Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PUBLICISTICKÝ STYL Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová INFORMACE.VZDĚLÁVÁNÍ.VLIV.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PUBLICISTICKÝ STYL Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová INFORMACE.VZDĚLÁVÁNÍ.VLIV."— Transkript prezentace:

1 PUBLICISTICKÝ STYL Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová INFORMACE.VZDĚLÁVÁNÍ.VLIV.

2 Co už víme… Co už víme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk 1. Co vše by m ě l obsahovat strukturovaný ž ivotopis. Vyjmenuj alespo ň 5 údaj ů, které jsou jeho nedílnou sou č ástí. básnický p ř ívlastek 2. Vysv ě tli, co je ustálený básnický p ř ívlastek (epiteton constans). ALEGORIE. 3. Vysv ě tli na p ř íklad ě pojem ALEGORIE. MORALIZOVÁNÍ 4. Pokus se vysv ě tlit slovo MORALIZOVÁNÍ. napodobení zvuk ů 5. Neohebný slovní druh vyjad ř ující napodobení zvuk ů, nap ř. PRSK, KRACH.

3 Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk PUBLICISTICKÝ STYL dynamika forma projevu věcnost rozmanitost aktuálnost média srozumitelnost stručnost pravdivost

4 Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Hlavní znaky publicistického stylu a jeho útvary: základní jazykové prostředky jsou spisovné, publicismy, fráze, odborná pojmenování, slova cizího původu, hodnoticí výrazy, značky atd., věty přívlastkové, hojně užité spojky a, že, aby a vztažné zájmeno který, jazykové prostředky (výběr) reaguje na požadavky (upoutat, ovlivnit a získat), neotřelé (aktualizované) prostředky. ÚTVARY: 1. Informační – zpravodajské: zpráva, oznámení, inzerát, leták, plakát, referát. 2. Analytické – úvahové: kritika, rozbor, recenze, diskuze, pamflet. 3. Beletristické – umělecké: fejeton, sloupek, cestopisné články, soudnička.

5 Práce s textem… Práce s textem… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Přečti si zprávu z novin. Pokus se najít co nejvíce znaků publicistického stylu:  Přečti si zprávu z novin. Pokus se najít co nejvíce znaků publicistického stylu: Parkovací místa buduje město každý rok. Letos se dostalo na lokalitu kolem Kosmosu. „Už tady máme dvě pěkná parkoviště z minulých let. Nyní zrušíme hlídané parkoviště za kinem Kosmos a parkovací plochu rozšíříme,“ uvedla náměstkyně primátora Hana Jeníčková. Na místě, kde nyní může parkovat 54 vozidel, vznikne parkoviště pro 125 automobilů. Právě s rozšířením parkovací plochy ale nesouhlasí někteří místní obyvatelé. Sepsali proto petici, kterou podepsalo 260 občanů především z ulic 1. máje, Obránců míru a Pod Šibeníkem. Poukazovali v ní, že se stavbou parkoviště zničí největší a v centru města vlastně jediná zelená plocha, která slouží k relaxaci místních obyvatel. Úřad se peticí zodpovědně zabýval. „Samozřejmě jsme si vše prověřili. Není to tak, že by parčík v těchto místech byl jedinou zelenou plochou v centru města. Zeleně je tu dost. Rozhodli jsme se proto petici nevyhovět a parkoviště ještě v letošním roce postavit. Vzhledem k nedostatku parkovacích míst je to určitě správné rozhodnutí,“ doplnila Hana Jeníčková. „Věřím, že se parkoviště brzy osvědčí a přispěje ke zvýšení komfortu bydlení, ke kterému možnost parkování v blízkosti bydliště nesporně patří,“ komentoval primátor Vlastimil Vozka. V tomto duchu bude zástupci petičního výboru také zaslána odpověď.

6 Práce s textem… Práce s textem… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Přečti si fejeton. Pokus se najít co nejvíce znaků fejetonu: https://docs.google.com/document/d/1CphN5KOm- nBwiFwTD2G6PBiNev6asxZmZsqvCQtx3Oo/preview?pli=1

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk CAN YOU TRANSLATE THE WORDS? column tabloids releasepublisher broadsheet

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba… Charakterizuj publicistický styl a vyjmenuj alespoň 5 útvarů:  Charakterizuj publicistický styl a vyjmenuj alespoň 5 útvarů: PUBLICISTICKÝ STYL

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykZdroje… http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lidov%C3%A9_noviny,_1893-12-16,_title_page.djvu https://docs.google.com/document/d/1CphN5KOm- nBwiFwTD2G6PBiNev6asxZmZsqvCQtx3Oo/preview?pli=1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Neruda http://www.homerlive.cz/zpravodajstvi/u_kosmosu_postavi_mesto_nove_parkoviste_i_ pres.html http://office.microsoft.com/cs-cz/images NOVOTNÝ, Jiří a kol. Mluvnice češtiny pro střední školy. 1. vyd. Praha: FORTUNA, 1992. ISBN80-85298-32-5, str. 162-165.


Stáhnout ppt "PUBLICISTICKÝ STYL Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová INFORMACE.VZDĚLÁVÁNÍ.VLIV."

Podobné prezentace


Reklamy Google