Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Normalizace a 80. léta Nástup normalizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Normalizace a 80. léta Nástup normalizace"— Transkript prezentace:

1 Normalizace - 70. a 80. léta Nástup normalizace
Návrat před Pražské jaro Smrt Jana Palacha Opozice proti režimu

2 Nástup normalizace Dne byla podepsána dohoda o „dočasném pobytu sovětských vojsk“ Občané sice u nás i ve světě proti tomuto porušení mezinárodního práva demonstrovali, ale světoví politici prakticky nereagovali O osudu Československa tak bylo rozhodnuto. Nastává období normalizace, tedy návrat k poslušné zemi sovětského bloku. Tento stav trval do , kdy došlo revoluční změně

3 Návrat před Pražské jaro
Reformní komunisté byli donuceni postupně opustit funkce Byli nahrazeni prosovětsky orientovanými politiky (Bilak, Indra, Jakeš, Lenárt, Husák a další) – politika podle sovětských not Pak následovaly čistky v celé straně (vyloučení řadových reformních komunistů z místních organizací KSČ) Tyto postihy byly spojeny se ztrátou zaměstnání a vykonávání podřadnější práce Stejně tak byly postiženy i tisk, rozhlas a televize. I odsud museli odejít ti, co souhlasili s reformátory.

4 Smrt Jana Palacha Veřejnost pomalu začala rezignovat na protesty proti okupaci v srpnu 1968 S tím se někteří lidé nechtěli smířit a chtěli společnost znovu vyburcovat Vrcholnou formou odporu bylo veřejné sebeupálení Jana Palacha Jan Palach (video)

5 Opozice proti režimu Odpor proti režimu vyhlásilo hnutí Charta 77(V.Havel, P. Uhl, J. Dientsbier, J. Hájek a další), které vyzvalo komunistické normalizátory k diskusi Místo diskuse následovalo pronásledování členů Charty 77. Většina společnosti však hnutí zpočátku nepodpořila. Až koncem 80.let vzrůstala nespokojenost občanů a opoziční výzvu Několik vět podepsalo lidí.


Stáhnout ppt "Normalizace a 80. léta Nástup normalizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google