Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HARDWARE VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ. ROZDĚLĚNÍ HARDWARU VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ KLÁVESNICE MYŠ SCANNER WEBKAMERA VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ MONITOR TISKÁRNA REPRODUKTORY PLOTTER.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HARDWARE VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ. ROZDĚLĚNÍ HARDWARU VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ KLÁVESNICE MYŠ SCANNER WEBKAMERA VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ MONITOR TISKÁRNA REPRODUKTORY PLOTTER."— Transkript prezentace:

1 HARDWARE VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ

2 ROZDĚLĚNÍ HARDWARU VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ KLÁVESNICE MYŠ SCANNER WEBKAMERA VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ MONITOR TISKÁRNA REPRODUKTORY PLOTTER MEZI HARDWARE PATŘÍ I VŠECHNY KOMPONENTY ZAPOJENÉ VE SKŘÍNI POČÍTAČE.

3 KLÁVESNICE Vstupní zařízení, Využívá se k zadávání příkazů a informací do PC. 1. Alfanumerická část Vypadá podobně jako klávesnice psacího stroje. Přibyla tlačítka v dolní řadě po obou stranách mezerníku. Jsou to klávesy Ctrl - kontrol a Alt, které slouží spolu s nějakou další klávesou k vyvolání určitých funkcí v programech. Dále jsou tu klávesy označené logem Windows, které slouží k vyvolání nabídky Start. Ve druhé řadě na krajích jsou klávesy Shift označené šipkou nahoru - slouží ke změně psaní mezi velkými a malými písmeny. Vlevo je klávesa CapsLock, která mění režim velkých a malých písmen. Tento režim je indikován kontrolkou nad numerickou částí klávesnice. Na pravé straně je výrazná klávesa Enter. V pravém horním rohu je klávesa Backspace, označené šipkou doprava. Slouží k mazání textu zprava doleva. V levém horním rohu klávesnice je klávesa označená Esc (Escape), která slouží k přerušení probíhající operace (nefunguje ve všech případech!). Klávesa ENTER - Tuto důležitou klávesu máme na klávesnici dvakrát. Její stisk říká počítači, aby se začal zabývat tím, co jsme vybrali v nabídce. Odesílá k provedení i příkazy, které jsme napsali na příkazový řádek. Klávesa ENTER nám v textovém editoru (Word) vloží konec odstavce.

4 KLÁVESNICE Vstupní zařízení, Využívá se k zadávání příkazů a informací do PC. 2. Numerická část Tato část slouží pro zadávání čísel. Podobnou klávesnici mají i kalkulačky. Zadávání čísel je na této klávesnici rychlejší a vždy jednoznačné. V levém horním rohu této části je tlačítko Num Lock. Stiskem této klávesy přepneme tuto část klávesnice do režimu psaní čísel– zapnutí signalizuje kontrolka v pravém horním rohu. Pokud kontrolka nesvítí, nepíšeme čísla, ale klávesy fungují jako šipky apod.!!. Vlevo od numerické části jsou klávesy pro pohyb kurzoru po dokumentu. Jsou zde šipky pro pohyb ve čtyřech směrech, klávesy pro pohyb po stránkách (Page Up, Page Down), klávesy pro skok na začátek nebo konec řádku (Home, End). Dále je zde klávesa Delete, kterou mažeme znaky zleva doprava a klávesa Insert, kterou přepínáme mezi režimem vkládání a přepisu znaků. Při vypnuté kontrolce Num Lock jsou tyto klávesy suplovány numerickými.

5 KLÁVESNICE Vstupní zařízení, Využívá se k zadávání příkazů a informací do PC. 3. Funkční klávesy Pod těmito klávesami se často skrývají nejpoužívanější úkony jednotlivých programů. Standardně se u všech programů klávesou F1 aktivuje nápověda. Z kláves na pravé straně stojí za zmínku klávesa Print Screen. Jejím stisknutím uložíme obraz celého stínítka monitoru do schránky a můžeme jej pak vložit do dokumentu.

6 KLÁVESNICE Vstupní zařízení, Využívá se k zadávání příkazů a informací do PC. Podle počtu kláves : Standardní (84 kláves) Rozšířené (101-102 kláves) Podle způsobu připojení k PC : Bezdrátové WiFi Bluetooth (fungují na větší dálku než WiFi) Drátové Výrobci : Logitech Microsoft Samsung Chicony

7 MYŠ Vstupní zařízení, ovládáme pohyb kurzoru (šipky),pomocí ní můžeme zadávat PC příkazy. Podle snímače pohybu : Optické - přesnější - není problém s čištěním Kuličkové - zastaralé - kulička se často špiní a je nepřesná - hodně poruchové Laserové - nejnovější a nejpřesnější model Podle způsobu připojení k PC : - Bezdrátové, bezdrátové Bluetooth - Drátové (USB, PS/2, DIN) Výrobci : - Microsoft - Logitech - Genius


Stáhnout ppt "HARDWARE VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ. ROZDĚLĚNÍ HARDWARU VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ KLÁVESNICE MYŠ SCANNER WEBKAMERA VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ MONITOR TISKÁRNA REPRODUKTORY PLOTTER."

Podobné prezentace


Reklamy Google