Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu"— Transkript prezentace:

1 STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Den boje za svobodu a demokracii

2 Události, které s tímto datem souvisí

3 17. listopadu 1939 Při zakázaných demonstracích konaných 28. října 1939 bylo těžce zraněno několik jejich účastníků. Jeden z nich, vysokoškolský student Jan Opletal, na následky zranění 11. listopadu zemřel.

4 Jeho pohřeb, který se konal 15
Jeho pohřeb, který se konal 15. listopadu, se stal záminkou pro další vystoupení vysokoškolských studentů proti německým okupantům. Odehrály se další srážky mezi policií a studenty, kteří strhávali dvojjazyčné nápisy a házeli je do Vltavy. V reakci na tyto události byly ráno přepadeny vysokoškolské koleje a kancléř von Neurath nařídil uzavření vysokých škol na dobu tří let. Bylo popraveno 9 studentských funkcionářů a 1200 náhodně vybraných vysokoškoláků bylo násilně odvlečeno do koncentračních táborů.

5 17. listopadu 1989 Studenti Univerzity Karlovy uspořádali povolený pochod připomínající 50. výročí událostí souvisejících s nacistickou okupací Československa. Účastníci pochodu byli na Národní třídě v Praze zastaveni plně vyzbrojenými policejními a vojenskými jednotkami, které měly zabránit průchodu centrem města. Napjatá atmosféra, kdy proti sobě nejméně hodinu stáli ozbrojenci a obklíčení studenti, nakonec vyvrcholila agresivním zbitím demonstrantů a jejich zatýkáním.

6 Fotka z Národní třídy – některé účastnice demonstrace dávají příslušníkům pořádkové policie za štíty květiny jako výraz nenásilí.

7 Způsob zásahu pobouřil celou veřejnost a měl za následek odstartování vlny protestních akcí po celém státě a začátek revoluce. Tento zásah se stal počátkem pádu komunistického režimu. Policejní agrese vyústila ve velké protikomunistické demonstrace a později i v generální stávku.

8 Následující den studenti vysokých škol vyhlásili protestní časově neomezenou stávku, na veřejnost se postupně dostávalo stále více pravdivých informací o zásahu na Národní třídě. 19. listopadu vzniklo sdružení Občanské fórum, které začalo vystupovat jako zástupce lidu a zahájilo jednání s oficiálními představiteli státu. Hlavním představitelem Občanského fóra se stal Václav Havel. Jednalo se především o požadavku zrušení vedoucí úlohy Komunistické strany zakotvené v ústavě, změnách ve vládě a demokratických reformách.

9 Od 20. listopadu se začali na ulicích shromažďovat lidé, každý den se konaly demonstrace – ty největší na Václavském náměstí a Letenské pláni v Praze, kde se scházely statisíce lidí. Po celé zemi byly vylepovány plakáty s informacemi, demonstrace probíhaly ve všech městech.

10

11 Zástupci Občanského fóra a Veřejnosti proti násilí (hnutí, které vzniklo na Slovensku) zatím intenzivně jednali o reformních požadavcích. Začátkem prosince 1989 ze své funkce odstoupil komunistický prezident Gustáv Husák.

12 Na konci roku 1989 byl novým prezidentem Československa zvolen Václav Havel.

13 V červnu 1990 byly uspořádány první svobodné demokratické volby.
Občané měli možnost vybírat si z několika desítek politických objektů. Občanské fórum sdružující různorodé demokratické proudy zvítězilo s 51% hlasů v České republice, na Slovensku zvítězilo hnutí Veřejnost proti násilí. 17. listopad 1989 znamenal začátek nového vývoje naší země.


Stáhnout ppt "STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu"

Podobné prezentace


Reklamy Google