Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM"— Transkript prezentace:

1 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
Vzduch působí proti vám dokonce i tehdy, když to necítíte. Kouzla a pokusy dokazují existenci tlaku vzduchu. Poznáme, co se stane, když se vzduch pohybuje různou rychlostí.

2 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
Kouzelná nálevka Potřeby: pingpongový míček, kolečko tenkého kartónu o průměru 10 cm, ohebné brčko na pití, lepidlo, lepící páska, nůžky Postup: Kartónový kroužek rozstřihneme od okraje až do jeho středu. Stočíme ho do kornoutu. Slepíme konce dohromady z obou stran.

3 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
Odstřihneme špičku kornoutu. Odstřihneme brčko v délce 4 cm a zasuneme nepříliš hluboko do otvoru. Zde ho přilepíme. Dáme pingpongový míček do nálevky. Silně do ní foukneme. Nálevku směřujeme nahoru. Ve foukání pokračujeme, ale nálevku otočíme širší stranou dolů. Co se stane s míčkem?

4 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
Co se děje? Vyfukovaný vzduch se pohybuje rychleji než vzduch na druhé straně pingpongového míčku. Rychleji se pohybující vzduch má menší tlak než pomaleji se pohybující vzduch. Proto je v širší části nálevky větší tlak a míček v ní zůstává.

5 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
2. Potopený papír Potřeby: sklenice, mísa vody, kus papíru Postup: Zmačkáme papír a opatrně ho vmáčkneme na dno sklenice. Ponoříme sklenici do mísy s vodou dnem vzhůru. Co se děje? Kde je hladina vody ve sklenici?

6 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
Co se děje? Voda se dostane do sklenice, jen když se vzduch uvnitř stlačí. Vzduch může být trochu stlačen. V našem případě však nemůže být stlačen natolik, aby voda mohla dosáhnout papíru. Tlak vzduchu uvnitř sklenice brání vodě dosáhnout papíru. Proto zůstává suchý.

7 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
3. Slepování V tomto pokusu působí vzduch uvnitř nádoby menší silou než vzduch venkovní. Potřeby: 2 stejné kelímky od jogurtu s rovným okrajem, voda, malá svíčka, zápalky, nůžky, piják 10 x 10 cm Postup: Prořízneme 1,5 cm otvor uprostřed pijáku a pak jej celý důkladně namočíme.

8 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
Do kelímku od jogurtu postavíme malou svíčku. Kelímek přikryjeme pijákem. Druhý kelímek postavíme vzhůru nohama na horní část prvního kelímku tak, aby okraje kelímků na sebe přesně přiléhaly. Počkáme, dokud plamen nezhasne (20 sekund). Zkontrolujeme, že okraje na sebe dokonale nasedaly. Co se stane, když zvedneme hořejší kelímek?

9 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
Co se děje? Když svíčka hoří, spotřebovává kyslík ze vzduchu uvnitř kelímku. Vzduchu, který tlačí na stěny kelímku ubývá. Vzduch vně kelímku působí směrem dovnitř a drží kelímky pohromadě.

10 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
4. Vyprázdněte nádobu Potřeby: starý kelímek s pevně uzavíratelným víčkem, kuličkové pero, lepící páska, voda Postup: V tomto pokusu použijeme děravý kelímek s vodou. Můžeme zastavit unikání vody, aniž zacpeme otvor, kterým voda uniká?

11 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
Postup: Uděláme kuličkovým perem otvor ve dně a ve víčku kelímku. Zalepíme oba otvory páskou. Naplníme kelímek vodou a dáme na něj víčko. Opatrně odlepíme pásku ze dna. Vytéká nějaká voda? Odlepíme pásku z víčka. Co se stane? Pokusíme se prstem přikrýt a odkrýt otvor ve víčku.

12 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
Co se děje? Když je otvor ve víčku zakryt, tlak vzduchu pod kelímkem působící vzhůru je větší než tlak vody v kelímku působící dolů. Proto voda nevytéká. Když odkryjeme otvor ve víčku, vzduch působí dolů na vodu v kelímku. Tak se vytvoří tlak dostatečný na to, aby voda vytékala.

13 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
FAKTA Pokusy, které jsou popsané nemůžeme dělat ve vesmíru, protože tam není vzduch a gravitace.


Stáhnout ppt "TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM"

Podobné prezentace


Reklamy Google