Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zraková soustava člověka 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zraková soustava člověka 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"— Transkript prezentace:

1 Zraková soustava člověka 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Smyslové ústrojí - zrak Orgán zraku = oko Orgán zraku = oko Registruje viditelné světlo (elektromagnetické záření) Registruje viditelné světlo (elektromagnetické záření) Je zrak naším hlavním smyslem? Je zrak naším hlavním smyslem? ano ano vnímáme jím 80 % podnětů vnímáme jím 80 % podnětů K jakému odborníkovi byste šli v případě problému se zrakem? K jakému odborníkovi byste šli v případě problému se zrakem? oční lékař (ophtalmolog) oční lékař (ophtalmolog) Liší se oko člověka od oka ostatních živočichů? Liší se oko člověka od oka ostatních živočichů? složené oko – moucha; neostré vidění, velký zorný úhel složené oko – moucha; neostré vidění, velký zorný úhel primitivní očka – ploštěnka, ježovka primitivní očka – ploštěnka, ježovka Proč někteří živočichové oči nemají? Proč někteří živočichové oči nemají? Protože je nepotřebují: Protože je nepotřebují: žijí v půdě (krtek) žijí v půdě (krtek) žijí ve velkých hloubkách ve vodě žijí ve velkých hloubkách ve vodě žijí v jeskyních (tetra mexická, macarát jeskynní), … tam, kde není světlo žijí v jeskyních (tetra mexická, macarát jeskynní), … tam, kde není světlo 2.

3 Smyslové ústrojí - zrak Jak se liší zrak člověka v porovnání: Jak se liší zrak člověka v porovnání: s dravci s dravci Dravci mají mnohem ostřejší zrak Dravci mají mnohem ostřejší zrak s kočkovitými šelmami s kočkovitými šelmami Kočky vidí i ve tmě (mají na sítnici vrstvu guaninu, která odráží světlo) Kočky vidí i ve tmě (mají na sítnici vrstvu guaninu, která odráží světlo) s býložravci s býložravci Býložravci (srna) mají oči na stranách hlavy – mají široké zorné pole (rychle vidí nepřítele), ale nemají prostorové vidění Býložravci (srna) mají oči na stranách hlavy – mají široké zorné pole (rychle vidí nepřítele), ale nemají prostorové vidění Člověk a predátoři (masožravci) mají oči na přední straně hlavy, to umožňuje prostorové vidění Člověk a predátoři (masožravci) mají oči na přední straně hlavy, to umožňuje prostorové vidění s rybami s rybami Člověk špatně vidí ve vodě (nízký index lomu čočky – obraz je nejasný) Člověk špatně vidí ve vodě (nízký index lomu čočky – obraz je nejasný) Ryba má vysoký index lomu, tj. ve vodě dobře vidí Ryba má vysoký index lomu, tj. ve vodě dobře vidí

4 Oko oční koule + přídatné orgány oční koule + přídatné orgány uloženo v očnici, v ní otvor, kterým: uloženo v očnici, v ní otvor, kterým: vystupuje zrakový nerv (směřuje do týlního laloku) vystupuje zrakový nerv (směřuje do týlního laloku) vystupuje žíla vystupuje žíla vstupuje tepna vstupuje tepna chráněno kostmi (lícní, čelní, slzní, nosní), víčky chráněno kostmi (lícní, čelní, slzní, nosní), víčky 3.

5 Přídatné orgány Znáte nějaké přídatné orgány oka? Okohybné svaly Okohybné svaly pohyb obou očí stejným směrem x šilhání pohyb obou očí stejným směrem x šilhání Víčka Víčka chrání oko, roztírají slzy chrání oko, roztírají slzy Řasy s mazovými žlázami (zánět = ječné zrno) Řasy s mazovými žlázami (zánět = ječné zrno) zachycují nečistoty a prach zachycují nečistoty a prach Obočí Obočí zabraňuje stékání potu do očí zabraňuje stékání potu do očí

