Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_32_ JAN PALACH, JAN ZAJÍC, EVŽEN PLOCEK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_32_ JAN PALACH, JAN ZAJÍC, EVŽEN PLOCEK."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_32_ JAN PALACH, JAN ZAJÍC, EVŽEN PLOCEK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1115 Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

2 Lidé, kteří proti okupaci vojsk Varšavské smlouvy přinesli tu oběť nejvyšší

3 Jan Palach

4 Životopis Jana Palacha: Narodil se 11.srpna 1948 v Praze. Vystudoval gymnázium v Mělníku. Přihlásil se na Filozofickou fakultu v roce 1966, ale i přes úspěšné přijímací zkoušky ho nevzali. Začal proto studovat na Vysoké škole ekonomické. V roce 1968 se znovu pokoušel dostat se na Filozofickou fakultu, tentokrát to bylo úspěšné, na fakultu ho přijali.

5 Na podzim se účastnil na mnohých akcí včetně studentské stávky. Protože však neviděl žádný významný pokrok, pravděpodobně začal uvažovat o radikálnější akci. V lednu 2009 byla zveřejněna skutečnost, že historici objevili dokument, podle kterého Palach v lednu 1969 chtěl, aby studenti obsadili budovu rozhlasu. Palach svůj návrh poslal 10 dnů před svou sebevraždou v dopisu adresovaném tehdejšímu studentskému vůdci Lubomíru Holečkovi. Dokument objevil Petr Blažek, který se pokusil sestavit co nejpřesnější rekonstrukci událostí, které předcházely Palachovu sebeupálení, samotný čin i následné události včetně vyšetřování příslušníky Veřejné bezpečnosti. O svém posledním činu se ovšem před jeho vykonáním nikomu nezmínil.

6 Dětství: Narodil se v rodině živnostníka- cukráře ze Všetat. Změna režimu po roce 1948, postihla i jeho otce, který byl svými výrobky vyhlášen po celém okolí. V roce 1951 byla jeho cukrárna zrušena a o čtyři léta později i výrobna, a tak nastoupil, jako dělník do pekáren v Brandýse nad Labem. Otec byl pro Jana Palacha velkým vzorem, miloval ho a velmi rád poslouchal jeho vyprávění o velkých postavách našich národních dějin. Zřejmě kvůli jemu si postupem doby vypěstoval mimořádný zájem o historii.

7 Dům Jana Palacha ve Všetatech

8 V letech 1954-1963 navštěvoval všetatskou základní školu. Byl tichým žákem, zajímal se o přírodu a historii, rád četl. V roce 1962 mu umřel otec, ním to hluboce otřáslo, znamenalo to pro něj velikou ztrátu v jeho životě

9 Jan Palach v dětství

10 Studium na Gymnázium Po základní škole ho přijali na Mělnícké gymnázium. Ovlivnila ho tam několik pedagogů, nejvíce Antonín Vrba (profesor historie). Spolužáci a učitelé Jana Palacha tvrdí, že to byl spravedlivý člověk, který se dokázal zastat slabších a který nenáviděl křivdu. Velmi rád diskutoval, měl solidní vědomostní základ.

11 Spolužáci ho respektovali a zároveň i trochu obdivovali. Moc nevynikal, většinou zůstával v pozadí, ale pokud ho někdo vyzval k diskusi rád se zapojil

12 Osudný rok 1968 Účastnil se řady diskusních večerů a schůzí. Okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy nesl nadmíru těžce. Situace po 21. srpnu pro něj představovala výsledek násilí a to bylo něco, co bytostně nenáviděl, s čím se nemohl smířit, nemohl zaujmout rezignující stanovisko. Proto mu byla blízká každá akce, která s touto situací vyslovovala nesouhlas. Situace po 21. srpnu pro něj představovala výsledek násilí a to bylo něco, co bytostně nenáviděl, s čím se nemohl smířit, nemohl zaujmout rezignující stanovisko. Proto mu byla blízká každá akce, která s touto situací vyslovovala nesouhlas. 1968- účastnil se studentské stávky

13 Proč spáchal sebevraždu? Jan Palach se upálil na protest proti sovětské okupaci a pokračujícím ústupkům okupantům ze strany čs. politické reprezentace. Jan Palach se upálil na protest proti sovětské okupaci a pokračujícím ústupkům okupantům ze strany čs. politické reprezentace.

