Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo a název klíčové aktivity:VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti

2 Anotace Název tematické oblasti: Finanční gramotnost pro vyšší gymnázium 1 Název učebního materiálu: Hotovostní placení Číslo učebního materiálu: VY_62_INOVACE_FG0205 Vyučovací předmět: Základy společenských věd Ročník: 1. - 4. ročník čtyřletého gymnázia 5. - 8. ročník osmiletého gymnázia Autor: Mgr. Hana Mikušková Datum vytvoření: 7. 1. 2014 Datum ověření ve výuce: 11. 2. 2014 Druh učebního materiálu: Prezentace Očekávaný výstup: Orientuje se v různých typech dokladů a vysvětlí, jak a kdy je lze použít. Orientuje se v terminologii spojené s problematikou hotovostního placení. Metodické poznámky:Materiál lze využít při výkladu noho učiva a při frontálním opakování se třídou.

3 Hotovostní placení

4 Uskutečňuje se při placení „z ruky do ruky“ (v obchodech, při placení služeb obyvatelstvem) a prostřednictvím dokladů

5 Doklady: Poštovní poukázka A Poštovní poukázka B Poštovní poukázka C Doklady bank Šeky

6 Poštovní poukázka A Používá se pro odeslání hotovosti na účet v bance Platí občané různým organizacím: pojistné, nájemné, obědy ve škole, školné v jazykové škole atd. Odesílatel za službu neplatí Pošta fakturuje cenu za tuto službu firmám, které jsou příjemci peněz

7 Poštovní poukázka B Slouží k proplacení hotovosti z účtů bank: např. občané tak dostávají přeplatky elektřiny, plynu žáci peníze rodičů z jejich účtu

8 Poukázka C Slouží k proplacení peněz zaslaných hotově od jiného plátce

9 Doklady bank Pokladní složenky: pro vklady na účty Výběrní lístky:pro výběry z účtů Výčetka platidel: při výběru nebo vkladu větších částek (Výběr peněz na přepážce v bance bývá nevýhodný – poměrně vysoký poplatek)

10 Šeky = cenné papíry Po jejich předložení v bance obdržíme hotové peníze (nebo jsou nám převedeny na účet)

11 Zdroje: ze zdrojů autorky


Stáhnout ppt "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google