Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Botanické a zoologické zahrady

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Botanické a zoologické zahrady"— Transkript prezentace:

1 Botanické a zoologické zahrady
Hugo Boch

2 Obsah 1. Co to jsou zoologické a botanické zahrady 2. Proč existují
3. Význam Zoo 4. Zoologické zahrady v Česku 5. Botanické zahrady v Česku 6. Význam botanických zahrad 7. Zajímavost 8. Zdroje

3 Co jsou botanické a zoologické zahrady
Zoologické a botanické zahrady jsou zařízení, jejichž hlavním úkolem je přispívat k uchování biologické rozmanitosti chovem živočichů a pěstováním rostlin.

4 Proč existují V Zoo a botanických zahradách se lidé mohou seznámit s druhy zvířat a rostlin, které běžně na zahradách a v parcích v našich podnebných podmínkách nenajdou. Můžeme se zde např. seznámit se zvířaty i rostlinami z tropického podnebného pásu, jako jsou opice, papoušci, sloni, surikaty nebo liány a orchideje.

5 Význam zoologických zahrad
Nezastupitelný význam mají Zoo pro vědecký výzkum. Poskytují možnost rozmnožovat ohrožené druhy živočichů s cílem vrátit je do volné přírody.

6 Zoo Praha Stát- Česko Město- Praha Zakladatel- Jiří Janda
Datum založení- 28. září 1931 Počet zvířat- 4158 Počet druhů- 645

7 Zoo Hodoníně Stát-Česko Město- Hodonín Zakladatel-Emil Schwarz
Datum založení- 1975 Počet zvířat-734 Počet druhů-197

8 Zoo Dvůr Králové Stát- Česko Město- Hradec Králové
Zakladatel- Otakar Štěpánek, Josef Fabián Datum založení- Počet zvířat-344 Počet druhů-2737

9 Zoo liberec Stát- Česko Město- Liberec
Zakladatel- Fritz Weller, Erich Sluwa Datum založení- 1919 Počet zvířat-163 Počet druhů-833

10 Odpůrci zoo Odpůrci Zoo namítají, že není správné držet divoká zvířata v zajetí. Avšak v moderních Zoo se zvířata pohybují volně a návštěvníci je pozorují přes skleněné tabule nebo z vyhlídkových autobusů.

11 zoo Snahou je, aby zvířatům byly vytvořeny co nejlepší životní podmínky, vysoká kvalita výživy a veterinární péče. Zoologické zahrady slouží dětem a ostatním návštěvníkům k rekreaci a k poučení.

12 Botanické zahrady v Česku
Pražská botanická zahrada Troja Zámecký park Průhonice Botanická zahrada Tábor Botanická zahrada Plzeň Botanická zahrada Liberec Botanická zahrada Flora Olomouc Botanická zahrada Brno

13 Význam botanických zahrad
V botanických zahradách se pěstují domorodé i cizokrajné rostliny pro studijní, vědecké a ochranářské účely a také proto, aby byly zpřístupněny veřejnosti.

14 Botanická zahrada Fata Morgana
K zahradě patří celková plocha asi 52 hektarů z toho oplocená část tvořila 27 hektarů, od ledna 2011 bylo oploceno dalších 17 hektarů. Ředitelem Botanické zahrady je od dubna 2012 Věra Bidlová.

15 Minulost botanických zahrad
V minulosti sloužily botanické zahrady k pěstování užitkových a léčivých rostlin. Postupem času převládla snaha zachovat některé ohrožené druhy a ukázat exotické druhy.

16 Zajímavosti Dominantou botanické zahrady v Praze je tropický skleník Fata Morgana. Raritou zahrady je tříprstá stopa dinosaura, kterou na území zahrady odhalil v roce 2011 geolog Radek Mikuláš, stáří stopy je odhadováno na 210 miliónů let.

17 Zdroje Wikipedia Internetové stránky vyhledané seznamem anebo googlem Učebnice přírodovědy


Stáhnout ppt "Botanické a zoologické zahrady"

Podobné prezentace


Reklamy Google