6 Spojivka Spojivka blána kryjící vnitřní plochu víček a bělimu až k rohovce blána kryjící vnitřní plochu víček a bělimu až k rohovce náchylná k zánětům (nečistoty, UV záření) náchylná k zánětům (nečistoty, UV záření) Slzné žlázy Slzné žlázy nad vnějším koutkem, ústí do spojivkového vaku nad vnějším koutkem, ústí do spojivkového vaku produkují slzy produkují slzy zvlhčení, ochrana (odstranění nečistot) zvlhčení, ochrana (odstranění nečistot) složení: chlorid sodný (NaCl), enzym lysozym (baktericidní) složení: chlorid sodný (NaCl), enzym lysozym (baktericidní) Přebytečné slzy jsou odváděny do nosní dutiny Přebytečné slzy jsou odváděny do nosní dutiny

7 Stěna oční koule má 3 vrstvy: Stěna oční koule má 3 vrstvy: bělima a rohovka bělima a rohovka cévnatka, duhovka a řasnaté tělísko cévnatka, duhovka a řasnaté tělísko sítnice sítnice Uvnitř je sklivec Uvnitř je sklivec vyplňuje vnitřní prostor vyplňuje vnitřní prostor průhledná rosolovitá tekutina průhledná rosolovitá tekutina udržuje tvar oka a tlak uvnitř udržuje tvar oka a tlak uvnitř 3.

8 Bělima Bělima 4/5 povrchu 4/5 povrchu tuhá vazivová blána tuhá vazivová blána upínání svalů, vstup zrakového nervu upínání svalů, vstup zrakového nervu udržuje tvar oční koule udržuje tvar oční koule Rohovka Rohovka 1/5 povrchu 1/5 povrchu nejsou v ní cévy (výživa ze slz a komorové vody) nejsou v ní cévy (výživa ze slz a komorové vody) bohatě inervovaná – nejcitlivější tkáň v těle bohatě inervovaná – nejcitlivější tkáň v těle Cévnatka Cévnatka ve střední vrstvě oka ve střední vrstvě oka cévy (zásobení oka) cévy (zásobení oka) hnědočervený pigment hnědočervený pigment 3.

9 Řasnaté tělísko Řasnaté tělísko přechází v něj cévnatka přechází v něj cévnatka tvorba komorového moku tvorba komorového moku zavěšení a akomodace čočky zavěšení a akomodace čočky Duhovka Duhovka uprostřed otvor = zornice (zřítelnice, panenka) uprostřed otvor = zornice (zřítelnice, panenka) Jakou barvu má zornice? Jakou barvu má zornice? zornice se zdá černá zdá se zornice se zdá černá zdá se hladké svaly – rozšíření nebo zúžení zornice hladké svaly – rozšíření nebo zúžení zornice pigmentové buňky (pigment melanin – čím více, tím tmavší barva očí) pigmentové buňky (pigment melanin – čím více, tím tmavší barva očí) 3.

10 Co na nás prozradí oči? Pozorujte zorničky spolužáka při zatemnění a rozsvícení světla Pozorujte zorničky spolužáka při zatemnění a rozsvícení světla Šířka zorniček není ovlivněna jen množstvím světla, ale také náladou, zdravotním stavem, nebo drogami. Reakce na světlo je základním reflexem očí. Šířka zorniček není ovlivněna jen množstvím světla, ale také náladou, zdravotním stavem, nebo drogami. Reakce na světlo je základním reflexem očí.

11 Sítnice Sítnice světločivný systém oka světločivný systém oka pokrývá 2/3 vnitřní plochy oční koule pokrývá 2/3 vnitřní plochy oční koule smyslové buňky – fotoreceptory (tyčinky a čípky) smyslové buňky – fotoreceptory (tyčinky a čípky) Tyčinky Tyčinky vidění za šera vidění za šera v okrajových částech sítnice (cca 130 mil.) v okrajových částech sítnice (cca 130 mil.) pigment rhodopsin pigment rhodopsin šeroslepost (špatná adaptace na změnu světla) šeroslepost (špatná adaptace na změnu světla) Jak vypadá obraz vytvořený pouze tyčinkami? Jak vypadá obraz vytvořený pouze tyčinkami? je jen v odstínech šedi je jen v odstínech šedi 3.

