Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). SŮL

2 OBSAH HISTORIE CHARAKTERISTIKA CO OBSAHUJE SŮL VÝZNAM PRO ČLOVĚKA DRUHY TĚŽBA SKLADOVÁNÍ VADY SPOTŘEBA SOLI VLIV SOLI NA ORGANIZMUS KURIOZITY ZÁVĚR

3 HISTORIE Sůl se používala už v pravěku. Od dávných dob byla zvířata nucena chodit stezkami k přírodním zdrojům soli, aby uspokojila požadavky svého organizmu. Když člověk začal hospodařit, nacházel nové zdroje soli. Po celá tisíciletí se učil, jak sůl pomáhá uchovávat potraviny, vydělávat kůži a léčit rány. První písemná zpráva o soli je stará asi 4 700 let a pochází z čínského spisu. V něm je uvedeno více než 40 druhů soli. Rovněž jsou popsány dva základní druhy získávání soli, tj. odpařováním z mořské vody a dolováním.

4 HISTORIE V Evropě pocházejí archeologické nálezy související s těžbou soli ze starší doby kamenné. Způsob těžby soli se v zásadě nezměnil ani v antice. Samotný Řím by zásoben mořskou solí dováženou z pobřežní Ostie. Sůl byla pro Římany tak důležitá, že po ní pojmenovávali silnice, po kterých se vozila, i městské brány, kterými se přivážela. Dokonce i římští legionáři dostávali část peněz “v soli”, odkud se “sůl” dostala i do výrazu pro mzdu nejen do latiny, ale i např. do současné angličtiny (salary).

5 HISTORIE Do Čech se sůl z Hallstattu dopravovala soumary po tzv. solné stezce. Přeprava po ní nebyla jednoduchá, neboť stezka byla špatně průchodná a výškové převýšení činilo asi 450 m. Stezka vedla přes Linec, Freistadt, Kaplici do Českých Budějovic, Týna nad Vltavou a pak dále do Prahy. Sůl se dopravovala v tzv. prosticích – SOUDKY, které vážily asi 55 kg. Doprava soli po silnici skončila vybudováním konězpřežné železnice z Lince do Českých Budějovic 1. srpna 1832.

6 CHARAKTERISRIKA Chlorid sodný (běžně sůl kuchyňská) je chemická sloučenina sodíku a chlóru se vzorcem NaCl. Vyskytuje se v přírodě jako minerál halit, nebo je součástí vody solných jezer a moří. Je vyráběn v mnoha rozdílných podobách a formách, podle způsobu získávání a následného využití. Mohou to být samostatné krystaly větší či menší velikosti, velmi jemné krystalky, jemný prášek, nebo sůl slisovaná do pevných tablet či bloků.

7 CO OBSAHUJE SŮL? Minimální obsah soli v sušině jedlé soli činí 97 %, v soli s jodem dokonce 98 %. Minerálních příměsí jako jsou uhličitany, sírany vápníku, sodíku a hořčíku a podobně v nich nesmí být více než dvě procenta. Pozor, pokud jde o sůl obohacenou například bylinkami, sušenou zeleninou či kořením, podíl soli se samozřejmě snižuje, ale neměl by klesnout pod 70 až 80 %.

8 HISTORIE KAMENNÉ SOLI Největšími nalezišti soli jsou moře. Průměrný obsah solí je asi 3,5 % (pro zajímavost: Velké solné jezero v USA má 27 % solí, Mrtvé moře v Izraeli více než 30 %). Asi před 250 miliony let bylo moře i ve střední Evropě. Protože zde v té době panovalo suché, horké podnebí, mořská voda se zahustila. Vzniklé koncentrované solné roztoky klesly na dno. Důsledkem tektonických pochodů ubývalo stále častěji možnosti zpětného odtoku husté mořské vody. Tím se koncentrace zvyšovala a vykrystalovala kamenná sůl. Během existence země klesla solná ložiska do velkých hlubin a byla překryta vrstvami různých sedimentů.

9 VÝZNAM SOLI PRO ČLOVĚKA Sůl je jednou z nejběžnějších kuchyňských surovin. Kuchyňská sůl je sloučeninou sodíku (Na) a chlóru (Cl). Bez sodíku se neobejdeme. Je potřebný pro kvalitní přenos nervových vzruchů, svalovou činnost, reguluje krevní tlak a pomáhá udržovat rovnováhu tělesných tekutin uvnitř buněk a v mezibuněčných prostorách. Sůl je součástí převážné části organických látek, je obsažena jak v rostlinách, tak v živočišných organismech. Nachází se v mase, v krevní plasmě, v chrupavkovitých a kostních tkáních těchto organismů. Udržuje rovnováhu tekutin v těle a je nepostradatelná pro tvorbu kyseliny solné v žaludku.

10 VÝZNAM SOLI PRO ČLOVĚKA Sůl je též součástí krve, je rozpuštěna v krevním séru. Sérum obsahuje asi 0,9 % chloridu sodného. V případě krevních transfuzí představuje roztok chloridu sodného (fyziologický roztok) často rychlou lékařskou pomoc. Tento fyziologický roztok chloridu sodného (0,9%) je používán nejen v lékařství při ztrátách krve. Také sekrece žaludečních šťáv je řízena chloridem sodným, povzbuzuje chuť k jídlu přímým nervovým podrážděním žaludeční stěny, podporuje odbourávání bílkovin a přispívá k jejich resorpci (vstřebání do tělní tekutiny).

