Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. HANS HOLBEIN mladší – Vyslanci VY_32_INOVACE_160314 6. února 2014

2 2 03 1.Jak vnímáš dílo? Poděl se s ostatními o své postřehy, výklad. Hans Holbein mladší, Vyslanci, 1533, olej na dubové desce, 207 x 209,5 cm, National Gallery, Londýn, Velká Británie 1

3 3 03 2. Jaký příběh skrývá obraz?

4 4 03 3. Jaké předměty jsou znázorněny v obraze? Přemýšlej o jejich symbolice, souvislostech.

5 5 03 Místo na tvé poznámky: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 4. Jaké předměty jsou znázorněny v obraze? Zjisti více o jejich symbolice. Použij internet, odbornou literaturu.

6 6 03 5. Najdi správný pohled a zjisti, jaký předmět je namalován v obraze.

7 7 03 Tato slavná malba Hanse Holbeina mladšího, jeden z nejpůsobivějších portrétů v renesančním umění, je plná skrytých významů a okouzlujících protikladů. Obraz je oslavou lidských výdobytků, ale Holbein nám současně připomíná, že světský úspěch je v poslední instanci bezvýznamný – ať už dosáhneme čehokoli, musíme všichni zemřít. Dvojportrét v životní velikosti zobrazuje dva francouzské dvořany: Jeana de Dinteville (vlevo), velvyslance u dvora Jindřicha VII., a jeho přítele Georgese de Selve, mladého lavaurského biskupa, jehož návštěvu Londýna v roce 1533 obraz připomíná.

8 8 03 Předměty vyložené mezi nimi zahrnují navigační a astronomické přístroje, hudební nástroje, sluneční hodiny (s datem 11. dubna 1533) a knihu hymnů. Tyto předměty odrážejí zájmy a funkce obou kulturních mužů, ale například přetržená struna loutny je tradičním symbolem smrti a může odkazovat také na protestantské odtržení od římské církve, něco, čemu se tito velvyslanci pokoušeli zabránit. Pouzdro na loutnu je tady také, je stěží viditelné mezi nohama postavy vlevo. Leží na podlaze obrácené horní stranou dolů.

9 9 03 Holbein zkreslil perspektivu tak, že pohlížíme-li na malbu z určitého úhlu zprava, změní se podivný obraz v popředí v lebku – starodávnou připomínku smrti. Lebka může být slovní hříčkou na malířovo jméno: v němčině „hohle Bein“ znamená „holá kost“. Hlava smrtky byla také heraldickým znamením Jeana de Dinteville.

10 10 03 Anamorfické zobrazení je extrémní případ perspektivy, při němž je stanoviště po straně a blízko k průmětně (rovině obrazu). Nejdříve se přes v měřítku provedený nezkreslený obraz narýsuje čtvercová síť, aby se určily nejdůležitější body kresby. Body ABCD vymezí hranice obrazu a linie vedená od bodu B k bodu D pevně určí měřítko čtverců. Malíř pak zakreslí zkreslenou síť a přenese na ni kresbu – je to boční pohled, v němž jsou všechny proporce drasticky změněné, ale body sítě odpovídají místům v kresbě. Chcete-li vidět tuto lebku „opravenou“, podívejte se na ni z ostrého úhlu z místa napravo od kresby. 2

11 11 03 6. Vyzkoušej si anamorfické zobrazení předmětu.

12 12 03 Použité zdroje: Obrázky: [1] DCOETZEE. Holbein-ambassadors [online]. 2011 [cit. 2014-02-06]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holbein- ambassadors.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holbein- ambassadors.jpg?uselang=cs [2] COLE, Alison. Umění zblízka: perspektiva. 2. vyd. Bratislava: Perfekt, 2000, 64 s. ISBN 80-804-6170-8. Text: 1000 obrazů, které musíte vidět. 1. vyd. Editor Stephen Farthing. Překlad Dušan Zbavitel. Praha: Fortuna Libri, 2007, 960 s. Fortuna art. ISBN 978-807-3212-971. COLE, Alison. Umění zblízka: perspektiva. 2. vyd. Bratislava: Perfekt, 2000, 64 s. ISBN 80-804-6170-8.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google