12 Čípky Čípky barevné vidění barevné vidění obsahují 3 pigmenty fotopsiny pro červenou, zelenou a modrou barvu obsahují 3 pigmenty fotopsiny pro červenou, zelenou a modrou barvu ve žluté skvrně (7 mil.) ve žluté skvrně (7 mil.) porucha barevného vidění = barvoslepost porucha barevného vidění = barvoslepost Udělejte si test barvosleposti – zde Udělejte si test barvosleposti – zdezde Žlutá skvrna – nejostřejší vidění (nejvíc čípků) Žlutá skvrna – nejostřejší vidění (nejvíc čípků) Slepá skvrna – v místě výstupu zrakového nervu z oční bulvy nejsou světločivné buňky Slepá skvrna – v místě výstupu zrakového nervu z oční bulvy nejsou světločivné buňky

13 Důkaz slepé skvrny Na list A4 (naležato) nakreslete kříž o délce ramen 5 cm, od něho 7 cm vpravo čtverec o straně 1 cm Na list A4 (naležato) nakreslete kříž o délce ramen 5 cm, od něho 7 cm vpravo čtverec o straně 1 cm Oba tvary vyšrafujte Oba tvary vyšrafujte List držte před očima v natažené paži List držte před očima v natažené paži Levé oko zavřete a pravým se dívejte na křížek Levé oko zavřete a pravým se dívejte na křížek Pohybujte papírem blíž k oku Pohybujte papírem blíž k oku Ve vzdálenosti asi 20 - 25 cm čtverec zmizí Ve vzdálenosti asi 20 - 25 cm čtverec zmizí Při zkrácení nebo prodloužení vzdálenosti se čtverec zase objeví Při zkrácení nebo prodloužení vzdálenosti se čtverec zase objeví Tím jste prokázali, že v dané vzdálenosti dopadá obraz čtverce na slepou skvrnu, kde nejsou zrakové receptory Tím jste prokázali, že v dané vzdálenosti dopadá obraz čtverce na slepou skvrnu, kde nejsou zrakové receptory

14 Oční komory Přední komora – mezi rohovkou a duhovkou Přední komora – mezi rohovkou a duhovkou Zadní komora – mezi duhovkou a čočkou Zadní komora – mezi duhovkou a čočkou Vyplněné komorovým mokem Vyplněné komorovým mokem Mezi čočkou a sítnicí dutina, která obsahuje sklivec Mezi čočkou a sítnicí dutina, která obsahuje sklivec

15 Optická soustava Tvořena rohovkou, komorovou vodou, čočkou a sklivcem Tvořena rohovkou, komorovou vodou, čočkou a sklivcem Umožňuje ostré zobrazení předmětů Umožňuje ostré zobrazení předmětů Čočka Čočka průhledná, elastická dvojvypuklá spojka průhledná, elastická dvojvypuklá spojka láme paprsky tak, aby se sbíhaly na sítnici láme paprsky tak, aby se sbíhaly na sítnici závěsném aparátu (řasnaté tělísko) závěsném aparátu (řasnaté tělísko) zakřivení čočky = akomodace zakřivení čočky = akomodace předměty příliš blízko u oka nevidíme ostře předměty příliš blízko u oka nevidíme ostře blízký bod – nejbližší bod, který ještě vidíme ostře, s věkem se od oka vzdaluje blízký bod – nejbližší bod, který ještě vidíme ostře, s věkem se od oka vzdaluje 3.

16 Princip vidění Vzniklý obraz je Vzniklý obraz je zmenšený zmenšený převrácený převrácený skutečný skutečný Světlo prochází rohovkou → komorovou vodou → čočkou → sklivcem → dopadá na sítnici, kde se tvoří obraz – zde zakončení zrakového nervu, který vede vzruchy do mozku Světlo prochází rohovkou → komorovou vodou → čočkou → sklivcem → dopadá na sítnici, kde se tvoří obraz – zde zakončení zrakového nervu, který vede vzruchy do mozku Převrácený obraz se mění v mozku do skutečné polohy Převrácený obraz se mění v mozku do skutečné polohy

17 Oční vady, onemocnění Krátkozrakost Krátkozrakost blízké předměty vidí ostřeji, oční koule atypická – dlouhá blízké předměty vidí ostřeji, oční koule atypická – dlouhá obraz před sítnicí; rozptylka obraz před sítnicí; rozptylka 5. 4. 6.