14 Posmrtná maska Posmrtná maska Jana Palacha byla tajně zhotovená akademickým sochařem Olbramem Zoubkem.

15 Fotografie:

16

17

18

19 POHŘEB aneb československý národ na nohou.

20

21

22

23

24 Jan Zajíc

25 Narodil se 3.7. 1950 v okrese Opava. Zemřel 25.2.1969 v Praze. Byl to český student. Mládí prožil jako prostřední dítě v rodině učitelky a drogistky ve Vítkově.

26 OD 1965: Studoval střední průmyslovou školu železniční v Šumperku, projevoval literární nadání a zájem o humanitní vědy. Psal rád básně.

27 1969: Zúčastnil se protestní hladovky a tryzny studentů na Jana Palacha u sochy sv. Václava v Praze. Zúčastnil se protestní hladovky a tryzny studentů na Jana Palacha u sochy sv. Václava v Praze. V den výročí komunistického převratu a ve snaze vyburcovat do letargie upadající veřejnost k odporu proti postupující „normalizaci“ odjel v doprovodu tří spolužáků do Prahy. Vezl s sebou kufřík, v němž měl několik dopisů a výzvu občanům Československa, určenou k rozmnožení a přepsanou na bláně.

28 25.2.1969 V Praze se koupil kyselinu, několik lahví benzinového čističe a pastu na parkety, pak si na toaletě potřel celé tělo. Svým průvodcům předal blánu i dopisy na rozloučenou a rozešel se s nimi. Okolo půl druhé odpoledne zašel do průjezdu domu č. 39 na Václavském náměstí. Zde vypil kyselinu, polil se čistícím prostředkem a zapálil se. Z průjezdu se mu však nepodařilo vyběhnout- po několika krocích upadl a na místě zemřel. V Praze se koupil kyselinu, několik lahví benzinového čističe a pastu na parkety, pak si na toaletě potřel celé tělo. Svým průvodcům předal blánu i dopisy na rozloučenou a rozešel se s nimi. Okolo půl druhé odpoledne zašel do průjezdu domu č. 39 na Václavském náměstí. Zde vypil kyselinu, polil se čistícím prostředkem a zapálil se. Z průjezdu se mu však nepodařilo vyběhnout- po několika krocích upadl a na místě zemřel.

29 Dopis na rozloučenou pro rodinu: Maminko, tatínku, bratře a sestřičko! Až budete číst tento dopis, budu už mrtev nebo velmi blízko smrti. Vím, jak velmi vážnou ránu vám svým činem způsobím, ale nezlobte se na mne. Žel bohu, nejsme na světě jenom sami. Nedělám to proto, že by mne omrzel život, ale právě proto, že si ho až příliš vážím. Svým činem ho snad zajistím lepším. Znám cenu života a vím, že jeto to nejdražší. Ale já hodně chci pro vás, pro všechny, a proto musím hodně platit. Po mém činu nepodléhejte malomyslnosti, ať se Jacek učí tím víc, aby mě mohl víc mstít a Martička taky. Nesmíte se nikdy smířit s nespravedlností, ať je jakákoliv. Moje smrt vás k tomu zavazuje. Je mi líto, že už nikdy neuvidím vás ani to, co jsem měl tak rád. Odpusťte mi, že jsem se s vámi tolik hádal. Jackovi vracím jeho fotku, měl jsem ho moc rád a vážil jsem si ho. Nejenom jeho, ale vás všech. Nenechejte ze mne udělat blázna. Pozdravujte kluky, řeku a les.

