Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je renesance? Co znamená slovo renesance? Kde se zrodilo? Do jakého období spadá? Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“ „obnovení“ Kolébkou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je renesance? Co znamená slovo renesance? Kde se zrodilo? Do jakého období spadá? Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“ „obnovení“ Kolébkou."— Transkript prezentace:

1 Co je renesance? Co znamená slovo renesance? Kde se zrodilo? Do jakého období spadá? Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“ „obnovení“ Kolébkou Itálie Období 14.-16. století

2 Do jakých oblastí lidského života vstoupila? Stavitelství Umění (sochařství, malířství, literaturu..) Móda Věda

3 Jmenuj významná italská města, která byla centrem veškerého dění. Florencie Verona Milán Ravena Benátky Janov

4 Myšlenky a ideály renesance: Naturalismus- vztah k přírodě Individualismus-člověk je tématem umělců i filosofů, stává se středobodem vesmíru Racionalismus- rozumové ovládnutí skutečnosti.

5 Kdo je autorem těchto výroků? „Země se pohybuje kolem své osy a jako ostatní planety se pohybuje kolem Slunce „ MIKULÁŠ KOPERNÍK „Existují tři zákony pohybu: 1.Dráhy planet jsou elipsami, v jejichž společném ohnisku je Slunce. 2.Plochy opsané průvodičem planety za stejnou dobu jsou sobě rovny. 3.Čtverce oběžných dob planet jsou přímo úměrné trojmocím poloos dráhy. JAN KEPLER

6 Kdo je autorem této sochy a jak se nazývá? DAVID Michelangelo vytvořil své životní dílo v roce 1504

7 Sixtinská kaple Nalezneme ji ve Vatikánu. Je známá díky své architektuře, která připomíná Šalamounův chrám ze Starého zákona, dále díky vnitřní výzdobě od největších renesančních umělců.

8 Leonardo da Vinci Významný malíř, sochař, architekt, přírodovědec, hudebník, spisovatel, vynálezce a konstruktér.

9 Dáma s hranostajem Dáma drží v náručí zvířátko, které (zvláště v bílé barvě) bylo v období renesance bráno jako symbol cudnosti a čistoty a odkazovalo tak na nezkaženost portrétované dámy. Podle názvu obrazu by se mělo jednat o hranostaje, dle zoologů se ale spíše jedná o fretku. Hranostaj je totiž výrazně menší, je těžko ochočitelný a plachý

10 Mona Lisa Patrně nejslavnější portrét všech dob, na počátku 16. století Dnes obraz vlastní francouzská vláda a je vystaven v Louvru v Paříži. Jde o malbu olejem na dřevo topolu Žena na obraze sleduje diváka s nenapodobitelným, tajuplným úsměvem, který se stal předmětem mnoha pověstí a spekulací.

11 Poslední večeře

12 Leonarodovy poznámky

13 Odívání

14

15 Co asi bude následovat? Hochu, připrav si nůžky a lepidlo… Hochu, připrav si nůžky a lepidlo… ©2009 Veronika Langhansová


Stáhnout ppt "Co je renesance? Co znamená slovo renesance? Kde se zrodilo? Do jakého období spadá? Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“ „obnovení“ Kolébkou."

Podobné prezentace


Reklamy Google