Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura PRO ROČNÍK: 3. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_DUMč.16_Enid Mary Blytonová ČÍSLO MATERIÁLU: 16DATUM: 12.8.2012 JMÉNO AUTORA: Mgr. Kateřina Novotná

2 Anotace: Prezentace představuje život a dílo spisovatelky Enid Mary Blytonové. Žáci se dozvědí o jejím životě a díle. V závěru je čeká hra na povolání, ve které mají za úkol zjistit další zajímavé informace nebo nakreslit ilustraci.

3 11. 8. 1897, Londýn – 28. 11. 1968, Londýn

4

5 Enid Blytonová bylo britská spisovatelka píšící dobrodružné knihy pro děti a mládež. Původním povoláním byla učitelka. Nejdřív psala příspěvky do novin o pedagogice a až později se začala věnovat dětské literatuře.

6 Knihy Enid Blytonové jsou velmi populární. Byly přeloženy do více jak 90 jazyků. Autorčina tvorba zahrnuje dobrodružné příběhy pro děti plné napětí, odvahy a dobrodružství. Jako první napsala sbírku veršů pro děti. Koncem 30. let vydala Pohádky na dobrou noc Mezi nejznámější knihy patří příběhy Správné pětky. Ve své tvorbě nezapřela své původní povolání učitelky, několik knih napsala ze školního prostředí.

7 Série dětských detektivek. Správná pětka jsou ve skutečnosti čtyři děti a jeden pes. Georgina (která si nechává říkat zkráceně George), Julián, Dick, Anička a Georgin pes Tim. Společně zažívají napínavá dobrodružství.

8 Správná pětka na ostrově pokladůSprávná pětka opět v akciSprávná pětka na útěkuPětka na stopěPětka na záhadném vrchuPětka v pastiPětka a tajemství Šeptajícího ostrovaPětka a zlodějiPětka v Sovím doupěti … a další zajímavé příběhy

9

10 V těchto dětských detektivních příbězích se pětice malých pátračů - Larry, Daisy, Pip, Bětka, Špekoun a jeho pes Brok pokoušejí vyřešit všechny záhady, které se v jejich okolí vyskytnou.

11 Tajemství spálené chatyTajemství ztracené kočkyTajemství tajného pokojeTajemství ukradených penězTajemství lišákova doupěteTajemství zmizelého princeTajemství strašidelné věže… a další příběhy

12

13 Detektivní série proslulá podobně jako Správná pětka. Skupinu pátračů tvoří tentokrát Petr, jeho sestra Žaneta a jejich kamarádi Pamela, Colin, Honza, Barbara a Jirka.

14 Příběhy pro větší děti vypráví o hadrové panence, jménem Amélie, která dělá naschvály ostatním panenkám. Příběhy pro dívky vypráví o dvojčatech Patricii a Isabele a jejich zážitcích z internátní školy St. Clare, na kterou chodila sama Blytonová. Série vyšla v češtině dvakrát s různými názvy. (Dvojčata / Holky z internátu)

15 Klikni na jedno povolání a splň úkol, který se ti zobrazí. detektivilustrátor

16 DETEKTIV Vypátrej, jak se jmenuje poslední díl Správné pětky vydaný u nás v České republice.

17 ILUSTRÁTOR Nakresli ilustraci k nějaké knize od Enid Blytonové.

18 Zdroj informací: AUTOR NEUVEDEN. www.spisovatele.cz [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.wikipedie.cz [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:.

19 Použité obrázky: AUTOR NEUVEDEN. enid.blytonova.txt.cz [online]. [cit. 13.8.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.bux.cz [online]. [cit. 14.8.2012]. Dostupný na WWW:.

20 00251743.wmf (odznak) 00251743.wmf (detektiv) 00237555.wmf (barvy) 00232912.wmf (malířka)


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura."

Podobné prezentace


Reklamy Google