18 Dalekozrakost Dalekozrakost vzdálené předměty vidí ostřeji, oční koule krátká vzdálené předměty vidí ostřeji, oční koule krátká obraz za sítnicí; spojka obraz za sítnicí; spojka Řešení: brýle, čočky, operace Řešení: brýle, čočky, operace Proč mají starší lidé tzv. krátké ruce? Proč mají starší lidé tzv. krátké ruce? aby mohli vidět ostře blízké předměty, musí je dát dál od oka aby mohli vidět ostře blízké předměty, musí je dát dál od oka stařecká dalekozrakost – ztráta schopnosti akomodace; spojka stařecká dalekozrakost – ztráta schopnosti akomodace; spojka 7.

19 Astigmatismus Astigmatismus neostré a deformované vidění; nepravidelný tvar rohovky neostré a deformované vidění; nepravidelný tvar rohovky cylindrické brýle nebo kontaktní čočky cylindrické brýle nebo kontaktní čočky lze zbrousit – vyhlazení lze zbrousit – vyhlazení 8.

20 Zelený zákal (glaukom) Zelený zákal (glaukom) z důvodu zvýšeného nitroočního tlaku odumře sítnice, na červené sítnici vzniknou mrtvá místa Šedý zákal (katarakta) Šedý zákal (katarakta) zakalení čočky zakalení čočky 10. 9.

21 Popište jednotlivé části oka: 11.

22 Proč slzí oko, když krájíme cibuli? Proč slzí oko, když krájíme cibuli? Oko se slzami snaží zbavit cizorodých látek, to znamená i sirných výparů z cibule Oko se slzami snaží zbavit cizorodých látek, to znamená i sirných výparů z cibule Proč máme mžitky před očima, když se zadíváme do ostrého světla? Proč máme mžitky před očima, když se zadíváme do ostrého světla? Oko (tyčinky a čípky) reaguje na změnu intenzity světla – změnou intenzity světla dochází k podráždění oka → mžitky Oko (tyčinky a čípky) reaguje na změnu intenzity světla – změnou intenzity světla dochází k podráždění oka → mžitky

23 Jak nás klame zrak? To, co vnímáme svými smysly, nemusí vždycky odpovídat skutečnosti To, co vnímáme svými smysly, nemusí vždycky odpovídat skutečnosti Při vidění nezáleží jen na projekci určitého obrazu okem do mozku, ale i na tom, co náš mozek vykonstruuje

24 Myslíte si, že jsou tyto žluté čáry stejně dlouhé? Zdánlivé zkreslení – oko vnímá stejné vzdálenosti a úhly jako různé (vnímání je ovlivněno okolím předmětu) Zdánlivé zkreslení – oko vnímá stejné vzdálenosti a úhly jako různé (vnímání je ovlivněno okolím předmětu) 12. 0 1

25 Kolik je zde černých a bílých teček? Na přechodu dvou kontrastních barev mozek barvu interpretuje sám, černé ani bílé tečky na obrázku ve skutečnosti nejsou. 13.