30 Dopis pro občany: „OBČANÉ REPUBLIKY ČESKOSLOVENSKÉ! Protože se navzdory činu Jana Palacha vrací náš život do starých kolejí, rozhodl jsem se, že vyburcuji Vaše vědomí jako POCHODEŇ č. 2. Nedělám to proto, aby mne někdo oplakával, nebo proto, abych byl slavným, anebo snad, že jsem se zbláznil. K tomuto činu jsem se odhodlal proto, abyste se už vážně vzchopili a nedali s sebou vláčet několika diktátory!“

31 Pamatujte: "Když někomu vystoupí voda nad hlavu, je už jedno o kolik." Nemáme se čeho bát - jedině smrti. Ale: "Smrt není zlá, strašné je jenom umírání." A toto je pomalé umírání národní svobody. Nenech si, hrdý a krásný český a slovenský lide, diktovat, s kým navěky půjdeš! Vy všichni, na které můj čin zapůsobí a kteří nechcete, aby byly další oběti, uposlechněte následující výzvy! STÁVKUJTE, BOJUJTE! "KDO NEBOJUJE, NEZVÍTĚZÍ!" Nemám na mysli jen ozbrojený boj. Ať moje pochodeň zapálí Vaše srdce a osvítí Váš rozum! Ať moje pochodeň svítí na cestu k svobodnému a šťastnému ČESKOSLOVENSKU! Měli jsme dvě šance a obě jsme zmarnili. Vytvářím šanci třetí. NEZAHAZUJTE JI! Jen tak budu žít dál. UMŘEL JEN TEN, KDO ŽIL PRO SEBE! Jan Zajíc Citace: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Zaj%C3%ADc

32

33

34

35 Evžen Plocek

36 Narodil se 29.10.1929 v Jihlavě. Zemřel 9.4.1969 v Jihlavě. Byl to český občan. Chlapec z dělnické katolické rodiny, navštěvoval Orla a dělnický skautský oddíl.

37 Učil se nástrojářem a po válce pracoval v jihlavském motorpalu. 1953 - Oženil se a o rok později se mu narodil syn. 1955 - Vstoupil do KSČ (Komunistické strany Československa) a stal se placeným předsedou ROH (Revolučního odborového hnutí). 1968 - Angažoval se jako reformní komunista pro změny, které přineslo Pražské jaro, reprezentoval jihomoravský kraj na (tzv. vysočanském) sjezdu KSČ, který se postavil proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR v srpnu 1968. Byl rozhodnut pokračovat v reformní činnosti i po srpnové okupaci republiky.

38 1968 - Angažoval se jako reformní komunista pro změny, které přineslo Pražské jaro, reprezentoval jihomoravský kraj na (tzv. vysočanském) sjezdu KSČ, který se postavil proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR v srpnu 1968. Byl rozhodnut pokračovat v reformní činnosti i po srpnové okupaci republiky. 1969 - Po dubnovém plénu ÚV (ústřední výbor) KSČ si uvědomil neuskutečnitelnost svých snů.

39 4.4.1969: Na Velký pátek navštívil Evžen Plocek cestou ze zaměstnání své rodiče. Poté odešel na jihlavské náměstí. „Pravda je revoluční- napsal Antonio Gramasci“ a „Jsem pro lidskou tvář- nesnáším necit- Evžen.“ Zde se okolo osmnácté hodiny polil ředidlem. Cestou k budově okresního výboru KSČ odhodil dva složené papíry s texty: „Pravda je revoluční- napsal Antonio Gramasci“ a „Jsem pro lidskou tvář- nesnáším necit- Evžen.“

40 Před sídlem strany škrtl sirkou. Ředidlo se vznítilo. Protože na náměstí stály houpačky a kolotoče, lidé si nejdříve domnívali, že jde o nějakou pouťovou atrakci. Až po chvíli přispěchali na pomoc a byl odvezen do jihlavské nemocnice. Před mnohé překážky se právníkům Motorpalu podařilo uspořádat v Jihlavě veřejný pohřeb. V tisku se o sebeupálení Evžena Plocka kromě dvouřádkového oznámení neobjevilo ani slovo.

