Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o kulturních památkách. Je určeno pro práci na interaktivní tabuli.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o kulturních památkách. Je určeno pro práci na interaktivní tabuli."— Transkript prezentace:

1 AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o kulturních památkách. Je určeno pro práci na interaktivní tabuli ve formátu PDF. AutorMgr. Zdeňka Sládková Musilová Jazykčeština Očekávaný výstupČtení s porozuměním, získání nových vědomostí o typech kulturních památek a o vybraných známých památkách, posílení vědomí o nutnosti chránit naše kulturní dědictví. Speciální vzdělávací potřebyžádné Klíčová slovaKultura, kulturní památky Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityaktivita Cílová skupinažák Stupeň a typ vzdělávánízákladní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina10-12 let Celková velikost3684 kB

2 KULTURNÍ PAMÁTKY Prezentace pro 4. – 5. třídu ZŠ speciální Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 KULTURNÍ PAMÁTKY: Jsou to památky na již dávno uplynulé doby. Mají význam kulturní a historický – ukazují nám, jak se žilo a tvořilo dříve. Toto dědictví předků bychom měli ochraňovat pro další generace. Dokážeš vyjmenovat některé druhy kulturních památek? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

4 KOSTELY: Jsou to památky církevní. Sloužily a dodnes slouží věřícím lidem jako místa, kam se chodí modlit k Bohu a účastnit se různých církevních obřadů (např. křest, svatba, bohoslužba…). Znáš nějaký kostel v okolí? Jak vypadá z venku a jak uvnitř? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

5 K OSTEL S V. J ANA N EPOMUCKÉHO NA Z ELENÉ HOŘE VE Ž ĎÁRU NAD S ÁZAVOU : Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

6 U KÁZKA INTERIÉRU KOSTELA : Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

7 HRADY: Byla to sídla bohatých šlechticů. Byly stavěny převážně z kamene a dřeva. Jejich výstavba trvala mnohdy spoustu let. Měly většinou velmi dobré opevnění, aby je nebylo možno snadno dobýt. Znáš nějaký hrad na našem území? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

8 A SI NEJZNÁMĚJŠÍM ČESKÝM HRADEM JE K ARLŠTEJN. J SOU V NĚM ULOŽENY ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

9 U KÁZKA INTERIÉRU HRADU K OST - KAPLE : Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

10 ZŘÍCENINY: Někdy se staré hrady dochovaly jen neúplně. Zbyly z nich pouhé trosky – zříceniny. Víš o nějaké zřícenině hradu v okolí? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

11 Z ŘÍCENINA K OZÍHO HRÁDKU U T ÁBORA : Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

12 A TAKTO NĚJAK K OZÍ HRÁDEK ASI VYPADAL : Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

13 ZÁMKY: Také sloužily jako sídla šlechticů. Jsou ale mladší než hrady. Znáš nějaký zámek? Čím se liší vzhled zámků a hradů? A jak se odlišují uvnitř? Ukázky ti napoví… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

14 Z ÁMEK Č ERVENÁ L HOTA : Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

15 U KÁZKA INTERIÉRU ZÁMKU – HOSTINSKÝ SALÓNEK NA Č ERVENÉ L HOTĚ : Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

16 P OROVNEJ S INTERIÉREM HRADU Z VÍKOV : Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

17 KAMENNÉ MOSTY: Pocházejí ze starých časů. Byly stavěny v místech, kde město rozdělovala řeka a bylo potřeba oba břehy spojit. Nejstarším dochovaným kamenným mostem u nás je ten ve městě Písek. Znáš ještě jiný kamenný most? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

18 K ARLŮV MOST V P RAZE : Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

19 SOCHY: Jsou to umělecká díla mistrů sochařů. Nejčastěji používaným materiálem byl kámen. Z jakých jiných materiálů mohou být sochy? Znáš nějaké známé sochy? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

20 S OCHA S V. V ÁCLAVA PŘED BUDOVOU N ÁRODNÍHO MUZEA V P RAZE : Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

21 Víš, co je to muzeum a co bychom v něm mohli vidět? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

22 Urči z obrázků, o jaký typ kulturní památky jde. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

23

24 Kostel Sv. Mikuláše v Praze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

25

26 zámek Hluboká nad Vltavou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

