Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 5. 3. F 13 TEMA: Přírodopis 6 – Členovci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 5. 3. F 13 TEMA: Přírodopis 6 – Členovci."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 5. 3. F 13 TEMA: Přírodopis 6 – Členovci roztoči ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

2 Anotace: Kmen: Členovci Roztoči Tento materiál je určen pro žáky 6. ročníku ZŠ. Seznamuje s řádem Roztoči, popisuje charakteristiku roztočů a jmenuje hlavní zástupce tohoto řádu.

3 Kmen: Členovci Podkmen Klepítkatci Řády: a)Štíři b)Pavouci c)Sekáči d)Roztoči

4 Řád: Roztoči Roztoč v domácím prachu

5 Roztoči Jsou velmi malí (80 μm-1 mm) Mezi roztoče patří řada obtížných parazitů, jak živočichů a rostlin, tak i člověka. Domácí roztoči se živí organickými částicemi obsaženými v prachu. Tyto částice tvoří nejčastěji lidské lupy a kožní odpad, v menší míře pak textilní vlákna, bakterie, drobky jídel a podobně. Roztoči se hojně podílejí na vzniku prachu svými exkrementy a trávicími enzymy. Právě tyto složky prachu jsou pro lidský organismus nejdráždivější.

6 Snímek roztoče elektronovým mikroskopem

7 Klíště obecné Samice bývá větší (2 x 4 mm) a je viditelně dvoubarevná. Na zádech za hlavovou částí má černohnědý štítek, kdežto zbytek zadečku je výrazně oranžový až načervenalý. U o něco menších samců pokrývá černohnědý štítek celou zadní část těla a budí tak celkový tmavý dojem.

8 Klíště obecné Krev saje pouze samice. Její oranžový zadeček je zřasený a umožňuje několikanásobné zvětšení objemu při sání krve. Dospělá samice využívá jako zdroj krve zase o něco větší živočichy - srnčí, jeleny, černou zvěř, lišky, dobytek, koně, psy, kočky a člověka. Saje po dobu jednoho až dvou týdnů, poté naklade vajíčka a uhyne.

9 Detail klíštěte

10 Životní cyklus klíšťat

11 Reprodukční schopnosti klíšťat jedna samička produkuje 2500 až 4000 vajíček. Životní cyklus klíštěte zahrnuje tři stadia: larva, nymfa a dospělec Vývojový cyklus klíštěte je dlouhodobý a v našich zeměpisných šířkách trvá 2-3 roky. Více o klíštěti na www.kliste.czwww.kliste.cz

12 Zákožka svrabová Způsobuje onemocnění zvané svrab. Žije ve svrchních vrstvách kůže, kde si vrtá chodbičky a živí se tkáňovým mokem. Do chodbiček též ukládá vajíčka, ze kterých se později líhnou larvy.

13 Svrab je infekční kožní onemocnění Způsobuje je roztoč zákožka svrabová, velká asi půl milimetru. Samička vyvrtá pod kůží chodbičky dlouhé až několik milimetrů, kde naklade vajíčka. Zavrtává se pod kůži, především v místech, kde je pokožka velmi jemná - například mezi prsty, v okolí genitálií, na hýždích nebo prsou. K tomu, aby se samička zákožky uchytila v kůži, jí stačí pouhé dvě a půl minuty.

14 Na kůži se objeví červené pupínky, které svědí. Například mezi prsty, v okolí pohlavních orgánů, kolen, podpaží, ale třeba i kolem dvorců prsních bradavek. Postižený, který se začne škrábat, si nemoc roznáší po těle. Horší projevy mohou na sobě pozorovat alergici a lidé, kteří mají citlivější kůži. Příznaky

15 Svrab Inkubace choroby trvá dva až šest týdnů. Jejím typickým příznakem bývá nepříjemné svědění. To zesílí, když ulehneme a jsme v teple (pod peřinou). K tomu, aby se samička zákožky uchytila v kůži, jí stačí pouhé dvě a půl minuty.

16 Roztoč domácí Velikost: O,2-0,7mm Vývoj: oplozená samička klade na substrát průměrně 32 (za den 1-3) oválných bělavých vajíček velikosti 0,1-0,16 mm. Vývoj jedné generace trvá průměrně 33 dní. Život: 6 týdnů Potrava: obilí, mouka, sušená zelenina, kroupy apod., v domácnostech - prach, šupinky lidské kůže apod.

