Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních."— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních materiálů Téma:Cement Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.007/34/0003 Elektronická škola VY_32_INOVACE_604

2 Anotace: Materiál je vytvořen pro žáky 1. ročníku nástavbového studia oboru STAVEBNÍ PROVOZ Autor: Ing. Marie VARADYOVÁ Jazyk: čeština Vzdělávací cíl: seznámit žáky s vlastnostmi a metodami zkoušení stavebních hmot,surovin a materiálů Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: výklad,prezentace Vazby na ostatní materiály: interaktivní cvičení

3 Vlastnosti a metody zkoušení stavebních hmot, surovin a materiálů

4 CEMENT VÝROBA,SLOŽENÍ,DRUHY

5 Cementy Cement Jemně mletá anorganická látka. Patří mezi hydraulické maltoviny. Je charakteristický tím, že po smíchání s vhodným množstvím vody vznikne dobře zpracovatelná hmota, která posléze tuhne a tvrdne i pod vodou. Volba správného druhu cementu, který by co nejlépe odpovídal danému účelu použití, je jedním z předpokladů pro dosažení kvalitní a současně ekonomické výroby betonu.

6 · Suroviny pro výrobu portlandského cementu jsou směsí CaO, SiO 2, Al 2 O 3, Fe 2 O 3 a MgO. Suroviny se většinou těží přímo z místního kamenolomu vápence. V případě nevhodného složení oxidů je třeba přidávat další složky - jíl, vápenec, železné rudy, bauxit a recyklovatelné materiály. Tato směs se pálí v rotační peci (cca 100 m). PORTLANDSKÝ SLÍNEK Společným znakem výroby cementů v dobách počátku jeho moderní historie i těch dnešních je příprava suroviny požadovaného složení a vypálení suroviny v peci na tzv. portlandský slínek. Dále následuje chlazení slínku a jeho mletí. Po přidání regulátoru tuhnutí a vhodném zabalení je cement připraven na cestu ke zpracovateli. Cementy -suroviny pro výrobu

7 Trendy v cementářském průmyslu Globálním trendem v cementářském průmyslu je snaha o maximální využití neslínkových materiálů a snižování množství portlandského slínku na tunu cementu. V České republice se cementy s vysokopecní struskou (portlandský struskový cement CEM II/B- S a vysokopecní cement CEM III/A) již řadí mezi ty tradiční, naopak poměrně nové jsou portlandské cementy s vápencem (CEM II/A-LL, CEM II/B-LL) a portlandské směsné cementy (CEM II/A-M a CEM II/B-M).

8  CEM II Portlandský cement směsný CEM III Vysokopecní cement CEM IV Pucolánový cement CEM V Směsný cement pevnostní třídy cementu uvedené v normě: 32,5 42,5 52,5 Starší označení druhů (např. SPC, PC, VPC) a tříd cementů (např. 250, 325, 425) již není vhodné používat. Obecně platí, že čím je vyšší pevnostní třída cementu a čím méně obsahuje příměsí, tím rychleji probíhá jeho tvrdnutí a tuhnutí a cement je vhodný např. do konstrukcí s požadavky na krátké odbedňovací lhůty nebo pro zimní betonáže. Naopak cementy nižších tříd s vysokým obsahem příměsí tuhnou a tvrdnou pomaleji a jsou vhodné např. pro masivní konstrukce nebo do chemicky agresivního prostředí.).

9 PEVNOSTNÍ TŘÍDY CEMENTU

10 Příklad označení cementu CEM II/A-S 42,5 R VL. CEM II/A-S 42,5 R VL. Jedná se o Portlandský cement struskový, vyrobený z portlandského slínku (80-94%) se struskou (6-20%), síranem vápenatým a doplňujícími složkami (0-5%). Pro tento typ cementu jsou typické tyto vlastnosti: - pomalejší vývin hydratačního tepla v porovnání s portlandskými cementy - rychlý nárůst počátečních pevností - vysoká dlouhodobá pevnost - vyšší odolnost vůči agresivním vlivům Je proto vhodný především pro tyto možnosti použití: - výroba betonu dle ČSN EN 206-1 - výroba transportbetonu - prefabrikace - výroba malt a přípravků obsahujících cement

