Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA – I. A II. FÁZE Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1115 Anotace: Prezentace pro 9. ročník. KONTROLNÍ OPAKOVACÍ TEST

2 Opakovací test DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA – I. a II. FÁZE

3 1. Co je to PŘÍDĚLOVÝ SYSTÉM?

4 2. Kdo je to KOLABORANT?

5 3. Za jakou činnost nebo za jaké jednání mohl být člověk za Protektorátu Čechy a Morava odsouzen k trestu smrti (zastřelen)?

6 4. Kdy byl proveden atentát na zastupujícího říšského protektora REINHARDA HEYDRICHA? Kdo tento atentát provedl? Jak tento atentát dopadl?

7 5. Jaké důsledky tento atentát přinesl pro český národ?

8 6. Jaký je rozdíl mezi KONCENTRAČNÍM a VYHLAZOVACÍM TÁBOREM?

9 7. Napiš alespoň 2 VYHLAZOVACÍ TÁBORY: Autor fotografií: Michael Radimerský Koncentrační tábor Osvětim, 2009

10 8. Vysvětli, co je to GHETTO?

11 9. Co znamená a vyjadřuje pojem HOLOCAUST?

12 10. Které české a moravské městečka (vesnice) byly za Protektorátu Čechy a Morava vyhlazeny Němci? Nápověda: jsou čtyři

13 Opakovací test DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA – I. a II. FÁZE ŘEŠENÍ

14 1. Co je to PŘÍDĚLOVÝ SYSTÉM? V rámci válečného řízeného hospodářství v českých zemích v letech 1939-1945 byl v říjnu 1939 zaveden přídělový systém spotřebního zboží, především potravin. Pomocí lístkového systému tak byla řízena a redukována osobní spotřeba obyvatel Protektorátu.

15 2. Kdo je to KOLABORANT? Člověk, který spolupracuje s nepřítelem a poskytuje mu Informace – většinou pro osobní zisk. Za okupace Čech a Moravy byl takto označován ten, kdo spolupracoval s Němci nebo s Gestapem.

16 3. Za jakou činnost nebo za jaké jednání mohl být člověk za Protektorátu Čechy a Morava odsouzen k trestu smrti (zastřelen)? Například: odbojová činnost, pomoc partyzánům nebo odbojářům, sabotáž, poslech zahraničního rádia, Ilegální politická činnost, neoznámení činnosti nebo chování proti Říši atd.

17 4. Kdy byl proveden atentát na zastupujícího říšského protektora REINHARDA HEYDRICHA? Kdo tento atentát provedl? Jak tento atentát dopadl? Atentát byl proveden 27. Května 1942 v Praze Kobylisích. Atentát provedli parašutisté Jan Kubiš (Čech) a Jozef Gabčík (Slovák), členové československé jednotky v Anglii. Reinhard Heydrich za několik dní po atentátu na následky svých zranění zemřel.

18 5. Jaké důsledky tento atentát přinesl pro český národ? Stanné právo. Zatýkání, vězení, deportace do koncentračních táborů, popravy, vyhlazení LIDIC a LEŽÁKŮ.

19 6. Jaký je rozdíl mezi KONCENTRAČNÍM a VYHLAZOVACÍM TÁBOREM? KONCENTRAČNÍ TÁBOR KONCENTRAČNÍ TÁBOR = pracovní tábor, hlavním úkolem je využití práce vězňů. Pokud součástí KT plynové komory, pak selekce. VYHLAZOVACÍ TÁBOR VYHLAZOVACÍ TÁBOR = až na malé výjimky jsou všichni posláni do plynu a spáleni.

20 7. Napiš alespoň 2 VYHLAZOVACÍ TÁBORY: TREBLINKAMAJDANEKSOBIBOROSVĚTIM

21 8. Vysvětli, co je to GHETTO? Původně: Původně: Ghetto je část města, kde žijí lidé stejného náboženského, národnostního či rasového původu ap., a to buď dobrovolně nebo nedobrovolně. Ghettem se označuje ta část města, ve které žije přes 30% těchto obyvatel. Za druhé světové války Za druhé světové války se jedná o část města (Krakov) nebo celé město (Terezín), kam je deportováno židovské obyvatelstvo z dané země nebo z okupovaných území a odtud putují transporty do koncentračních nebo vyhlazovacích táborů. Jedná se vlastně o jakousi přestupní stanici před uplatněním „Konečného řešení židovské otázky.“

22 9. Co znamená a vyjadřuje pojem HOLOCAUST? Označení pro systematické a státem provozované pronásledování a hromadné vyvražďování osob označených jako Židé prováděné nacistickým Německem a jeho spojenci v době druhé světové války. Termín holokaust byl později rozšířen i na systematické vyvražďování dalších etnických, náboženských a politických skupin. Jedná se o Romy, Poláky, občany Sovětského svazu, tělesně či mentálně postižených, politických odpůrců (zejména komunistů a sociálních demokratů), homosexuálů a Svědků Jehovových.

23 10. Které české a moravské městečka (vesnice) byly za Protektorátu Čechy a Morava vyhlazeny Němci? Nápověda: jsou čtyři LIDICELEŽÁKYJAVOŘÍČKOPLOŠTINA

24 Internetové zdroje pro obrázky: http://www.kladnominule.cz/data/thumbnails/f9/fc/f9fcaedb35855e384b473b40e3de1c3a.jpg http://www.fronta.cz/dump.php?t=poradna&id=813&file=kinsky2.jpg http://www.mince.sbiram.cz/soubory/produkty/bankovka-protektorat-cechy-a-morava-20-korun- serie-26-g-perforovana-luxusni.jpg http://www.militaria.cz/userfiles/Image/clanky/Heydrich.jpg http://www.celemvzad.cz/11/images/max196.jpg http://www.sds.cz/gifs/lidice42a.jpg http://i3.cn.cz/14/1106646225_osvetim-brana.jpg http://vseovinu.vachta.cz/webfiles/obrazky/terezin.jpg http://www.sodahead.com/united-states/holocaust-denial-widespread-among-israeli-arabs-do- you-believe-that-the-holocaust-was-real/question- 385065/?link=ibaf&q=&imgurl=http://images.sodahead.com/polls/000385065/polls_holocaust_12 46_997339_answer_1_xlarge.jpeg http://cestykrajem.cz/dynamic/objects/photos/2010/11/lidice-pamatnik-_dsc_0204.jpg http://www.lezaky.cz/cz/pamatnik http://www.javoricko.wz.cz/piet.html http://vysokepole.cz/cz/uploads/images/plostina6.jpg

25 Použité zdroje: Obrázky jsou z www.google.cz a nepodléhají žádným autorským právům.www.google.cz Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: CSC. ČAPKA, František doc. PhDr. Dějepis pro 9. ročník. Novověk, moderní dějiny. 1. vydání. Nový Malín: Nová škola, s. r. o., 2010. učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN 978-80-7289-185-6. Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj. 11336/2010-22 dne 24. června 2010 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA."

Podobné prezentace


Reklamy Google