periodicky snímají obraz podkladu osvětlený pomocí LED nebo laserové diody a vyhodnocují posuv obrazu vůči předchozímu snímku. Využívají k tomu speciální čipy pro zpracování obrazu v reálném čase a převodu pohybu do osy X a Y.

11 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Raton_optico.jpg

12 Připojení k PC Kolem roku 2000 se prosadil konektor PS/2 a posléze USB. Některé myši jsou označovány jako combo, což znamená, že se mohou pomocí jednoduché redukce připojit do zásuvky USB i PS/2. Pro bezdrátové myši se využívá infračervené záření (IrDA) nebo rádiové vlny (včetně Bluetooth), přičemž samotný vysílač/přijímač může být připojen k počítači pomocí sériového rozhraní PS/2 nebo USB.

13 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:USB_to_PS2_mouse_adapter.jpg


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 6 - 9. ročník III2-13-19."

Podobné prezentace


Reklamy Google