Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. JAN VAN EYCK – Podobizna manželů Arnolfiniových VY_32_INOVACE_160305 11. ledna 2014

2 2 03 1.Jak vnímáš dílo? Poděl se s ostatními o své postřehy, výklad. Jan van Eyck, Podobizna manželů Arnolfiniových, 1434, olej na dřevě, 82 x 59,5 cm, National Gallery, Londýn, Velká Británie

3 3 03 2. Jaká scéna je znázorněna v zrcadle? 3. Jakou spojitost může mít scéna v zrcadle s dílem? Poděl se s ostatními o své postřehy, výklad.

4 4 03 4.Dílo Jan van Eycka obsahuje tyto atributy. Přemýšlej o jejich symbolice, souvislostech. 5. Sestroj vlastní příběh k obrazu.

5 5 03 Zrcadlo ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Soška svaté Markétky …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…… ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Lustr s jednou hořící svící ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..… ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Dřeváky ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Malý pes ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Pomeranče ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………….................................................................................................. 6. Zjisti více o těchto symbolech. Použij internet, odbornou literaturu.

6 6 03 Dvojice bývá zpravidla identifikována jako Giovanni di Nicolao Arnolfini, zámožný kupec z Luccy žijící v Bruggách, a jeho choť Giovanna Cenami, i když to někteří badatelé zpochybňují. Pózy a nezvykle zdobné prostředí vedly k různým výkladům okolností manželského páru. Byla vyslovena domněnka, že obraz zachycuje civilní sňatek dvojice. Giovanna není těhotná, ale drží tehdy vysoce módním způsobem sukni v ruce. Nedávno se objevil názor, že jde o posmrtný portrét, namalovaný pro Giovannině předčasné smrti. Skoro každý detail na obraze má symbolický význam, oprašovadlo visící na posteli vyjadřuje domácí povinnosti ženy, vyřezávaná postava nad lůžkem, pravděpodobně svatá Markétka, je patronkou porodu. Ovoce na parapetu představuje plodnost, vyhnání z ráje, pes stojící u nohou manželů symbolizuje věrnost a oddanost, botky posvátnost manželství. Ze stropu visí mosazný lustr demonstrující zámožnost a blahobytnost páru, v němž je zapálená jediná svíce, která je symbolem všudypřítomnost Boha.

7 7 03 Hluboký odraz v zrcadle odhaluje dvě další postavy stojící ve dveřích. Jednou z nich může být i samotný malíř s červeným turbanem na hlavě. Každou chlopeň zrcadla zdobí výjev z Kristova utrpení, které symbolizuje Boží všudypřítomnost. Jan van Eyck možná používal jako kompoziční pomůcku konvexní (vypouklé) zrcadlo – takové, jaké je na obraze Podobizna manželů Arnolfiniových. O některých severských malířích je známo, že kopírovali obrázky s koncentrovanou perspektivou, které viděli v konvexních zrcadlech, aby tak vytvářeli působivé efekty světla, prostoru a hloubky.

8 8 03 Jako v případě jiných obrazů, podepsal Jan van Eyck i tento dvojportrét originálním a vtipným způsobem. Zdobný latinský nápis „Johannes de Eyck fuit hic 1434“, vypadající jako grafit na stěně mezi lustrem a zrcadlem, zní v překladu: „Jan van Eyck byl zde 1434.“

9 9 03 7. Jan van Eyck inspiroval mnoho umělců. Hledej v obrazech podobnosti, souvislosti. Jan van Eyck, Podobizna manželů Arnolfiniových Rogier van der Weyden, Zvěstování 1 2

10 10 03 Použité zdroje: Obrázky: [1] HELMS. Van Eyck - Arnolfini Portrait [online]. 2010 [cit. 2014-01-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Van_Eyck_- _Arnolfini_Portrait.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Van_Eyck_- _Arnolfini_Portrait.jpg [2] DIRECTMEDIA. Rogier van der Weyden 030 [online]. 2002 [cit. 2014-01-11]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rogier_van_der_Weyden_030.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rogier_van_der_Weyden_030.jpg?uselang=cs Text: PIJOAN, José. Dějiny umění/5. 4. vyd. Praha: Balios, 1999, 317 s. ISBN 80-242-0024-4. 1000 obrazů, které musíte vidět. 1. vyd. Editor Stephen Farthing. Překlad Dušan Zbavitel. Praha: Fortuna Libri, 2007, 960 s. Fortuna art. ISBN 978-807-3212-971.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google