Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_02 Název materiáluRovnoměrný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_02 Název materiáluRovnoměrný."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_02 Název materiáluRovnoměrný pohyb po kružnici – příklady AutorMgr. Pavel Lintner Tematická oblastFyzika Tematický okruhMechanika Ročník1 Datum tvorbyčervenec 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Rovnoměrný pohyb po kružnici – příklady

3 Příklad 1 Hmotný bod se rovnoměrně pohybuje po kružnici tak, že vykoná 300 oběhů za dobu 1 min. Určete periodu, frekvenci a úhlovou rychlost hmotného bodu.

4 Příklad 1 Hmotný bod se rovnoměrně pohybuje po kružnici tak, že vykoná 300 oběhů za dobu 1 min. Určete periodu, frekvenci a úhlovou rychlost hmotného bodu. Nápověda: Ze zadaného počtu oběhů za minutu vyjádřete např. periodu a pak pomocí vztahů pro rovnoměrný pohyb po kružnici ostatní veličiny.

5 Příklad 1 Hmotný bod se rovnoměrně pohybuje po kružnici tak, že vykoná 300 oběhů za dobu 1 min. Určete periodu, frekvenci a úhlovou rychlost hmotného bodu. Nápověda: Ze zadaného počtu oběhů za minutu vyjádřete např. periodu a pak pomocí vztahů pro rovnoměrný pohyb po kružnici ostatní veličiny.

6 Příklad 1 Hmotný bod se rovnoměrně pohybuje po kružnici tak, že vykoná 300 oběhů za dobu 1 min. Určete periodu, frekvenci a úhlovou rychlost hmotného bodu. Nápověda: Ze zadaného počtu oběhů za minutu vyjádřete např. periodu a pak pomocí vztahů pro rovnoměrný pohyb po kružnici ostatní veličiny.

7 Příklad 1 Hmotný bod se rovnoměrně pohybuje po kružnici tak, že vykoná 300 oběhů za dobu 1 min. Určete periodu, frekvenci a úhlovou rychlost hmotného bodu. Nápověda: Ze zadaného počtu oběhů za minutu vyjádřete např. periodu a pak pomocí vztahů pro rovnoměrný pohyb po kružnici ostatní veličiny.

8 Příklad 1 Hmotný bod se rovnoměrně pohybuje po kružnici tak, že vykoná 300 oběhů za dobu 1 min. Určete periodu, frekvenci a úhlovou rychlost hmotného bodu. Nápověda: Ze zadaného počtu oběhů za minutu vyjádřete např. periodu a pak pomocí vztahů pro rovnoměrný pohyb po kružnici ostatní veličiny.

9 Příklad 2 S jakou frekvencí a periodou se otáčí kolo automobilu o vnějším průměru 68 cm, jede-li automobil rychlostí 126 km·h -1 ? Jak velké dostředivé zrychlení působí na body na obvodu pneumatiky?

10 Příklad 2 S jakou frekvencí a periodou se otáčí kolo automobilu o vnějším průměru 68 cm, jede-li automobil rychlostí 126 km·h -1 ? Jak velké dostředivé zrychlení působí na body na obvodu pneumatiky? Nápověda: Uvědomte si, jaký je vztah mezi rychlostí automobilu a obvodovou rychlostí pneumatiky.

11 Příklad 2 S jakou frekvencí a periodou se otáčí kolo automobilu o vnějším průměru 68 cm, jede-li automobil rychlostí 126 km·h -1 ? Jak velké dostředivé zrychlení působí na body na obvodu pneumatiky? Řešení: Obvodová rychlost pneumatiky je rovna rychlosti automobilu. Nápověda: Uvědomte si, jaký je vztah mezi rychlostí automobilu a obvodovou rychlostí pneumatiky.

12 Příklad 2 S jakou frekvencí a periodou se otáčí kolo automobilu o vnějším průměru 68 cm, jede-li automobil rychlostí 126 km·h -1 ? Jak velké dostředivé zrychlení působí na body na obvodu pneumatiky? Nápověda: Uvědomte si, jaký je vztah mezi rychlostí automobilu a obvodovou rychlostí pneumatiky.

13 Příklad 2 S jakou frekvencí a periodou se otáčí kolo automobilu o vnějším průměru 68 cm, jede-li automobil rychlostí 126 km·h -1 ? Jak velké dostředivé zrychlení působí na body na obvodu pneumatiky? Nápověda: Uvědomte si, jaký je vztah mezi rychlostí automobilu a obvodovou rychlostí pneumatiky.

14 Příklad 2 S jakou frekvencí a periodou se otáčí kolo automobilu o vnějším průměru 68 cm, jede-li automobil rychlostí 126 km·h -1 ? Jak velké dostředivé zrychlení působí na body na obvodu pneumatiky? Nápověda: Uvědomte si, jaký je vztah mezi rychlostí automobilu a obvodovou rychlostí pneumatiky.

