Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních."— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních materiálů Téma:Beton - zkoušení Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.007/34/0003 Elektronická škola VY_32_INOVACE_601

2 Anotace: Materiál je vytvořen pro žáky 1. ročníku nástavbového studia oboru STAVEBNÍ PROVOZ Autor: Ing. Marie VARADYOVÁ Jazyk: čeština Vzdělávací cíl: seznámit žáky s vlastnostmi a metodami zkoušení stavebních hmot,surovin a materiálů Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: výklad,prezentace Vazby na ostatní materiály: interaktivní cvičení

3 Vlastnosti a metody zkoušení stavebních hmot, surovin a materiálů

4 BETON-ZKOUŠENÍ ZNAČENÍ BETONU KRYCHELNÁ ZKOUŠKA PEVNOSTI NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠENÍ

5 Zkouška pevnosti v tlaku Krychelná pevnost –válcová pevnost betonu : Ke zkoušce se používá krychle o hraně 150 mm Zkušební krychle se vloží mezi tlačné desky lisu výškou ve směru kolmém na směr hutnění betonu. Pro krychelnou pevnost platí: R = F/A (MPa) kde F = největší dosažená síla (N) a A = tlačná plocha (mm 2 ). Ke zkoušce se používá také válec průměru150 mm a výšky 300 mm Zkušební válec se vloží mezi tlačné desky lisu výškou ve směru působení tlaku. Pro válcovou pevnost platí: R = F/A (MPa) kde F = největší dosažená síla (N) a A = tlačná plocha (mm 2 ).

6

7 Zkušební tělesa

8 Staré a nové značení betonu

9 porovnání Tabulka pevností betonu v tlaku-zkoušená na válci a na krychli

10 TVRDOST BETONU – Schmidtovo kladívko Kladívko na zkoušení betonu - Schmidt Zkoušení betonu originálním tvrdoměrným kladívkem SCHMIDT je nejrozšířenější metodou nedestruktivního zkoušení betonu a stavebních dílců na světě. S tímto přístrojem lze získat optimální modifikaci podle účelu použití. Každý typ přístroje je vhodný pro zkoušení jiného druhu materiálu..

11 Princip měření tvrdosti betonu Definovanou energií naráží kladívko na beton. Energií odpovídající tvrdosti betonu se odrazí úderník nazpátek. Hodnota odrazu se odečte a v převodních tabulkách se najde odpovídající pevnost v tlaku. Rozsah měření od 10 do 70 N/mm2 pevnosti v tlaku, rázová energie = 2,207 Nm. Hodnota odrazu se odečítá na stupnici.

12 zdroj http://www.proinex.cz/images/stories/mereni-kvality- betonu/proceq/proceq-digi-schmidt- http://www.proinex.cz/images/stories/mereni-kvality- betonu/proceq/proceq-digi-schmidt- mereni2.jpghttp://www.ebeton.cz/image-cache/real/167- zkusebni_telesa2.jpg http://www.imaterialy.cz/Beton/Kontrola-vlastnosti- cerstveho-samozhutnitelneho-betonu.html http://www.imaterialy.cz/Beton/Kontrola-vlastnosti- cerstveho-samozhutnitelneho-betonu.html http://www.asb-portal.cz/zasady-prace-s-betonovou- smesi/galeria/45/9543 materialy/135_1.pdfhttp://www.unimetra.cz/soubory_


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních."

Podobné prezentace


Reklamy Google