Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK: 3. NÁZEV MATERIÁLU: Houby ČÍSLO MATERIÁLU: 9 JMÉNO AUTORA: Mgr. Petra Chválová Metodický list / anotace : - Prezentace se může využít v hodinách prvouky ve 3. ročníku při výuce kapitoly Život v přírodě. - Žáci se seznamují s živou přírodou a její částí, houby. Během prezentace se aktivně účastní, střídají se ve čtení prezentace, doplňují informacemi o druzích hub, které řadíme do 3 základních skupin a kladou otázky související s tématem. U obrázku popíší stavbu těla hub. Po ukončení prezentace se pokusí svými slovy popsat pro ně zajímavé informace, po té vše společně shrneme. Na prezentaci navazuje část hodiny, kde třídíme obrázky hub na jedlé, nejedlé a jedovaté a práce s atlasem hub.

2 HOUBY

3 Houby jsou samostatnou skupinou živých organizmů nemají kořeny, stonky a listy, neobsahují zelené barvivo vyskytují se po celé Zemi v ČR existuje asi 10 000 druhů hub věda zabývající se houbami se jmenuje mykologie

4 Základní dělení hub jedlé: sbíráme je a upravujeme k jídlu nejedlé: nejsou vhodné k jídlu jedovaté: nesbíráme, může dojít ke smrtelné otravě

5 Sbíráme pouze houby, které dobře známe. Nesbíráme houby staré. Nesbíráme houby příliš mladé, kde nejde poznat jejich druh. Pro sběr si vybíráme oblast čisté přírody (nezamořené území, bez skládek).

6 Příklad jedlé houby Hřib smrkový

7 Příklad nejedlé houby Holubinka bílá

8 Příklad jedovaté houby Muchomůrka zelená Muchomůrka červená

9 Mezi houby patří také kvasinky a plísně kvasinky se používají v potravinářském průmyslu (v pekařství, k výrobě alkoholu) plísně se využívají v potravinářství (plísňový sýr niva, hermelín), v chemickém a farmaceutickém průmyslu (výroba antibiotik)

10 Stavba těla hub nadzemní částí je plodnice část houby, která není vidět, se nazývá podhoubí (udržuje houbu v půdě)

11 Odkazy Všechny uveřejněné odkazy dostupné pod licencí Public Domain na HG6996. wikipedie [online]. [cit. 5.5.2012]. Dostupný na WWW:.HG6996. wikipedie [online]. [cit. 5.5.2012]. Dostupný na WWW:. MAKSIM. wikipedie [online]. [cit. 5.5.2012]. Dostupný na WWW:.MAKSIM. wikipedie [online]. [cit. 5.5.2012]. Dostupný na WWW:. ERNIE. wikipedie [online]. [cit. 5.5.2012]. Dostupný na WWW:.ERNIE. wikipedie [online]. [cit. 5.5.2012]. Dostupný na WWW:. HANKWANG. wikipedie [online]. [cit. 5.5.2012]. Dostupný na WWW:.HANKWANG. wikipedie [online]. [cit. 5.5.2012]. Dostupný na WWW:. CHERNILEVSKY, George. wikipedie [online]. [cit. 5.5.2012]. Dostupný na WWW:.CHERNILEVSKY, George. wikipedie [online]. [cit. 5.5.2012]. Dostupný na WWW:. ŠTIKOVÁ, V. Já a můj svět. Brno : Nová škola, 2008. ISBN 80-7289-097-2. s. 37


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:"

Podobné prezentace


Reklamy Google