15 Příklad 2 S jakou frekvencí a periodou se otáčí kolo automobilu o vnějším průměru 68 cm, jede-li automobil rychlostí 126 km·h -1 ? Jak velké dostředivé zrychlení působí na body na obvodu pneumatiky? Nápověda: Uvědomte si, jaký je vztah mezi rychlostí automobilu a obvodovou rychlostí pneumatiky.

16 Příklad 2 S jakou frekvencí a periodou se otáčí kolo automobilu o vnějším průměru 68 cm, jede-li automobil rychlostí 126 km·h -1 ? Jak velké dostředivé zrychlení působí na body na obvodu pneumatiky?

17 Příklad 3 Jak velké je dostředivé zrychlení automobilu, který projíždí zatáčkou o poloměru 40 m rychlostí o stálé velikosti 90 km·h -1 ? Porovnejte toto zrychlení s tíhovým zrychlením Země.

18 Příklad 3 Jak velké je dostředivé zrychlení automobilu, který projíždí zatáčkou o poloměru 40 m rychlostí o stálé velikosti 90 km·h -1 ? Porovnejte toto zrychlení s tíhovým zrychlením Země. Nápověda: Použijte vztah pro velikost dostředivého zrychlení rovnoměrného pohybu po kružnici.

19 Příklad 3 Jak velké je dostředivé zrychlení automobilu, který projíždí zatáčkou o poloměru 40 m rychlostí o stálé velikosti 90 km·h -1 ? Porovnejte toto zrychlení s tíhovým zrychlením Země. Nápověda: Použijte vztah pro velikost dostředivého zrychlení rovnoměrného pohybu po kružnici.

20 Příklad 3 Jak velké je dostředivé zrychlení automobilu, který projíždí zatáčkou o poloměru 40 m rychlostí o stálé velikosti 90 km·h -1 ? Porovnejte toto zrychlení s tíhovým zrychlením Země. Nápověda: Použijte vztah pro velikost dostředivého zrychlení rovnoměrného pohybu po kružnici.

21 Příklad 3 Jak velké je dostředivé zrychlení automobilu, který projíždí zatáčkou o poloměru 40 m rychlostí o stálé velikosti 90 km·h -1 ? Porovnejte toto zrychlení s tíhovým zrychlením Země. Nápověda: Použijte vztah pro velikost dostředivého zrychlení rovnoměrného pohybu po kružnici.

22 Příklad 4 S jakou periodou rotace by se musela Země otáčet kolem své osy, aby se bod na jejím rovníku pohyboval s dostředivým zrychlením o velikosti 9,81 m·s -2 ?

23 Příklad 4 S jakou periodou rotace by se musela Země otáčet kolem své osy, aby se bod na jejím rovníku pohyboval s dostředivým zrychlením o velikosti 9,81 m·s -2 ? Nápověda: Použijte vztah pro dostředivé zrychlení rovnoměrného pohybu po kružnici.

24 Příklad 4 S jakou periodou rotace by se musela Země otáčet kolem své osy, aby se bod na jejím rovníku pohyboval s dostředivým zrychlením o velikosti 9,81 m·s -2 ? Nápověda: Použijte vztah pro dostředivé zrychlení rovnoměrného pohybu po kružnici.

25 Příklad 4 S jakou periodou rotace by se musela Země otáčet kolem své osy, aby se bod na jejím rovníku pohyboval s dostředivým zrychlením o velikosti 9,81 m·s -2 ? Nápověda: Použijte vztah pro dostředivé zrychlení rovnoměrného pohybu po kružnici.

26 Příklad 4 S jakou periodou rotace by se musela Země otáčet kolem své osy, aby se bod na jejím rovníku pohyboval s dostředivým zrychlením o velikosti 9,81 m·s -2 ? Nápověda: Použijte vztah pro dostředivé zrychlení rovnoměrného pohybu po kružnici.

27 Příklad 4 S jakou periodou rotace by se musela Země otáčet kolem své osy, aby se bod na jejím rovníku pohyboval s dostředivým zrychlením o velikosti 9,81 m·s -2 ? Nápověda: Použijte vztah pro dostředivé zrychlení rovnoměrného pohybu po kružnici.

28 Příklad 4 S jakou periodou rotace by se musela Země otáčet kolem své osy, aby se bod na jejím rovníku pohyboval s dostředivým zrychlením o velikosti 9,81 m·s -2 ? Nápověda: Použijte vztah pro dostředivé zrychlení rovnoměrného pohybu po kružnici.

29 Příklad 4 S jakou periodou rotace by se musela Země otáčet kolem své osy, aby se bod na jejím rovníku pohyboval s dostředivým zrychlením o velikosti 9,81 m·s -2 ? Nápověda: Použijte vztah pro dostředivé zrychlení rovnoměrného pohybu po kružnici.

30 Použité zdroje: LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: sbírka úloh pro střední školy. 3. vyd. Praha: Prometheus, c1995, 269 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN 80-719-6266-X.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_02 Název materiáluRovnoměrný."

Podobné prezentace


Reklamy Google