Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zajímavé pokusy na téma atmosférický tlak 1.Může tlak vzduchu zdeformovat plechovku? Budeš potřebovat : plechovku, vzduchotěsný uzávěr plechovky, rukavice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zajímavé pokusy na téma atmosférický tlak 1.Může tlak vzduchu zdeformovat plechovku? Budeš potřebovat : plechovku, vzduchotěsný uzávěr plechovky, rukavice."— Transkript prezentace:

1

2 Zajímavé pokusy na téma atmosférický tlak 1.Může tlak vzduchu zdeformovat plechovku? Budeš potřebovat : plechovku, vzduchotěsný uzávěr plechovky, rukavice nebo chňapku, zdroj tepla. Postup : 1.Plechovku naplň vodou do výšky přibližně 0,5 cm. 2.Plechovku zahřívej, dokud voda nebude vařit

3 a nezačne unikat pára. 3.Pomocí rukavice nebo chňapky plechovku odsuň od zdroje tepla a její otvor vzducho- těsně uzavři. 4.Pozoruj, co se bude dít při chladnutí plechovky. Otázky k zamyšlení : 1.Proč došlo k deformaci plechovky? 2.Proč před uzavřením otvoru plechovky je nutné, aby voda vřela? 3. Proč je nutné vzduchotěsné uzavření?

4 2.Udrží tlak vzduchu vodu ve sklenici? Budeš potřebovat : sklenici, kousek tuhého papíru nebo lepenky, misku. Postup : 1.Sklenici naplň až po okraj vodou. 2.Na sklenici polož kousek lepenky a přitlač ji rukou. 3.Sklenici nad miskou opatrně otoč vzhůru nohama, při otáčení lepenku rukou přidržuj, po otočení ji pusť.

5 Otázky k zamyšlení : 1.Proč lepenka neodpadne a voda nevyteče? 2.Co by se stalo, kdyby jsi sklenici naplnil třeba jen do poloviny? 3. Proč je nutné, aby se při manipulaci se sklenicí a lepenkou mezi ně nedostal vzduch?

6 3.Jak můžeme vsunout uvařené a oloupané vejce do nádoby s užším hrdlem, aniž by se poškodilo? Budeš potřebovat : uvařené a oloupané vejce, láhev s otvorem menším než velikost vejce, kousek papíru, zápalky. Postup : 1.Papír zmačkej, zapal a vlož do láhve. 2.Vlož vejce do otvoru láhve. Otázky k zamyšlení : 1.Co by se stalo, kdyby ses pokoušel vejce vtlačit do otvoru láhve rukou?

7 2.Jaká síla vejce vtlačila dovnitř, aniž by se poškodilo? 3.Působí stejná síla i na nás? Proč nejsou měkké předměty okolo nás rozmačkány? 4.Zkus se zamyslet, při jakých činnostech v běžném životě používáš podtlak vzduchu?

8


Stáhnout ppt "Zajímavé pokusy na téma atmosférický tlak 1.Může tlak vzduchu zdeformovat plechovku? Budeš potřebovat : plechovku, vzduchotěsný uzávěr plechovky, rukavice."

Podobné prezentace


Reklamy Google