Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: Výtvarná výchova ROČNÍK: 5. – 9. ročník TÉMA: Adventní věnec AUTOR: Iveta Svobodová DATUM VYTVOŘENÍ: 16. 11. 2011 VY_32_INOVACE_02_IS

2 Anotace práce je určena pro žáky 1. - 2. stupně ZŠ tématem tohoto cvičení je práce s keramickou hlínou cíl – naučit žáky tvořit keramiku z vyvalovaného plátu Pomůcky: keramická hlína, noviny, hrubá látka, lišty, váleček, plastová miska, příborový nůž, molitanová houbička, voda, šlikr (rozředěná hlína s vodou na kašičku), víčko od tuby s temperou, svíčka, glazura Práce byla ověřována v 5. – 9. ročnících. Pilotáž – Je třeba dohlédnout na to, aby žáci poctivě provedli přípravu plátu, další postup je velice nenáročný.

3 Adventní věnec Práce s keramickou hlínou.

4 Na pracovní stůl si připravíme noviny, na ně položíme kus silnější látky, dvě stejně široké laťky (šířka laťky určuje tloušťku plátu, který vyválíme) a váleček.

5 Silnějším provázkem si z balíku hlíny kus odřízneme.

6 Položíme ho mezi laťky a vyvalujeme plát.

7 Váleček se svými konci pohybuje po lištách, tak budeme mít plát stejné tloušťky. Během vyvalování plát občas otočíme.

8 Na vyválený plát položíme misku a podle ní vyřízneme kruh.

9 Odložíme přebytečnou hlínu stranou. Nemáčkáme, ještě ji použijeme.

10 Vyřízneme menší kruh, např, podle dna misky.

11 Navlhčenou molitanovou houbičkou začistíme okraje.

12 Ze zbytku plátu vykrojíme 4 menší kolečka – formičkou na cukroví, víčkem od tuby atd…

13 Kolečka také začistíme houbičkou.

14 Svíčkou na kolečku vytlačíme důlek pro umístění svíčky.

15 Důlek uděláme větší, protože se hlína při schnutí a vypalování trochu smrští.

16 Hlínu na věnci naškrábeme, natřeme šlikrem a misky na svíčky přilepíme. Umístění může být různé. Věnec dáme schnout, přežahneme, naglazujeme a dáme ještě jednou vypálit.

17 Hotový věnec nachystaný na přežah.

18 Věnec po naglazování a vypalení.

19 Foto - archiv autorky


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google