Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.4.00/21.1621 Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.4.00/21.1621 Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA."— Transkript prezentace:

1 Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA Téma: Plevele nebo léčivé rostliny Klíčová slova: plevel, léčivé rostliny, pýr plazivý, heřmánek pravý Ročník: 3 Vytvořila: Mgr. Dagmar Šišková ČÍSLO MATERIÁLU: VY_52_INOVACE_PŘ.16.3.Plevele nebo léčivé rostliny ANOTACE: materiál slouží k osvojení učiva METODIKA: prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli duben 2013

2 Metodické pokyny jsou uvedeny na stránce, nebo
se žáci řídí přímo pokyny učitele, který odpovídá také za správné plnění úkolů popř. hodnocení žáků.

3 Plevel nebo léčivá rostlina

4 Plevel nebo léčivá rostlina
Plevel = rostliny, které rostou tam, kde jsou nežádoucí Plevel může být zároveň léčivá rostlina ( pýr plazivý, heřmánek pravý) Plevel může být i například oves v žitném poli

5 Kladný a záporný význam plevelů
Negativní význam Plevele mohou ochuzovat polní plodiny o vodu, půdu o půdní vzduch a o živiny. Snižují teplotu půdy, zastiňují polní plodiny, podporují šíření chorob a škůdců. Některé plevele mohou být i jedovaté a pokud se přimíchají do sklizeného produktu může snížit kvalitu produktu nebo může být tento produkt nepoužitelný pro potravinářské či krmivářské účely. Jiné plevele mohou být vysoce alergenní. V České republice je v současné době uváděno 198 možných druhů plevelů, z nich je však 35 druhů považováno za druhy ohrožené. Kladný význam V zemědělství je plevel nazýván doprovodnou rostlinou a je možné využít jeho výhody například u širokořádkových plodin zakrývá plochu půdy která by byla za bezplevelného stavu vystavena slunečnímu svitu a zvyšoval by se výpar vody, půda by byla přímo vystavena povětrnostním vlivům a orniční vrstva by snáze podléhala erozi. Rostliny plevelů mohou poskytovat útočiště přirozených predátorů škůdců.

6 Jaký plevel můžeme na polích vidět
Heřmánek pravý Pýr plazivý

7 Bršlice kuří noha Kopřiva dvojdomá

8 Merlík bílý Lipnice roční

9 Pelyněk černobýl

10 Zdroje: Štiková V., Prvouka 3, učebnice pro 3. ročník základní školy, Brno: Nová škola 2002.ISBN


Stáhnout ppt "Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.4.00/21.1621 Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA."

Podobné prezentace


Reklamy Google