27

28 Kamenný most v Písku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

29

30 hrad Zvíkov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

31

32 socha Pomník Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

33

34 zřícenina hradu Čachtice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

35 V EŠKERÝ OBRAZOVÝ MATERIÁL [ CIT. 2012-06-10]. D OSTUPNÝ POD LICENCÍ P UBLIC DOMAIN NA WWW : Kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou: http://i.images.cdn.fotopedia.com/flickr-2558608481- hd/World_Heritage_Sites/Europe/Eastern_Europe/Czech_Republic/Pilgrimage_Church_of_St_John_of_Ne pomuk_at_Zelena_Hora/Baroque_Chapel_by_Santini-Aichel_Zelena_hora_Czech_Republic.jpg Ukázka interiéru kostela: http://insidenanabreadshead.files.wordpress.com/2010/12/delft-nieuwe-church- interior.jpg http://insidenanabreadshead.files.wordpress.com/2010/12/delft-nieuwe-church- interior.jpg Hrad Karlštejn: http://volby2008.kr-stredocesky.cz/data2/dep_22/Karlstejn___panorama_KU.jpg http://volby2008.kr-stredocesky.cz/data2/dep_22/Karlstejn___panorama_KU.jpg Ukázka interiéru hradu Kost : http://images.cdn.fotopedia.com/picasaweb-5648202159127464930-hd.jpghttp://images.cdn.fotopedia.com/picasaweb-5648202159127464930-hd.jpg Zřícenina Kozí hrádek u Tábora: http://www.jiznicechy.org/cz/index.php?path=hrad/kozihrad.htm http://www.jiznicechy.org/cz/index.php?path=hrad/kozihrad.htm Kozí hrádek – model pův. podoby: http://img.blesk.cz/static/old_abc/tistene_ABC/2009/14/28BJ4962.jpg http://img.blesk.cz/static/old_abc/tistene_ABC/2009/14/28BJ4962.jpg Zámek Červená Lhota: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Cervena_Lhota,_Czech_Republic.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Cervena_Lhota,_Czech_Republic.jpg Ukázka interiéru zámku – hostinský salónek na Červené Lhotě : http://itras.cz/fotogalerie/zamek- cervena-lhota/velke/zamek-cervena-lhota-009.jpghttp://itras.cz/fotogalerie/zamek- cervena-lhota/velke/zamek-cervena-lhota-009.jpg Interiér hradu Zvíkov: http://pic2.filmovamista.cz/img/186-Maharal---Tajemstvi-talismanu/1336108233-19- miniature.jpg http://pic2.filmovamista.cz/img/186-Maharal---Tajemstvi-talismanu/1336108233-19- miniature.jpg Karlův most: http://anorexie.czechian.net/Karluvmost.jpg http://anorexie.czechian.net/Karluvmost.jpg Socha Sv. Václava před budovou Národního muzea v Praze: http://im.novinky.cz/820/248205- original1-uyc48.jpg http://im.novinky.cz/820/248205- original1-uyc48.jpg Kostel Sv. Mikuláše: http://farm1.static.flickr.com/219/484349913_fc2ab80bcb.jpg http://farm1.static.flickr.com/219/484349913_fc2ab80bcb.jpg Zámek Hluboká nad Vltavou: http://i.lidovky.cz/06/091/lngal/MAN1568a5_hl.jpghttp://i.lidovky.cz/06/091/lngal/MAN1568a5_hl.jpg Kamenný most v Písku: http://botany.cz/foto/pisek1.jpg http://botany.cz/foto/pisek1.jpg Hrad Zvíkov: http://www.kudyznudy.cz/getmedia/a222e00b-469f-453b-a69b- 8cfd5844e5a0/foto.aspx?width=337&height=450 http://www.kudyznudy.cz/getmedia/a222e00b-469f-453b-a69b- 8cfd5844e5a0/foto.aspx?width=337&height=450 Pomník Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze : http://www.praguecityline.cz/wp- content/gallery/staromestske-namesti-pomnik-mistra-jana-husa/pha01_pomnik-mistra-jana-husa.jpghttp://www.praguecityline.cz/wp- content/gallery/staromestske-namesti-pomnik-mistra-jana-husa/pha01_pomnik-mistra-jana-husa.jpg Zřícenina hradu Čachtice: http://fotoblog.in/galerie/albums/pametihodnosti/Cachtice2.jpg http://fotoblog.in/galerie/albums/pametihodnosti/Cachtice2.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o kulturních památkách. Je určeno pro práci na interaktivní tabuli."

Podobné prezentace


Reklamy Google