Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká republika: ZOO Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká republika: ZOO Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 Česká republika: ZOO Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 ZOO v České republice

3

4 PRAHA HISTORIE 1926 – Vzniklo Hospodářské, nákupní a stavební družstvo Zoologická zahrada 1927 – Koncem roku bylo oploceno 8 hektarů budoucí zoo 1931 – 28. září bylo zpřístupněno „staveniště zoologické zahrady" a za slunného počasí prošli bránou pražské zoo první návštěvníci. – Byla postavena administrativní budova u hlavního vchodu. – Vybudování Jandovy voliéry dravců. – Příchod vlčice Lotty, prvního zvířete, které se objevilo na území zoo. – Příchod prvních koní Převalského (Minka a Ali).

5 Vchod do zoo – 40. léta

6

7 LIBEREC HISTORIE Jedna z nejstarších zoologických zahrad na území bývalého Československa Počátky zookoutku v libereckých Lidových sadech lze zaznamenat již v roce 1904 Z malého zvěřince převedeného v roce 1919 v první zoologickou zahradu pak během století vyrostlo sebevědomé a mezinárodně uznávané chovatelské zařízení, jímž prošly tisícovky nejrůznějších zvířat, stovky zaměstnanců a milióny návštěvníků

8 Nejvíce se zoo proslavila pro chov Bílých tygrů

9 Rok založení: 1919 Typ organizace: příspěvková Zřizovatel: Statutární město Liberec Počet zaměstnanců: 80 - 90 (kolísá v letní sezóně) Plocha: 13 ha Délka prohlídkového okruhu: zhruba 2 km Návštěvnost v roce 2009: 377.162

10 PLZEŇ HISTORIE Roku 1926 oslavil 25. výročí trvání spolek přátel přírody, akvaristů a teraristů IRIS. V červnu roku 1925 uspořádal výstavu, která měla velký ohlas. Proto ke svému jubileu nadělil dárek velmi neobvyklý - zoologickou zahradu. V tehdejším Československu existovala teprve jedna jediná ZOO zřízená německými milovníky přírody v Liberci a profesor Janda v Praze musel vynaložit ještě mnoho úsilí, aby až po dalších pěti letech uspěl v záměru dát ZOO i hlavnímu městu.

11 Klokan rudooký

12 JIHLAVA HISTORIE První zookoutek vznikl v roce 1957 Specializuje se na kočkovité šelmy Zavítal sem i medvěd, který ukončil filmovou kariéru na Barrandově, později i jeho družka V roce 1982 byl zookoutku Ministerstvem kultury udělen statut zoologické zahrady

13

14 Aguti zlatý

15 DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM HISTORIE zoologická zahrada vznikla na území původního soukromého parku s kopií renesančního zámku v blízkosti Vídně, kterou nechal v roce 1905 postavit továrník Richard Neumann. Po znárodnění textilního průmyslu v roce 1945 vzniklo ve vile městské Vlastivědné muzeum, jehož součástí se postupně staly klece s evropskými zvířaty – základ budoucí zoo. Zoologická zahrada byla oficiálně otevřena pro veřejnost dne 9. května 1946 na ploše pouhých 6,5 ha.

16

17  Od roku 1990 jsme ze ZOO Dvůr Králové do Afriky vypustili do přírody už více než sto zvířat.  Zvířata vracíme do bezpečných lokalit s odpovídajícími životními podmínkami.  Do jihoafrických rezervací jsme vypustili 71 buvolů kaferských, 26 antilop koňských  Podílíme se i na reintrodukci přímorožců šavlorohých. Společně s neziskovou společností Back to Africa jsme do nové rezervace v Jihoafrické republice vypustili v letech 2002 pár antilop vraných a v roce 2007 antilopy koňské do rezervace ve Svazijsku.

18 BRNO

19 Posláním a povinností moderní zoo je podílet se na záchraně ohrožených druhů zvířat, jimž hrozí (převážně) vinou člověka vyhubení, a zároveň poskytnout návštěvníkům poučení a odpočinek. Kromě toho je zoo důležitým místem zoologického výzkumu.

20 Zoo jsou centrem celoživotního environmentálního vzdělávání. Návštěva zoo není jen příjemně strávený den. Při procházce zoo se dozvíte mnoho zajímavostí o světě zvířat a lidí, kteří o ně pečují. Expozice napodobují přirozené životní prostředí zvířat, aby se cítila dobře a vy mohli pozorovat jejich přirozené chování a život jako ve volné přírodě.

21 Další zoologické zahrady  Děčín  Olomouc  České Budějovice  Protivín  Ústí nad Labem  Chleby  Hodonín  Zlín  Ostrava


Stáhnout ppt "Česká republika: ZOO Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google