11 CO SŮL OBSAHUJE Obsahuje přídavek chloridu draselného. V kuchyňské soli jsou ještě 2–3 % jiných látek, chloridů a síranů. Přídavek jódu tzv. jodizovaná sůl. Obsahuje minerální soli hořčíku. Minerální soli vápníku a brómu.

12 DRUHY Kuchyňská sůl sůl NaCl je základním druhem koření. Mrtvá sůl – nepoužívá se v potravinářství IZRAELSKÁ mrtvá sůl Na²Cl² je nerost, vyskytuje se a těží výhradně v Mrtvém moři. Monopol na jeho vývoz má stát Izrael. Zlatá sůl Krystaly vzácné zlaté soli. Na³Cl³ je vzácná látka, jejíž cena se rovná trojnásobku ceny zlata.

13 DALŠÍ DRUHY SOLI Tato sůl se nepoužívá při vaření, ale k dochucování hotových pokrmů. Vzácná Fleur de Sel Sůl kouřem uzená Mořská – s chutí lanýžů – do těstovin, rýže, polenty, pomazánek či smažených vajíček – s chutí ibišku Himálajská

14 ZÍSKÁVÁNÍ SOLI Dnes se sůl získává především dolováním. Těží se většinou v podpovrchových dolech podobně jako uhlí nebo jiné nerosty. Nachází se pod zemským povrchem v prvohorních (zejména permských) a druhohorních (hlavně triasových) usazeninách. Významná naleziště soli v Evropě jsou například v Německu (Sasko-Anhaltsko, Dolní Sasko), v Rakousku (Solná komora), Polsku nebo na Ukrajině. Mimo Evropu v Novém Mexiku v USA nebo jihoamerické Kolumbii.

15 SOLNÁ JEZERA K nejstarším způsobům výroby soli patří odpařování, a to jak z mořské vody, tak z vody solných jezer.

16 SOLNÝ DŮL Nedaleko Krakowa je jeden z nejstarších solných dolů, důl Wieliczka. Stále se zde těží sůl, ale slouží i jako turistická atrakce. V podzemních chodbách jsou k vidění solné sochy mýtických postav a králů, solné síně a kaple a solná jezírka.

17 TĚŽBA SOLI Existuje však i efektivnější způsob těžby, tzv. loužení, které vynalezli v jedenáctém století Číňané. Do šachty se načerpá voda z povrchových nádrží, která sůl rozpustí. Vzniklý roztok se vyčerpá a v nedalekých odpařovacích nádržích se z něj získává sůl. Aby vznikla čistá kuchyňská sůl, musí se ještě odstranit příměsi síranu sodného, síranu hořečnatého, síranu vápenatého, hydroxidu železitého a různé organické nečistoty. Toho se docílí přidáním chloridu vápenatého a hydroxidu vápenatého. Sůl se následně dále upravuje – mele na jemná a okrouhlá zrnka typická pro kuchyňskou sůl, někdy se do ní přidává jod a fluor.

18 SKLADOVÁNÍ Skladuje se v suchu Chladu Temnu Vždy odděleně od látek s vysokým obsahem vody, protože vodu přebírá a tvrdne.

19 VADY Nečistoty Vlhnutí Ztvrdnutí

20 SPOTŘEBA SOLI Podle odborníků by se měl optimální denní příděl soli pohybovat zhruba kolem 4 g denně, což je přibližně jedna čajová lžička. Průměrná denní konzumace soli u mužů v Británii je 10,1 gramu, u žen 7,7 gramu. Příslušníci některých indiánských kmenů v Brazílii vystačí s pouhou jednou setinou gramu denně. Orientální kuchyně v řadě případů předpokládají vyšší denní spotřebu soli. V některých oblastech severní Číny je to až kolem 30 gramů na den.

21 VLIV SOLI NA ORGANIZMUS Sůl je zdrojem sodíku a chloridových iontů, které jsou nepostradatelné pro správnou funkci organizmu. Chlorid sodný je velmi důležitou látkou při regulaci vody a látkové výměně. Sodík je důležitý při přenosu nervových a svalových signálů. Je také stavební látkou kostí. Chlorid sodný je dále součástí kyseliny chlorovodíkové, která začíná trávení bílkovin. V pečivu sůl zpevňuje lepek v těstu a při výrobě tavených sýrů pomáhá odstraňovat nežádoucí vápník. Pro kojence a batolata není sůl vhodná vůbec.

22 KURIOZITY K soli se váže i spousta pověr, legend a pohádek. Pro úspěch se hází sůl přes levé rameno. Na lodi, která se plaví po moři, se o soli nemá mluvit vůbec. Rozsypaná sůl prý věští smůlu. V japonských divadlech se házela sůl na scénu, aby mělo představení úspěch. V arabských zemích se solí pečetí přátelství. A v neposlední řadě pohádky o soli, která je cennější než zlato.

23 ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

24 PRACOVNÍ LIST Kdo je to Soumar? Co je to sůl? Jak se sůl získává? V jakých státech se těží sůl? Popište vliv soli na organizmus.

25 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 15. KARELJ. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hallstattsee_1.jpg STR. 16. AKTRON [online]. [cit. 2012-12-25].Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wieliczka,_Soln%C3%A 9_doly,_vrstvy_soli.JPG?uselang=cs


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google