11 SPECIÁLNÍ DRUHY CEMENTŮ Vysokopecní cement - vyrábí se mletím portlandského slínku a strusky (36 % až 95%). Odolává agresivním vodám, proto se používá např. pro stavbu silážních jam nebo čističek odpadních Pucolánový cement - kromě portlandského slínku obsahuje také 11 % až 55 % alespoň dvou z těchto hlavních složek: křemičitý úlet, pucolány a popílky. Směsný cement - kromě portlandského slínku obsahuje 18 % až 50 % strusky a současně 18-50 % pucolánů nebo křemičitého popílku. Pucolán (italsky pozzolana), též pucolánový popel, je jemný písečný sopečný popel využívaný od starověku jako hydraulické pojivo do malt a betonů. Pro snížení vývinu hydratačního tepla v betonu se může nahradit část cementu pucolánem.italskysopečný popelstarověkupojivomaltbetonů hydratačního teplabetonucementu

12 SILNIČNÍ CEMENTY - mají malou smrštitelnost, velký modul pružnosti a velkou pevnost v tahu za ohybu. Jsou mrazuvzdorné a odolné proti oděru. Příkladem je silniční portlandský cement, který má začátek tuhnutí za 1,5 hodiny a silniční struskoportlandský cement, který má začátek tuhnutí za 2 hodiny. HLINITANOVÝ CEMENT - hydraulická maltovina získána jemným mletím hlinitanového slínku. Vyrábí se pálením bauxitu a výpence 1:1 v el. peci. Má velkou počáteční pevnost. Nesmí se používat nad 30 °C a na masivní konstrukce, ale smí se používat do -10 °C. Nesmí se používat na nosné konstrukce, protože vlivem vlhkosti a teploty časem ztrácí na pevnosti a konstrukce se rozpadají. V současnosti se používá smíchán s portlandským cementem na těsnění trhlin v izolaci proti podzemní vodě. Rychle tvrdne, ale pevnost je podstatně menší.

13 VYSOKOPECNÍ CEMENT SÍRANOVZDORNÝ - je to vysokopecní cement odolný proti sulfátové korozi vyvolané působením síranových iontů. Síranové ionty mohou pocházet z podzemní vody, základové půdy nebo odpadních vod. BÍLÝ CEMENT - vyrábí se ze suroviny s výrazně nižším obsahem barvících oxidů. Obsahuje max. 0,5 % oxidů železa. Používá se na výrobu bílých a barvených omítek, dlažebních bloků, fasádních panelů, pohledových betonů. V ČR se nevyrábí, dováží se ze Slovenska, Dánska a Belgie. Zkušení obkladači ho ke spárování nepoužívají,je totiž barevně labilní a různě reaguje s lepidly.Malá úspora oproti dražším originálním spárovačkám nestojí za riziko zničeného drahého obkladu.

14 RYCHLOVAZNÉ CEMENTY – tyto cementy dosahují vysokých počátečních pevností. Používají se ke zkrácení technologické přestávky, kdy je potřeba rychle získat pevnost konstrukce, aby mohla být odbedněna nebo zatížena jinou konstrukcí RYCHLETUHNOUCÍ CEMENTY – jsou to takové cementy, u kterých je doba tuhnutí kratší, než jak předepisuje norma. Začátek tuhnutí je za 30 min a méně. Vyrábí se s menším obsahem sádrovce.

15 zdroj http://www.asb-portal.cz/cement-a-jeho-soucasne- podoby/galeria/1760/12039 http://www.asb-portal.cz/cement-a-jeho-soucasne- podoby/galeria/1760/12039 http://cs.wikipedia.org/wiki/Cement http://www.google.cz/search?q=cement+stavební&hl http://www.ekopolis.cz/ekowiki/stavby/%C4%8Derven%C 3%A9-stavby/cement%C3%A1rna.aspx http://www.ekopolis.cz/ekowiki/stavby/%C4%8Derven%C 3%A9-stavby/cement%C3%A1rna.aspx


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních."

Podobné prezentace


Reklamy Google