Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obrazy k inspiraci. Portrét neznámé ženy, snad manželky Francesca del Giocondo. Křehký úsměv portrétované podtrhuje technika malby, tzv. sfumato, která.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obrazy k inspiraci. Portrét neznámé ženy, snad manželky Francesca del Giocondo. Křehký úsměv portrétované podtrhuje technika malby, tzv. sfumato, která."— Transkript prezentace:

1 Obrazy k inspiraci

2 Portrét neznámé ženy, snad manželky Francesca del Giocondo. Křehký úsměv portrétované podtrhuje technika malby, tzv. sfumato, která je pro dílo Leonarda da Vinci typická.

3 Raná malba Leonarda da Vinci zachycuje zřejmě dceru z bohaté florentské rodiny Benci. Rostlina v pozadí (jalovec – ginepro) pravděpodobně odkazuje na jméno dívky.

4 I tento da Vinciho portrét skrývá řadu tajemství. Mladá žena, dcera milánského ambasadora, drží v náručí hranostaje (?), symbol čistoty a panenství. Dodatečně bylo k portrétu domalováno krajinné pozadí.

5 Portrét, byť idealizovaný, není v gotice obvyklý. Jde o deskovou malbu z cyklu pro kapli sv. Kříže na Karlštejně. Obrazy sloužily také jako relikviáře. V jejich rámech byly uloženy ostatky světců.

6 Portrét glorifikující císaře představuje Rudolfa II. jako římského boha rostlin, žní a úrody. Plody a květy jsou vybrány tak, aby byl zastoupen celý vegetační rok.

7 Zdánlivě přehledná kompozice obrazu Dvorní dámy skrývá řadu symbolických významů. Je obrazem v obraze. Malíř, který by měl stát před skupinou, je její součástí. V zrcadle na stěně vidíme královský pár. V jaké roli je divák?

8 Původní verze, podle které Rembrandt v tomto portrétu zobrazil svou ženu Saskii, je dnes zpochybněna. Inspiraci tohoto obrazu můžeme snad hledat v díle renesančního malíře Jana van Eycka a jeho porttrétu Rodina Arnolfini.


Stáhnout ppt "Obrazy k inspiraci. Portrét neznámé ženy, snad manželky Francesca del Giocondo. Křehký úsměv portrétované podtrhuje technika malby, tzv. sfumato, která."

Podobné prezentace


Reklamy Google