26 Mozek interpretuje obraz do známých tvarů 14. Kachna nebo králík

27 15. Dáma s pérem nebo baba

28 Dáma před zrcadlem nebo lebka 16.

29 Zdroje Kilsinger, F. a kol. Biologie III. (Základy biologie člověka). Gymnázium Klatovy, 1994. Kilsinger, F. a kol. Biologie III. (Základy biologie člověka). Gymnázium Klatovy, 1994. Machová, J. Biologie člověka pro učitele. Praha : Karolinum, 2002. Machová, J. Biologie člověka pro učitele. Praha : Karolinum, 2002. Novotný, I.; Hruška, M. Biologie člověka. Praha : SPN, 2002. Novotný, I.; Hruška, M. Biologie člověka. Praha : SPN, 2002. 1. Che. Commons.wikimedia.org. Eye_iris.jpg [online]. [cit. 2010-05-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic na WWW:. Eye_iris.jpgCreative CommonsAttribution-Share Alike 2.5 Generichttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eye_iris.jpgEye_iris.jpgCreative CommonsAttribution-Share Alike 2.5 Generichttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eye_iris.jpg 2. Manuguf. Commons.wikimedia.org. Eye_closing_and_opening.gif [online]. [cit. 2010-05- 08]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW:. Eye_closing_and_opening.gifGNU Free Documentation Licensehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eye_closing_and_opening.gifEye_closing_and_opening.gifGNU Free Documentation Licensehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eye_closing_and_opening.gif 3. Rhcastilhos. Commons.wikimedia.org. [online]. Schematic_diagram_of_the_human_eye_cs.svg [cit. 2010-05-08]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schematic_diagram_of_the_human_eye_ cs.svghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schematic_diagram_of_the_human_eye_ cs.svg 4. The Tango! Desktop Project. Commons.wikimedia.org: Face-glasses.svg Dostupný jako Public domain [online]. [cit. 2010-05-08] na WWW:. Tango! Desktop ProjectFace-glasses.svghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Face-glasses.svgTango! Desktop ProjectFace-glasses.svghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Face-glasses.svg 5. WikiVoc Project. Commons.wikimedia.org. WikiVoc-glasses.svg [online]. [cit. 2010-05- 08]. Dostupný jako public domain na WWW:. WikiVoc-glasses.svghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File: WikiVoc-glasses.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File: WikiVoc-glasses.svg

30 6. Professor. Commons.wikimedia.org. Myopia-2-2.svg Dostupný pod licencí Creative Commons ShareAlike 1.0 License [online]. [cit. 2010-05-08] na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Myopia-2-2.svg 7. Zeleno, E. Commons.wikimedia.org. Hypermetropia.svg Dostupný pod licencí Creative Commons ShareAlike 1.0 License [online]. [cit. 2010-05-08] na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hypermetropia.svg 8. Tallfrend. Commons.wikimedia.org. Astigmatism_text_blur.pngA [online]. [cit. 2010- 05-08]. Dostupný pod licencí BSD na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Astigmatism_text_blur.png 9. National Eye Institute. Commons.wikimedia.org. [online]. Eye_disease_simulation,_cataract.jpg [cit. 2010-05-08]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eye_disease_simulation,_cataract.jpg 10. National Eye Institute. Commons.wikimedia.org. [online]. Eye_disease_simulation,_cataract.jpg [cit. 2010-05-08]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eye_disease_simulation,_cataract.jpg 11. Rhcastilhos. Commons.wikimedia.org. [online]. Schematic_diagram_of_the_human_eye_multilingual.svg [cit. 2010-05-08]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schematic_diagram_of_the_human_ey e_multilingual.svghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schematic_diagram_of_the_human_ey e_multilingual.svg

31 12. NASA. Commons.wikimedia.org. [online]. Ponzo_illusion.gif [cit. 2010-05-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ponzo_illusion.gif 13. Tó campos1. Commons.wikimedia.org. [online]. Grid_illusion.svg [cit. 2010-05-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grid_illusion.svg 14. J. Jastrow. Commons.wikimedia.org. [online]. Duck-Rabbit_illusion.jpg [cit. 2010-05- 08]. Dostupný pod licencí public domain na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Duck-Rabbit_illusion.jpg 15. William Ely Hill. Commons.wikimedia.org. [online]. My_Wife_and_My_Mother-In- Law_(Hill).svg [cit. 2010-05-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File: My_Wife_and_My_Mother-In- Law_(Hill).svghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File: My_Wife_and_My_Mother-In- Law_(Hill).svg 16. Vmadeira. Commons.wikimedia.org. [online]. Allisvanity.jpg [cit. 2010-05-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Allisvanity.jpg

32 Video – test barvosleposti Vidíte čísla? Vidíte čísla? Odkaz na video z Youtube zde Odkaz na video z Youtube zdezde K návratu na výukovou prezentaci použijte tlačítko: K návratu na výukovou prezentaci použijte tlačítko:


Stáhnout ppt "Zraková soustava člověka 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google