Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. JAN VERMEER VAN DELF – Žena vážící perly VY_32_INOVACE_160303 8. ledna 2014

2 2 03 1.Jak vnímáš dílo? Poděl se s ostatními o své postřehy, výklad. Jan Vermeer van Delf, Žena vážící perly, 1663, olej na plátně, 42,5 x 38 cm, The National Gallery of Art, Washington D.C., USA

3 3 03 2. Jaká scéna je znázorněna na obraze za ženou? 3. Jakou spojitost může mít scéna na obraze s dílem? Poděl se s ostatními o své postřehy, výklad. Poslední soud

4 4 03 4. Dílo Vermeera van Delfa obsahuje tyto atributy. Přemýšlej o jejich symbolice, souvislostech.

5 5 03 Zrcadlo ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Obraz Posledního soudu …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…… ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Těhotná žena ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..… ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Váhy ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Zlaté mince ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Šperky (zlato, perly) ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………….................................................................................................. 5. Zjisti více o těchto symbolech. Použij internet, odbornou literaturu.

6 6 03 Žena je oblečena v modrém, ve tváři má klidný, vyrovnaný výraz. Oknem na ni dopadá paprsek světla, který vyniká na bledě žlutém lemu kabátce splývajícího jí přes břicho. Existuje domněnka, že představuje Pannu Marii. Zrcadlo visící na stěně před ní vyjadřuje sebepoznání a sebeuvědomování, podtrhuje dojem moudrosti. Zrcadla však také vyjadřují marnivost, té se ale žena vyhýbá, protože se neprohlíží. Světlo, ve kterém se koupe, je vyjádřením nadpřirozené moudrosti. Každý detail na postavě ženy má svůj význam. Perly a zlato jsou znakem světského majetku, a co je důležitější, také světských starostí. Námětem obrazu visícího vzadu na stěně je Poslední soud, při němž Kristus soudí duše a rozhoduje, kdo půjde do nebe a kdo do pekla. Ženina hlava zakrývá tu část obrazu, kde sv. Michael ve jménu Ježíše duše váží. Toto téma významně zdůrazňují váhy, jež žena drží v pravé ruce.

7 7 03 Použité zdroje: Obrázky: [1] MOONRIDDENGIRL. Woman-with-a-balance-by-Vermeer [online]. 2012 [cit. 2014-01-08]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Woman-with-a-balance-by-Vermeer.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Woman-with-a-balance-by-Vermeer.jpg Text: KENNER, T. Symboly a jejich skrytý význam: [záhadný smysl a zapomenutý původ znamení a symbolů v moderním světě]. 1. vyd. Praha: Meratafora, 2007, 160 s. ISBN 978-80-7359-079-6. PIJOAN, José. Dějiny umění/7. 4. vyd. Praha: Balios, 1999, 348 s. ISBN 80-242-0140-2.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google