Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 4 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 4 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 4 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Finanční gramotnost Vzdělávací obor: Platební příkazy Tematický okruh: Finanční gramotnost VII. – IX. třída Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.1996 Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov

2 Metodika: Na prvním listě se žáci dozví, jaké pojmy se budou následující hodinu probírat. Od druhého listu jsou jednotlivé pojmy vysvětleny, tak aby žáci pochopili princip probíraného tématu. Jakmile jsou jednotlivé pojmy probrány, následuje názorný příklad a řešení. Na posledních listech jsou uvedeny ukázky formulářů.

3 FINANČNÍ GRAMOTNOST PLATEBNÍ PŘÍKAZY Z BANKOVNÍHO ÚČTU

4 Nejdříve si řekneme, co znamenají jednotlivé platby, které si můžeme z našeho účtu zadat. 1) Co je to platební příkaz? 2) Jaké mohou být platební příkazy? 3) Co je to souhlas s inkasem? 4) Co je to SIPO?

5 1)Platební příkaz neboli příkaz k úhradě slouží k zaslání platby na účet příjemce. 2)Můžeme ze svého účtu zadat Jednorázový platební příkaz a nebo Trvalý platební příkaz. Jednorázový platební příkaz slouží k zaslání jedné platby na účet příjemce, využívá se v případě, že se jedná o jedinou platbu dané výše příjemci. Trvalý platební příkaz slouží k opakovanému zasílání platby s neměnnou výší stejnému příjemci. 3) Inkaso nám zjednodušuje některé platby tím, že si odběratel naší platby stahuje příslušnou částku z našeho účtu pravidelně sám. U této platby vždy odběrateli stanovíme maximální limit. Pokud je platba vyšší než námi stanovený limit, musí nás odběratel požádat o svolení.

6 4) SIPO - (dříve Sdružené inkaso plateb obyvatelstva, nyní Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva) je služba poskytovaná Českou poštou. Tato služba umožňuje sdružit několik pravidelných inkasních příkazů od různých společností (např. za telefon, nájem, televizi, stravné apod.) do jediné platby, kterou strhne z účtu plátce. Plátci je přiděleno spojovací číslo, které stačí oznámit poskytovatelům služeb, kteří pak prostřednictvím SIPO dostávají peníze za své služby. Výhodou pro plátce je snížení počtu inkas z účtu na jedinou platbu, což je výhodné zejména pro klienty bank, kteří za provedení inkasní platby platí poplatky.

7 Příklad: Pan Kalousek má bankovní účet u banky ZUV. A protože nechce chodit vždy, když chce něco zaplatit, do banky, rozhodl se platit vše pomocí internetového bankovnictví. Teď jen potřebuje poradit, jak jednotlivé platby zadat, aby se o to nadále nemusel tolik starat. a) Na internetu si vybral televizi za 9.658,- Kč b) Přišel účet za telefon, který je každý měsíc jiný c) Každý měsíc platí alimenty na děti z prvního manželství. Rozhodněte, jakým způsobem by měl jednotlivé platby platit.

8 Řešení příkladu: a)Platbu za televizi by měl zadat jako jednorázový příkaz k úhradě, protože tuhle částku zaplatí jen jednou b)Platby za telefon je vhodné řešit souhlasem k inkasu, protože částka není každý měsíc stejná. Svému telefonnímu operátorovi stanoví limit, který mu zaručí, že v případě vyšší útraty za telefon se inkaso již nestrhne a o vyšší útratě se dozví. c)Alimenty na děti jsou většinou dané jednou částkou, proto doporučuji zavést trvalý příkaz.

9 Ukázka jak vypadá formulář na platební příkaz u České spořitelny Zdroj:https://www.servis24.cz/stat/ebanking/s24/help/cs/ib_hlp_deb_poca_fields.html#

10

11 Zdroj: 1) http://cs.wikipedia.org/


Stáhnout ppt "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 4 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google