17 Roztoč domácí Škody Škody: jejich přítomnost může vést k alergickým reakcím. Napadené potraviny jsou hygienicky závadné a mohou způsobit katary zažívacího ústrojí u lidí i zvířat. Snižují kvalitu napadených produktů zápachem. Zajímavost Zajímavost: v panelových domech s ústředním vytápěním se téměř nevyskytuje, protože k životu potřebuje 70-80% relativní vlhkost vzduchu. Po 48 hodin může snášet extrémní teploty, nejnižší -12 °C, nejvyšší 43 °C. Pohybuje se velmi rychle, trhavě, klikatě, za 1 minutu urazí vzdálenost 150 mm. Preferují životní podmínky 80-100% relativní vlhkosti vzduchu a teplotu 25 °C. Likvidace Likvidace: větrání, vysoušení, správné skladování potravin. Chemická likvidace (akaricidy): postřik, popraš, akaricidní přísady při praní prádla atd.

18 Sametka Oranžový nebo narůžovělý milimetrový roztoč žije v trávě a daří se mu právě v počasí, kdy je ještě celkem teplo, ale i vlhko.

19 Samička naklade vajíčka a larva, aby mohla přežít, parazituje na živých tvorech. Přichytí se na kůži zvířat nebo lidí svými příústnímu končetinami a pokožku nařízne. Do této ranky vypustí své jedovaté výměšky, které štěpí tkáň hostitele, a ona pak už se touto směsí živí.

20 Co sametka způsobí? Sametka si hledá na hostiteli taková místa, kde je kůže tenká, vlhká a teplá. Nepříjemné kousance ve velkém množství má člověk kolem pasu, v tříslech, v podpaží a ženy pod prsy. Svědění je tak úporné, že většina lidí si napadená místa rozškrábe. Když se larvička nasaje, odpadne.

21 Kleštík včelí – parazitický roztoč včel Způsobuje onemocnění varoázu. Při silném napadení se na česně objevují těžce se pohybující včely s deformovanými křídly, končetinami a nepřirozeně vysunutým sosákem.

22 Kleštík na těle včely, pod elektronovým mikroskopem Kleštík na těle pokročilého stádia včelího plo du

23 Zápis do sešitu - Roztoči živí se paraziticky nebo dravě tělo splývá v jeden celek, rozměry do 1mm Zástupci: Klíště obecné - parazit obratlovců - samička a larvy se živí krví hostitele. Sameček nepřijímá potravu, samička saje krev Přenašeč bakteriálních onemocnění (borelióza, zánět mozkových blan). Další zástupci: Sametky, zákožka svrabová, roztoči, kleštík včelí

24 Zdroje a citace Roztoč v domácím prachu. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-12-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:House_Dust_Mite.jpg Snímek roztoče elektronovým mikroskopem. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-12-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rust_Mite,_Aceria_anthocoptes.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:House_Dust_Mite.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rust_Mite,_Aceria_anthocoptes.jpg Klíště obecné. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-12-06]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ixodes.ricinus.searching.jpg?usel ang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ixodes.ricinus.searching.jpg?usel ang=cs Klíště obecné - ústní ústrojí. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-12-06]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ixodes_ricinus.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ixodes_ricinus.jpg?uselang=cs Vývojový cyklus klíštěte. BIOTECHNOLOGICKÁ SPOLEČNOST PROTEAN S.R.O. Kliste.cz [online]. 2008 [cit. 20122011-12-06]. Dostupné z: http://kliste.cz/clanek/27/zivotni_cyklus_klistat

25 Zdroje a citace Zákožka svrabová: foto. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-12-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sarcoptes_scabei_2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sarcoptes_scabei_2.jpg Roztoč domácí: Atlas škůdců. Desinsekta.cz [online]. 2011 [cit. 2011-12-06]. Dostupné z: http://www.desinsekta.cz/cs/atlas-skudcu/67-roztoc-domacihttp://www.desinsekta.cz/cs/atlas-skudcu/67-roztoc-domaci Srpnovou vyrážku mají na svědomí roztoči: Sametka. In: Prozeny.blesk.cz [online]. 19. srpna 2010 [cit. 2011-12.06]. Dostupné z: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-a-hubnuti/140877/srpnovou- vyrazku-maji-na-svedomi-roztoci.html http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-a-hubnuti/140877/srpnovou- vyrazku-maji-na-svedomi-roztoci.html Kleštík včelí: varroa. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-12-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Varroa_Mite.jpg


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 5. 3. F 13 TEMA: Přírodopis 6 – Členovci."

Podobné prezentace


Reklamy Google