Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Liberalizace trhu se zemním plynem v ČR – očekávání spojená s rokem 2007 Praha 23. října 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Liberalizace trhu se zemním plynem v ČR – očekávání spojená s rokem 2007 Praha 23. října 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s."— Transkript prezentace:

1 Liberalizace trhu se zemním plynem v ČR – očekávání spojená s rokem 2007 Praha 23. října 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.

2 2 Jaký byl dosavadní vývoj? nízká připravenost zákazníků i stávajících obchodníků na nové podmínky měřeno vývojem makroekonomických faktorů měřeno praktickou reakcí zákazníků na novou situaci zákazníci při svém rozhodování téměř nevnímají a nezohledňují jiné atributy než cenu zemního plynu Klidnější než se čekalo Neočekávaný Překvapivý Málo inspirativní Varující odložení fungování nových pravidel na trhu se ZP – nový začátek od 1. 4. 2007 Neproduktivní měřeno vstupem konkurence

3 3 2006 Konec cenové regulace ERÚ 04/2007 Stanovování cen zemního plynu v přímé závislosti na vývoj ceny ropy a ropných produktů na světových trzích. Ukončení 3. etapy liberalizace trhu – od 1. 1. 2007 si svého dodavatele zemního plynu budou volně vybírat všichni zákazníci v České republice. Unbundling 6 regionálních distribučních společností 12/2006 Splnění povinnosti zajistit stejné podmínky podnikání pro všechny subjekty na českém trhu se zemním plynem. Příprava na liberalizaci trhu Očekávané události Celkové otevření trhu se zemním plynem v ČR 01/2007 2007 Regionální distribuční společnosti poskytnou indikativní nabídku k přesnějšímu plánování nákladů na spotřebu ZP. Indikativní nabídka pro zákazníky 10/2006

4 4 K 1. lednu 2007 budou rozděleny všechny regionální distribuční společnosti na provozovatele distribuční soustavy a obchodníka se zemním plynem. Unbundling RDS Regionální distribuční společnost 31.12.06 Distribuční společnost Provozovatel distribuční soustavy 20062006 20072007 Uzavření nových smluvních vztahů v souvislosti s oddělením obchodu s plynem od dodávky plynu. Nastavení systému nominací, alokací a bilancování ve vztahu k jednotlivým obchodníkům na trhu. Změna organizační struktury a dosavadního způsobu řízení společností.

5 5 Nový přístup RWE k zákazníkům na liberalizovaném trhu Zavádíme opatření na podporu individuální obsluhy zákazníků s cílem zvýšit kvalitu poskytovaných služeb. Důraz klademe na posílení proaktivní komunikace a na detailní vysvětlení změn na plynárenském trhu (workshopy, konference). Osobní komunikaci se zákazníky jsme rozšířili o nové informační kanály, jako jsou např. newslettery, internetové stránky, direct maily, brožury apod. Školíme zaměstnance, vyměňujeme si zkušenosti s jinými dodavateli energie z EU, vytváříme podmínky pro zesílení regionální orientace. Stále zlepšujeme náš Marketing Mix (produkty, služby, ceny) a optimalizujeme náklady.

6 6 Příklad nového zákaznického řešení RWE většinový podíl Společná zákaznická kancelář skupiny RWE v ČR a ČEZ SRN Polsko Rakousko Jižní Čechy LIBEREC PLZEŇ KARLOVY VARY HRADEC KRÁLOVÉ PARDUBICE OLOMOUC OSTRAVA Pro větší pohodlí zákazníků a zjednodušení dostupnosti služeb jsme spojili vybrané zákaznické kanceláře s ČEZ. V jednom místě jsou nyní poskytovány služby spojené jak s dodávkou zemního plynu, tak elektřiny. Důvodem změny místa obsluhy zákazníků je zvýšení kvality poskytovaných služeb.

7 7 Rozšíření nabídky skupiny RWE v ČR Pro velké zákazníky připravujeme nové smlouvy, které odpovídají doporučením antimonopolního úřadu. –Variantně budou přizpůsobené požadavkům jednotlivých skupin zákazníků v souladu s výkladem ÚOHS o postavení dominantního hráče na trhu. –Bude možné si například určit délku jejich trvání nebo způsob platby. Finalizujeme produkty jak cenové, tak v podobě služeb, které měly být původně zaváděny už v minulém roce – implementace zastavena z důvodu opětovného zavedení cenové regulace ERÚ. Nehodláme se přetahovat o zákazníky, které se konkurence rozhodne získat za cenu pod úrovní naší efektivity.

8 8 Domácnosti – rozšíření nabídky skupiny RWE v ČR Pro zákazníky z řad domácností plánujeme zavést tzv. servisní bonusy, které se budou lišit podle velikosti spotřeby. Chceme jim tímto způsobem pomoci šetřit náklady a lépe využívat výhody spojené s odběrem zemního plynu. Uvažujeme o tom, že budeme například nabízet bonusy na servis kotlů, na nastavení regulací anebo na revize plynových zařízení. Z pohledu domácností je u nás výrazně levněji než v Německu a Rakousku, ceny jsou přibližně na stejné úrovni jako v Polsku, Maďarsku a na Slovensku.

9 9 Porovnání cen kategorie domácnosti v jednotlivých zemích EU (1-6/2006)

10 10 Ceny zemního plynu v ČR jsou plně závislé na cenách, které podle světového vývoje určují ruští a norští producenti. Ceny RWE odrážejí vývoj na světových trzích a jsou plně konkurenceschopné. Výsledek několika výběrových řízení ukazuje, že cenové nabídky a obchodní podmínky konkurence jsou nad úrovní komplexních nabídek RWE. Konkurence v porovnání s RWE dosud plně nevyužívá výhod plynoucích z větší flexibility při stanovování ceny zemního plynu u jednotlivých zákazníků. Liberalizace a ceny zemního plynu Struktura konečné ceny ZP (příklad konkrétního zákazníka) Komodita Přeprava a distribuce Hrubá marže obchodníka

11 11 Předpokládaný vývoj ceny v roce 2007 podle současného prodejního vzorce

12 12 Stanovení cen zemního plynu po 1. dubnu 2007 Cena zemního plynu bude stanovována měsíčně v závislosti na vývoji cen na světových trzích. Standardně bude stanovena měsíční cena a jako produkt budeme nabízet také pevné kvartální, pololetní a roční ceny zemního plynu. V případě, že se zákazník rozhodne pro tuto variantu, nebude vystaven riziku náhlých změn v souvislosti s možným vývojem na světových trzích. PodnikateléDomácnosti Nikdo dnes nedokáže přesně říci, jaká bude k 1. 4. 2006 cena zemního plynu. Pro domácnosti chceme zachovat systém čtvrtletních korekcí ceny zemního plynu. V současnosti analyzujeme zda by nebylo možné toto období ještě prodloužit, tj. abychom cenu měnili co možná nejméně. Dosavadní vývoj cen na světových trzích nenaznačuje žádné dramatické zdražování ani výrazné zlevnění k 1. 4. 2007.

13 13 Pevná cena zemního plynu pro podnikatele Varianta, která umožní podnikatelům zlepšit plánování nákladů na potřebné období. Výrobní náklady nebudou pod přímím vlivem cenového vývoje zemního plynu. Stabilní ceny pro delší období bude na místo podnikatelů fixovat přímo RWE pomocí různých zajišťovacích instrumentů.

14 14 Děkuji za Vaši pozornost!


Stáhnout ppt "Liberalizace trhu se zemním plynem v ČR – očekávání spojená s rokem 2007 Praha 23. října 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google