Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik Země vypracovali: Vznik Země vypracovali: Tomáš Novotný, Tomáš Polák, Michaela Polanská, Kristýna Vašková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik Země vypracovali: Vznik Země vypracovali: Tomáš Novotný, Tomáš Polák, Michaela Polanská, Kristýna Vašková."— Transkript prezentace:

1 Vznik Země vypracovali: Vznik Země vypracovali: Tomáš Novotný, Tomáš Polák, Michaela Polanská, Kristýna Vašková

2 Z a č á t e k Drobné hmotné částice a plyny z ohromného oblaku okolo mladé- ho Slunce se pospojovaly a vytvořily vnitřní kamenné planety. Díky gravitaci se objem těchto těles neustále zvětšoval.

3 Zahřívání Po nárazu s jinou planetou vznikl satelit Země – Měsíc. Nitro planety se neustálými dalšími nárazy a rozpadem radioaktivních prvků zahřívalo. Těžké roztavené prvky klesly ke středu planety (vytvořily jádro), lehčí vystoupily k povrchu.

4 V y c h l a d n u t í Země se zvolna ochlazovala, vytvářela se pevná vrstva hornin (zemská kůra). Z okolních plynů i z plynů vyvržených sopečnou erupcí z hlubin vznikl kolem Země plynný obal – atmosféra.

5 U s t á l e n í Nárazů do Země ubývalo. Vnitřek Země se rozdělil na jádro a pláštˇ. Vodní pára v atmosféře kondenzovala a v podobě deště dopadala na planetu: díky „správné“ teplotě zůstala v tekutém skupenství a vznikly oceány. Prostředí bylo připraveno pro život.

6 Vznik hor Pohoří vznikají vlivem tektonického pohybu litosférických desek a jejich vzájemnou kolizí.

7 Vznik oceánu Kdysi, když se vytvářela Země, tak tu pršelo na Zemi 100 let. 100 let pršelo a vytvářela se mezi tím, fáze kdy to byli jenom kapičky ledu, později déšť bez nějaké soli, a pak se vytvořil klasický déšť.

8 PANGEA Jako jeden z prvních kontinentů se utvořil kontinent Pangea. Pangea měla tvar písmene C. Měla obrovskou rozlohu, a proto byla ve vnitrozemí hodně suchá.

9 Díky pohybu litosférických desek se během historie Země kontinenty přesouvaly a rozpadaly. Na Zemi tehdy vládli veleještěři, kteří vážili (40-80 tun). Jejich kosterní pozůstatky dodnes nahánějí hrůzu. Pangea se rozpadla na dvě části Lauresii (sever)a Gondwanu (jih).

10 Před 200 mil. lety

11 Před 150 mil. lety

12 Před 100 mil. lety

13 Před 50 mil. lety

14 Před 10 mil. lety

15 Současnost

16 Vznik Země-SOUČASTNOST Země se pořád vyvíjí a dalo by se říct,že vzniká dále. Zvyšuje se hladina oceánů Začínají být aktivní sopky Všechny kontinenty se posunují Mění se klima

17 Mapa světa-SOUČASTNOST

18 DĚKUJEME ZA VAŠI POZORNOST


Stáhnout ppt "Vznik Země vypracovali: Vznik Země vypracovali: Tomáš Novotný, Tomáš Polák, Michaela Polanská, Kristýna Vašková."

Podobné prezentace


Reklamy Google