Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Téma: Využití ICT pro psaní novinových článků Vypracovala: Jana Wasserbauerová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Téma: Využití ICT pro psaní novinových článků Vypracovala: Jana Wasserbauerová."— Transkript prezentace:

1 Téma: Využití ICT pro psaní novinových článků Vypracovala: Jana Wasserbauerová

2 Vytváření textových dokumentů V současné době je pro žáka střední školy PC nezbytnou součástí, stejně jako penál nebo sešit. Vytváří pomocí něho samostatné domácí práce, referáty, seminární práce… Jak vytvářet textové dokumenty? I při psaní na PC je třeba dodržovat gramatiku, ale existují i pravidla typografická, o kterých pojednává jiná prezentace. Vedle těchto pravidel je třeba zajistit, aby dokument byl zajímavý i po vizuální stránce.

3 Co najdeme v prezentaci? Často se studenti ptají (přestože vše bylo vysvětleno v rámci předmětu ICT): – Jak vytvoříme sloupečky, abychom rozčlenili text, aby byl čitelnější? – Jak si zkontrolujeme gramatické a typografické chyby? – Jak zajistíme automatické dělení slov? – Jak vložíme do textu funkční hypertextový odkaz? – Jak se vkládají jednotlivé styly textu?

4 Jak začít psát článek? Vytváříme-li nějaký text, který budeme chtít určitým způsobem upravit, použít několik stylů, číslování, sloupců, vkládat obrázek a podobně, vidím jako nejlepší napsat celý článek normálním písmem. Snažíme se dodržet typografická a gramatická pravidla. Když máme článek napsaný, ujasníme si kolik úrovní nadpisů budeme chtít použít a zda je budeme chtít barevně odlišit a očíslovat, odsadit od okolního textu a okrajů stránek. Tyto všechny kroky lze zajistit pomocí využití stylů, jak je naznačeno na obrázku na následující stránce.

5 Nastavení stylu Nadpisu

6 Označte text, který budete chtít mít napsaný určitým stylem. Klikněte na ikonu Nadpisu pravým tlačítkem myši. Otevře se nabídka, ze které si vyberte Změnit. Otevře se okno, ve kterém již definujete název nadpisu, barvu nadpisu, formát písma… Další nabídka možných a docela běžných úprav se skrývá pod tlačítkem Formát.

7 Vložení hypertextového odkazu Chcete-li do textu vložit hypertextový funkční odkaz, nejjednodušší způsob je zkopírovat webovou adresu přímo z Internetu. Někdy se stane, že okopírovaná adresa není aktivní. Stačí jen označit webovou adresu, v kartě Vložit kliknout levým tlačítkem na Hypertextový odkaz a do políčka Adresa vložit odkaz.

8 Úprava textu do bloku a rozčlenění textu do příslušného počtu sloupců Vytváříme-li novinový článek, je vhodné zarovnat normální text do bloku a dělit slova na konci řádku. Samozřejmostí je rozčlenění rozsáhlejšího textu do sloupců. Pro zarovnání textu do bloku stačí text označit a kliknout levým tlačítkem myši na příslušné tlačítko.

9 Úprava textu do bloku a rozčlenění textu do příslušného počtu sloupců Označený text rozčleníme do sloupců pomocí karty Rozložení stránky a tlačítka Sloupce.

10 Úprava textu do bloku a rozčlenění textu do příslušného počtu sloupců Opticky vypadá lépe text, ve kterém je povolené dělení slov na konci řádku. Dělení může být prováděno automaticky nebo ručně.

11 Závěrečná úprava textu Na závěr zkontrolujeme celý text po stránce pravopisné, ale i z hlediska typografie. Velké mezery, vzniklé zarovnáním textu do bloku, můžeme zmenšit použitím synonym s vhodnější délkou. Vše najdeme na kartě Revize.

12 Samostatná práce Vytvořte novinový článek, na libovolné téma. Daný článek bude podkladem pro vypracování dotazníkového šetření, které budete zpracovávat v některých následujících hodinách. –Článek bude v rozsahu minimálně 300-350 slov, minimálně 2000 znaků. –V textu použijete minimálně tři styly s víceúrovňovým číslováním nadpisů. –Článek bude rozdělen do tří sloupců a zarovnán do bloku s automatickým dělením slov. –Text oživíte vlastními obrázky (fotografiemi, obrázky vytvořené v některém grafickém editoru)


Stáhnout ppt "Téma: Využití ICT pro psaní novinových článků Vypracovala: Jana Wasserbauerová."

Podobné prezentace


Reklamy Google