Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-07.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-07."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-07

2 První pomoc Poranění chladem Mgr. Vilém Nejezchleb

3 www. ioutdoor.cz

4 Poranění chladem Podchlazení – celkové Omrzliny – lokální

5 Omrzliny Omrzliny vznikají: v důsledku vystavení částí těla chladnému prostředí Nejčastěji poškozeným orgánem je kůže, ale poškození může zasáhnout i hlubší tkáně (podkoží, svaly, šlachy, a dokonce i kosti a klouby). kůže

6 Omrzliny Nejrizikovějšími partiemi jsou periferní části těla: prsty horních i dolních končetin, brada, nos, ušní boltce Výsledné postižení závisí převážně na intenzitě chladu a na době, po kterou je organismus chladu vystaven, ovlivněno je ale i vlhkostí vzduchu a rychlostí jeho proudění. Není proto vyloučeno, že by omrzliny mohly vzniknout i za teplot nad bodem mrazu.

7 www. stefajir.cz

8 Příznaky Mezi první příznaky omrzlin patří: 1. Bledá a chladná kůže, která ztrácí svoji citlivost. Později se kůže stává mramorovanou, s modrým nádechem. 2. P íchání a bolest 3. Objevují se puchýře 4. Černo hnědé zbarvené tkáně Omrzlina se začíná vyvíjet až po jejím zahřátí. Není tedy hned od začátku jasné, k jak závažnému poškození došlo a jaké budou jeho důsledky.!!!

9 Rozdělení Nově se omrzliny rozdělují na povrchové a hluboké. Kritériem rozlišení těchto dvou typů je, jestli jsou poškozeny také hlubší tkáně.

10 Prevence Pokud se vyskytujeme v místech, kde hrozí riziko vzniku omrzlin, je nutné být na tyto podmínky dostatečně vybaven: 1. Boty a rukavice 2. Náhradní oblečení 3. Těsný oděv a boty také zvyšují riziko vzniku omrzlin. 4. Obličej je třeba chránit dostatečnou vrstvou opalovacího krému. Předchozí omrzlé plochy chráníme zvlášť pečlivě!

11 První pomoc 1. Při prvních příznacích omrzlin, je třeba postiženého dopravit na bezpečné místo v závětří. 2. Tam mu vyměníme vlhké oblečení za suché. Podáme mu teplé nealkoholické nápoje. 3. Postižené místo je zahříváno tělesným teplem, nesmíme jej za žádných okolností třít! 4. Nyní je potřeba dostat postiženého co nejrychleji do tepla. 5. Omrzlé místo ponoříme do teplé, ne horké vody ( 38 stupňů ), do které je vhodné přidat desinfekci (jodisol, batadine) 6. Po nabytí normální barvy osušíme, kryjeme sterilními čtverci a volně ovážeme. 7. V případě závažného poranění, je nutné zajistit odbornou pomoc 8. Sundáme prstýnky, hodinky!!!

12 První pomoc PAMATUJ: Při vyšetřování pacienta s omrzlinami je nutné vždy myslet na to, že může být silně podchlazen a nesoustředit se tedy pouze na postižené místo Ale i na celkový stav pacienta, zejména na základní životní funkce!

13 Podchlazení Je závažný až život ohrožující stav, který komplexně postihuje celý organismus, je charakterizován: - Poklesem centrální tělesné teploty pod 35°C - Tepelné ztráty převažují nad tvorbou tepla - Kritická je teplota 29°C, kdy u postiženého může dojít k zástavě oběhu a kdy již není schopen vyrobit tolik tepla, aby se i při minimalizaci tepelných ztrát spontánně ohřál na normální teplotu - Pro vznik podchlazení nemusí mrznout, stačí když je „jen“ chladno!!

14 www.wikiskripta.cz

15 www.vitaliacz

16 Podchlazení K podchlazení může dojít: - Při nepříznivých okolních podmínkách (chlad, mráz, pobyt ve studené vodě, lavině, trhlině) -Při neadekvátním oblečení vzhledem k okolním podmínkám - Nedostatku energie a spánku – nutné k udržení termoregulace - Snadněji u hraničních věkových skupin (staří a malé děti)

17 První pomoc 1. Postiženého vždy ošetřovat v chráněném prostoru (stan, záhrab, chata), minimálně obnažovat zraněného v terénu 2. Co nejdříve provést dokonalou izolaci od vnějšího prostředí – spací pytel, bivakovaní pytel (žďárák), vrstvy oblečení, ALU folie, deky, čepice 3. Šetrná manipulace (pokud možno s postiženým nehýbat!!) 4. Dodávat teplo z venku - centrální ohřívání – termozábal. 5. Sledovat vědomí, puls, dýchání – ZÁKLADNÍ ŽIVOTNÍ FUNKCE 6. Při zástavě dechu a oběhu resuscitovat za dokonalé izolace a zevního ohřívání postiženého

18 Vznik omrzlin www. Ioutdoor.cz


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-07."

Podobné prezentace


Reklamy Google