Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rok 1989 – sametová revoluce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rok 1989 – sametová revoluce"— Transkript prezentace:

1 Rok 1989 – sametová revoluce
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 č. 6 název Rok 1989 – sametová revoluce anotace Žáci chápou události roku 1989. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – chápat význam událostí v roce 1989 a vítězství demokracie v naší vlasti druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 9.

3 Charta 77 Většina československých občanů odsuzovala sovětskou okupaci a nesouhlasila s totalitním režimem u nás. Málokdo však našel odvahu vystoupit proti němu. V roce 1977 vydala skupina občanů prohlášení tzv. Chartu 1977. V ní požadovali svobodu a spravedlnost pro všechny, dodržování lidských práv. Jednou z hlavních postav byl Václav Havel.

4 Situace před rokem 1989 Cílem Charty bylo poukazovat na bezpráví, i na problémy v hospodářství apod. Mnoho z chartistů bylo pronásledováno a vězněno. Svůj odpor k režimu vyjadřovali také písničkáři na koncertech, herci v divadlech, byly tajně vydávány knihy zakázaných spisovatelů. Stále více lidí se scházelo a protestovalo proti režimu při různých příležitostech, jako např. okupace sovětskými vojsky, upálení Jana Palacha. Demonstrace byly potlačovány silou.

5 Pád komunistického režimu
V červnu 1989 Václav Havel a jeho přátelé zorganizovali petici Několik vět, kde požadovali svobodu a demokracii. Podepsalo ji 40 tisíc lidí. V srpnu 1989 proběhly demonstrace k 21. výročí okupace, komunisté si již s odporem občanů nevěděli rady. Tvrdě zasáhli proti studentské manifestaci k výročí úmrtí Jana Opletala (v roce 1939 byl postřelen nacisty) dne 17. listopadu 1989.

6 Sametová revoluce Vzpomínkové shromáždění 17. listopadu přerostlo v mohutnou demonstraci proti komunistickému režimu. 18. listopadu se spojili pražští vysokoškoláci s herci a vyhlásili protestní stávku. Denně se konaly demonstrace na Václavském náměstí, k lidem promlouvalo mnoho řečníků, jako Václav Havel, Alexandr Dubček aj.

7 Tribuna na Václavském náměstí

8 Demonstranti na Staroměstském náměstí

9 Občanské fórum OBČANSKÉ FÓRUM (OF) V Praze bylo ustanoveno
v čele s Václavem Havlem. Jejich cílem bylo svržení komunistického režimu v Československu a nastolení demokracie.

10 Konec komunismu „sametová“ nebo „něžná“ revoluce
Vláda komunistů byla u konce, protestní akce přerostly ve státní převrat, který byl nazván „sametová“ nebo „něžná“ revoluce pro svůj nenásilný průběh.

11 Pamětní deska na Albertově

12 Politické změny 21. listopadu 1989 byla zahájena jednání OF
s tehdejší vládou. 7. prosince musela vláda podat demisi. Prezident Gustáv Husák odstoupil a na jeho místo byl 29. prosince zvolen doma i v zahraničí uznávaný Václav Havel. Předsedou FS se stal Alexandr Dubček.

13 Václav Havel k 20. výročí revoluce

14 ZEMĚ PO 20 LETECH OPĚT VYKROČILA NA CESTU SVOBODY

15 Zdroje MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 4. díl. 1. vydání. Praha : Parta, ISBN s KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, 2007. ISBN s

16 Zdroje obrázků Tribuna na Václavském náměstí
Všechny uveřejněné odkazy [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons – Tribuna na Václavském náměstí Demonstranti na Staroměstském náměstí Pamětní deska na Albertově Václav Havel k 20. výročí revoluce


Stáhnout ppt "Rok 1989 – sametová revoluce"

Podobné prezentace


Reklamy Google