Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Období normalizace v Československu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Období normalizace v Československu"— Transkript prezentace:

1 Období normalizace v Československu

2 Otázky a úkoly Vysvětli pojem normalizace.
Co znamenalo uzavření smlouvy se SSSR roku 1968? Z jakých dvou částí se skládalo Československo po schválení federalizace?

3

4 Roku 1968 byla uzavřena se SSSR smlouva o dočasném pobytu sovětských vojsk v Československu.
hlasování

5 1968 – schválena federalizace republiky
Česká socialistická republika Slovenská socialistická republika

6 Protesty proti okupaci

7 Otázky a úkoly Jakými způsoby protestovali lidé proti okupaci a následné normalizaci? Souhlasíš s činem Jana Palacha, Jana Zajíce či Evžena Plocka? Jak protestují lidé dnes v České republice?

8 – Jan Palach

9 "Někdo by měl národu sáhnout na svědomí. Probudit lidi z beznaděje.
Zastat se národa proti tomu bezbřehému násilí."

10 16. ledna odjel ranním vlakem do Prahy
16. ledna odjel ranním vlakem do Prahy. Na koleji napsal poslední dopis určený ke zveřejnění. Jeden exemplář si vložil do aktovky, tři další adresoval Svazu spisovatelů, Luboši Holečkovi - aktivistovi studentského hnutí a Ladislavu Žižkovi, svému příteli z ekonomické školy, kterému přiložil ještě osobní pozdrav.

11

12 Okolo čtvrté hodiny stanul u rampy Národního muzea, polil se benzínem a zapálil. Hořící běžel přes křižovatku k Domu potravin. Cestou upadl. Zaměstnanec dopravních podniků na něj hodil kožich. Podle výpovědí svědků byl Jan stále při vědomí.

13 Přivolaná sanitka ho odvezla na oddělení pro léčbu popálenin
Přivolaná sanitka ho odvezla na oddělení pro léčbu popálenin. Osmdesát pět procent jeho těla zasáhly těžké popáleniny, většinou třetího stupně. Žil ještě tři dny. Zemřel 19. ledna Pohřeb se konal v Praze 25. ledna. Byl důstojným a tichým vyjádřením všeobecného nesouhlasu s okupací země.

14 Jan Zajíc Když se dozvěděl o sebeupálení Jana Palacha, nahlásil ve škole, že je nemocný a jede domů. Odcestoval však do Prahy, kde se u sochy sv. Václava zúčastnil protestní hladovky, která trvala do Palachova pohřbu.

15 Rozhodnutí stát se Palachovým nástupcem uzrálo během února
Rozhodnutí stát se Palachovým nástupcem uzrálo během února. Se svým záměrem se mezi kamarády nikterak netajil, nikdo však nevěřil v opravdovost jeho úmyslu. Ráno 25. února 1969 odjel Jan Zajíc ze Šumperka do Prahy. Vezl sebou kufřík, v němž měl několik dopisů a výzvu občanům Československa, určenou k rozmnožení.

16 Doprovázeli ho tři spolužáci
z průmyslovky. V Praze si koupil kyselinu, několik lahví benzinového čističe a pastu na parkety, jíž si na toaletě potřel celé tělo. Svým průvodcům předal vzkazy pro a rozloučil se s nimi.

17 Okolo půl druhé odpoledne zašel do průjezdu domu č
Okolo půl druhé odpoledne zašel do průjezdu domu č. 39 na Václavském náměstí. Zde vypil kyselinu, polil se čistícím prostředkem a zapálil se. Z průjezdu se mu však nepodařilo vyběhnout - po několika krocích upadl a na místě zemřel.

18 Výzva Jana Zajíce K tomuto činu jsem se odhodlal proto, abyste se už vážně vzchopili a nedali s sebou vláčet několika diktátory! ...nemáme se čeho bát - jedině smrti. Ale: "Smrt není zlá, strašné je jenom umírání." A toto je pomalé umírání národní svobody...STÁVKUJTE, BOJUJTE! "KDO NEBOJUJE, NEZVÍTĚZÍ!...Ať moje pochodeň zapálí Vaše srdce a osvítí Váš rozum!...UMŘEL JEN TEN, KDO ŽIL PRO SEBE!“

19 Evžen Plocek 4. dubna 1969, na Velký pátek, odjel Evžen Plocek z práce na jihlavské náměstí. Stavil se u rodičů. Okolo šesté hodiny večerní se v průjezdu polil ředidlem a znovu vyšel na náměstí. Vydal se k budově okresního výboru KSČ.

20 Cestou odhodil dva složené papíry s textem: " Pravda je revoluční „ a " Jsem pro lidskou tvář „ - nesnáším necit - Evžen. Evžen Plocek byl odvezen do jihlavské nemocnice, kde 9. dubna 1969 skonal.

21 MS v Hokeji – Stockholm 1969 Ty zápasy byly dva, vždy v pátek. První jsme vyhráli 2:0, ten druhý 4:3. Už při prvním utkání mi v paměti utkvěly dva transparenty v hledišti. Na jednom: „ V srpnu vy - dneska my!“ Na druhém: „ Dnes vám nepomůžou ani tanky! „

22 „Vy nám tanky, my vám branky“, znělo heslo provázející československý tým na mistrovství světa 1969 ve Stockholmu. Na protest proti sovětské okupaci země si někteří přelepili černou izolací hvězdičky nad státním znakem.

23 Dres Jana Havla z MS 1969 s přelepenou hvězdičkou ve znaku

24 moderni-dejiny.cz m.rozhlas.cz vlast.cz cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Palach cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Zajíc cs.wikipedia.org/wiki/Evžen_Plocek cs.wikipedia.org/.../Mistrovství_světa_v_ledním_hokeji_1969


Stáhnout ppt "Období normalizace v Československu"

Podobné prezentace


Reklamy Google