Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze 1. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze 1. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"— Transkript prezentace:

1 FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze 1

2 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI-2-16-01_Penize-1 Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: II. Datum tvorby: 01.06.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková

3 Peníze 1 ? Klíčová slova Peníze, hotovostní peníze, bezhotovostní peníze http://penize.org

4 Peníze  prostředek směny  hodnota určitého zboží  prostředek při placení za ostatní zboží  uchovatel hodnoty pro případ nečekané události  definovány zákonem jako zákonné platidlo  peněžní jednotka státu se označuje jako měna  nástroj obchodu  http://www.cnb.cz/cs/platidla/bankovky/animace. html

5 Formy výskytu peněz  Oběživo = hotovostní peníze = fyzické peníze = bankovky a mince  Bezhotovostní peníze = depozita = uloženy na účtech u peněžních ústavů = využívají se k platbám mezi bankami, podniky, placení pomocí platební karty atd.

6 Nabídka peněz  Bezhotovostní peníze a oběživo tvoří peněžní oběh nebo také peněžní zásobu, tzv. nabídku peněz.

7 Historický vývoj peněz Lidé se začali specializovat na to, co uměli vyrábět lépe než ostatní, své výrobky pak navzájem směňovali, vznikl barterový obchod = směna zboží za zboží (výměnný obchod)

8 Úlohu platidla v různých kulturách při směnném obchodu plnily např. kamínky nerostů, mušle, pírka, postupem času barevné a drahé kovy (hřivny, pruty, mince). Nejvíce se osvědčily mince.

9 Podoby peněz 1. Bankovky a mince 2. Vklady na účtech a v bankách 3. Cenné papíry (směnky, šeky)

10 Současné mince České republiky Koruna, dvoukoruna, pětikoruna, desetikoruna, dvacetikoruna, padesátikoruna Na základě požadavku ČNB u nás tiskne nové bankovky Státní tiskárna cenin Praha. Ražbu nových mincí zajišťuje Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. http://www.mint.cz

11 Současné bankovky ČR Stokoruna, dvousetkoruna, pětisetkoruna, tisícikoruna, dvoutisícikoruna a pětitisícikoruna. Hlavním motivem českých bankovek jsou význačné osobnosti našich dějin. Nominální hodnota = jmenovitá, zadaná hodnota. Bývá uvedena např. na bankovce, cenném papíru (akcii), směnce apod.

12 Praktické cvičení 1  Jakým způsobem lze vybrat peníze z účtu?  Jakým způsobem můžete obdržet peníze z výhry?  Jaké druhy platidel se z hlediska vývoje ukázaly jako nejpraktičtější? http://www.cnb.cz/cs/platidla/

13 Praktické cvičení 2  Jak se nazývají strany mince?  Napiš nominální hodnoty mincí ČR v současnosti?  Je některá z mincí současnosti v ČR něčím specifická? http://www.cnb.cz/cs/platidla/

14 Anotace: Prezentace obsahuje výklad s definicí peněz a jejich vývoj, přehled současných bankovek a mincí používaných v ČR. Na pracovních listech žáci odpovídají na otázky. Určeno k výkladu do hodiny a k praktickému procvičení učiva. Použité zdroje: ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, 1995. ISBN 978-80-7402-107-7. ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, 1995. ISBN 978-80-7402-106-0. OBCHODNÍ AKADEMIE, Mohelnice. Ekonomické kompetence v občanském životě. ISBN CZ.1.07/1.1.04/02.0139. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze 1. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"

Podobné prezentace


Reklamy Google