41

42 Co měli tito 3 muži společného? Jan Palach bojoval proti sovětské okupaci a pokračujícím ústupkům okupantům ze strany čs. politické reprezentace. Jan Zajíc nechtěl, abychom se nechali stále vláčet diktátory, a také proto, že navzdory činu J. Palacha se život vracel zpátky do starých kolejí, rozhodl se bojovat za tuto věc jako pochodeň č. 2 Evženu Plockovi se nelíbilo, jak to zde fungovalo, jak se lidé k sobě chovali, proto se na protest upálil. Všichni tři měli stejný důvod: „ zlepšit tuto republiku.“

43 Zdroje: http://www.cojeco.cz/attach/photos/3b7100ea04d21.jpg http://4.bp.blogspot.com/_MI0ehJg2tmg/SLqj2w9werI/AAAAAAAACNk/NSPe6eYhUm Y/s1600-h/7.jan-palach http://img.aktualne.centrum.cz/12/4/120483m-pohreb-jana-palacha.jpg http://i.idnes.cz/09/012/gal/JW286bfe_palach01.JPG http://www.nezapomente.cz/images/cms/gallery/jan_palach_detstvi_2232.JPG http://www.topzine.cz/wp-content/uploads/2012/01/jan_palach.jpg http://www.cuni.cz/IFORUM-6506-version1-maturitni1.jpg http://vera-tydlitatova.eblog.cz/wp-content/uploads/eblog.cz/vera- tydlitatova/palach2.jpg http://jacktorrance-overlookhotel.blogspot.cz/2010/08/jan-palach-1948-1969.html http://infografika.idnes.cz/zpravy/domaci/normalizace/normalizace_2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Placa_Jan_Palach.JPG http://www.prahanoviny.cz/wp-content/uploads/JanPalach.jpg http://img.ihned.cz/attachment.php/330/29528330/aistv3BCDF7GKLMNjkl6Qefgrxyz0T 2V/1043559511_Palach_2__Jovan_Dezort_329x433_.jpg http://i.idnes.cz/09/012/gal/BOS288db5_Hucek_Miroslav_I..jpg http://svornost.com/wp-content/uploads/pohreb-jana-palacha.jpg

44 http://i.idnes.cz/09/012/gal/BOS287d12_Palach_Dezort_Trojan.j pg http://img.ihned.cz/attachment.php/200/19095200/dnWASLsq3 FEVNHReyMG8rU9Q7I41vcKa/090115_10ap.jpg http://img.aktualne.centrum.cz/12/4/120491m-jan-palach- parte.jpg http://img5.ct24.cz/cache/616x347/article/1/44/4339.jpg http://nd03.jxs.cz/216/302/9c60ef0c25_56779393_o2.jpg http://i.idnes.cz/09/023/gal/BOS2940fb_Janzaj.jpg http://i.idnes.cz/09/021/gal/BOS28e840_Zajic_Jan_Dopis.jpg http://www.tyden.cz/obrazek/zajic1-49a4eb45b3644_275x311.jpg http://www.praha.eu/public/f1/28/47/125026_4_jan_zajic_2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/ EvzenPlocek.JPG/220px-EvzenPlocek.JPG http://vlastenci.cz/obr/osobnosti/plocek.jpg

45 Použité zdroje: Obrázky jsou z www.google.cz a nepodléhají žádným autorským právům.www.google.cz Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: CSC. ČAPKA, František doc. PhDr. Dějepis pro 9. ročník. Novověk, moderní dějiny. 1. vydání. Nový Malín: Nová škola, s. r. o., 2010. učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN 978-80-7289-185-6. Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj. 11336/2010-22 dne 24. června 2010 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_32_ JAN PALACH, JAN ZAJÍC, EVŽEN PLOCEK."

Podobné prezentace


Reklamy Google