Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér."— Transkript prezentace:

1 Ota Pavel OB 21

2 Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér - Je autorem autobiografických próz především s tématy z vlastního dětství a ze sportu.

3 Život ● Byl nejmladší syn židovského obchodního cestujícího Lea Poppera ● Za 2.svět.války byli otec a bratři v koncentračním táboře ● Působil jako sportovní redaktor v Československém rozhlase, pak v časopise Stadion

4 Život ● Doprovázel armádní fotbalové družstvo do zahraničí ( USA, Francie, SSSR ) ● Trpěl duševní chorobou ● Zemřel v Praze ve věku 43 let ● Jeho žena napsala knihu vzpomínek – Vzpomínky na Otu Pavla

5

6 Dílo : ● Smrt krásných srnců ● Jak jsem potkal ryby ● Dukla mezi mrakodrapy ● Bedna plná šampaňského ● Pohádka o Raškovi

7 Smrt krásných srnců ● je kniha sedmi povídek, ve kterých spisovatel Ota Pavel vzpomíná na šťastné dětství před válkou i hořký okupační úděl smíšené židovské rodiny.

8 Smrt krásných srnců : ● Nejdražší ve střední Evropě ● Ve službách Švédska ● Smrt krásných srnců ● Kapři pro Wehrmacht ● Jak jsme se střetli s Vlky ● Otázka hmyzu vyřešena ● Králíci s moudrýma očima

9 Nejdražší ve střední Evropě ● V první povídce Nejdražší ve střední Evropě tatínek naletěl a koupil rybník pouze s jednou rybou. Když to zjistil,nenechal si to líbit a pomstil se tím, že bývalému majiteli rybníka prodal tu nejdražší bednu na králíky v celé Evropě.

10 Ve službách Švédska ● Druhá povídka Ve službách Švédska poukazuje na tatínkovu podnikavost u firmy Elektrolux. V prodeji vysavačů a ledniček se stal mistrem světa, hlavně díky paní Irmě, do které byl tajně zamilován.

11 Smrt krásných srnců povídka Smrt krásných srnců je asi nejznámější a byla dokonce zfilmována.Vypráví o tom, jak si odvážný otec dojel s Davidovou hvězdou na rozvrzaném kole pro srnce, aby jím nasytil své syny, ještě než odejdou do koncentračního tábora. To už se bál i kurážný Prošek.

12 Za pytláctví a přechovávání „žida“ byla smrt. Spolu s Proškovým divokým vlčákem Holanem se mu to skutečně podařilo. A možná právě ten srnec zachránil život Jiřímu, který měl po návratu z koncentračního tábora 40 kg.

13 Úkol......... ● Smrt krásných srnců má i své filmové zpracování, vyhledejte jméno režiséra a hlavních postav

14 Výsledky ● Režie: Karel Kachyňa ● Hrají: Karel Heřmánek … tatínek ● Marta Vančurová … maminka ● Rudolf Hrušínský … Prošek

15 Použitá literatura www.google.cz


Stáhnout ppt "Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér."

Podobné prezentace


Reklamy Google